Cum se face cozonacul?


Cozonacul este desertul nostru traditional si nu lipseste de pe masa de sarbatoare a romanilor.

Fie ca este pregatit in casa, fie ca este cumparat, cozonacul este prezent pe masa de Craciun si Paste, fiindca este considerat un simbol traditional, la fel cum sunt si sarmalele.

E drept ca nu toata lumea prefera cozonacul si ca probabil mai sunt si persoane anti-cozonac, insa macar de sarbatori el este gustat de toti.

Mai ales daca vorbim de un cozonac extrem de bun, cu umplutura generoasa si bine crescut.

De cele mai multe ori gospodinele evita sa pregateasca in casa cozonacul pentru ca este oarecum pretentios si migalos, plus ca necesita mult timp si rabdare. Insa cine trece de acest test am rabdarii si indemanarii, se poate bucura de un cozonac delicios, pufos si rumen, cu umplutura cat mai diversa si de un miros imbatator in toata casa :)

Si eu am fost in situatia asta multa vreme, ma gandeam ca atat timp cat se gaseste cozonac pe la orice magazin si cofetarie, nu merita munca. Mama mea facea des cozonac cand eram mica si mereu stateam pe langa ea sa o ajut, dar nu m-a atras prea tare procedeul, desi cozonacul era minunat de bun.

Soacra mea face si ea un cozonac extrem de bun, foarte bine rumenit si super pufos, incat uneori abia mai reuseste sa-l scoata din cuptor pentru ca se inalta foarte mult. Si pe langa ea am stat de multe ori in ideea ca voi avea multe de invatat despre tainele cozonacului.

Insa, inveti cu adevarat sa faci cozonac atunci cand il pregatesti singura, cu toate instructiunile si reteta langa tine, insa pe cont propriu:)

Pentru un cozonac reusit sunt esentiale cateva lucruri de baza de stiut: faina de foarte buna calitate, proaspata, cernuta de vreo 2 ori si depozitata intr-un loc uscat, drojdia foarte proaspata, oua proaspete si de preferat de tara pentru o culoare mai intensa, prepararea aluatului de cozonac intr-un mediu calduros si fara curenti de aer, toate ingredientele la temperatura camerei.

Reteta mea este de obicei pentru 2 cozonaci. Daca doriti mai multi cozonaci, mariti cantitatile in functie de preferinte, dar nu uitati sa pastrati proportiile.

Faina (pentru 2 cozonaci 1 kg de faina) trebuie tinuta la temperatura camerei cu 2 ore inainte si cernuta intr-un bol mare de 2 ori.

Drojdia (50 g la 1 kg faina) se poate pune la crescut in 2 feluri: fie in putin lapte caldut amestecat cu putin zahar si se lasa la crescut pana se formeaza ca o ciuperca la suprafata laptelui, fie se amesteca impreuna cu putin zahar si lapte cald, apoi cu cateva linguri de faina si se lasa intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Laptele (la un kg de faina 500 ml) trebuie incalzit pana la 35 - 40 de grade. Trebuie sa fie cald, nu fierbinte!

Ouale (la 1 kg de faina 8 oua) trebuie tinute la temperatura camerei cu 2-3 ore inainte. Se separa cu mare grija albusurile de galbenusuri. Mama nu pune albusurile in aluat, dar soacra mea le pune batute spuma cu zaharul. Galbenusurile se freaca cu putina sare.

Zaharul (350 g la 1 kg faina) se amesteca fie cu albusurile batute spuma, fie se topeste in laptele cald.

Uleiul (300 ml la 1 kg faina) trebuie sa fie tinut si el la temperatura camerei. Jumatate din cantitatea de ulei (150ml) se poate inlocui cu 150 g unt topit sau margarina topita.

Aluatul de cozonac se poate aroma cu zahar vanilat, coaja rasa de lamaie sau portocala, esenta de vanilie, lamaie sau rom.

Faina cernuta in bol se amesteca usor cu drojdia bine crescuta in lapte sau cu maiaua, se adauga treptat laptele caldut, galbenusurile frecate cu putina sare, albusurile spuma (in cazul in care le punem), esentele si coaja de lamaie sau portocala.

Urmeaza partea mai obositoare a prepararii aluatului, adica framantatul. Se adauga uleiul si/sau margarina treptat in timp ce se framanta energic.

Pentru un cozonac bun trebuie sa framantam aluatul in jur de o ora.

Soacra mea are un procedeu si mai obositor, adica dupa ce termina de framantat bine, bate de cateva ori aluatul de masa. Eu nu am suficienta forta pentru operatiunea asta asa ca raman doar la partea cu framantatul. Cozonacul creste bine oricum, insa cu cat e mai bine 'batut' cu atat e mai pufos si se rupe fasii.

Vedeti aici filmuletul cu operatiunea "bataia aluatului" :)

Aluatul se lasa la crescut la loc foarte calduros timp de 1 1/2 pana la 2 ore.

Dupa ce a crescut putem sa impartim aluatul in cantitati egale in functie de cat de mari sau mici vrem cozonacii. Dintr-un kg de faina ies 2 cozonaci mari, dar se pot face si 3 mai micuti. Totul depinde de tava, daca e tava clasica lunga sau rotunda, ovala, patrata. Se pot face si mini cozonacei in formele medii de briose.

Soacra mea de obicei mai framanta putin aluatul si dupa ce a crescut, insa nu e neaparat necesar.

Pe masa de lucru de pune putin ulei si se rup bucati de aluat care se modeleaza cu mana. Aluatul este foarte elastic asa ca trebuie sa il intindem bine.

Aici iar avem cateva situatii, intindem fie o singura foaie de aluat pe care punem umplutura si o rulam, fie mai multe foi si le umplem pe fiecare cu umplutura apoi le unim si impletim cozonacul. Sau putem face un cozonac mai deosebit din mai multe bucati mici de aluat umplute fiecare si rulate sau impletite. Totul tine de imaginatie si de rabdare :) Eu prefer sa il rulez fiindca este cel mai rapid asa.


Umplutura pe care o folosim la cozonac este cat de poate de diversa si tine strict de gusturile personale.

In general punem cacao, pe care fie o amestecam cu 2 linguri de ulei si trecem prin amestec bucatile de aluat pe care vrem sa le coloram, fie o omogenizam bine cu 1 albus batut spuma si zahar si o folosim ca umplutura.

Putem pune nuca macinata, mai fin sau grosier, alune nesarate, migdale, fructe uscate (in general stafide, merisoare, curmale, etc), rahat in diverse culori tocat bucatele, branza dulce in care punem cateva stafide, ciocolata (crema de ciocolata sau chiar bucati de ciocolata), mac, cocos, etc.

Umplutura se intinde uniform pe foaie de aluat si apoi rulam sau impletim.

Tava in care coacem cozonacul o ungem cu unt sau ulei si optional se tapeteaza cu hartie de copt. Asezam in ea cozonacul, il ungem cu un galbenus si ne asiguram ca are loc suficient sa creasca, astfel incat sa nu cada surplusul din tava.

Preincalzim cuptorul si setam temperatura mica la inceput. Introducem in cuptor cozonacul si in primele 30 de min nu deschidem usa cuptorului. Dupa primele 15 minute putem sa marim putin temperatura.

In general este gata copt dupa 40-45 de minute, atunci cand prinde o culoare rumena la suprafata.

Il lasam sa se raceasca in tava 10-15 minute, apoi il scoatem. Se poate unge cu sirop de zahar sau miere si presara cu nuca, cocos, zahar pudra etc. Se poate pastra timp de cateva zile in punga din hartie sau acoperit cu un servet curat.

Eu prefer sa rup un colt din el cand este cald si sa il savurez :) Imi place si rece dar cel mai bun este cald, proaspat scos din cuptor :) Dupa ce s-a racit se taie si mai bine in felii decat atunci cand este cald.

Ce faina folosesc: faina 000 (Baneasa, Dobrogea, Boromir);
Ce drojdie folosesc: proaspata (Pakmaya);
Ce ulei/ margarina folosesc: de floarea soarelui/ margarina pt prajituri: Unirea, Rama;
Ce lapte folosesc: lapte integral (cu 3,6 % grasime);
Umplutura: nuci, alune, migdale, stafide, ciocolata, cacao, branza dulce, rahat,etc.

Va invit sa vedeti mai multe poze in postarile mele de pe blog, in care am vorbit despre cozonac:
 


Pofta buna si gatiti cu spor!

3 Response to "Cum se face cozonacul?"

  1. Cristina says:

    Prezentarea ta este minunata, dar pana la urma cozonacii din poza au albus, nu-I asa?

    Danutza says:

    Cel cu rahat are albusuri in aluat, cel cu stafide si nuca nu are.

    Anonim says:

    bunica punea albusureile spuma in umplutura. Dar folosea mai putine oua.

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.