Cimbrul


Cimbrul (Satureja hortensis) este o planta perenă din genul Satureja, familia labiatelor (Lamiaceae). Este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălţime. Cimbrul preferă verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supravieţuieşte la temperaturi scăzute. Florile cimbrului sunt mici şi au o culoare albă sau roz-palid. Frunzele au forma lanceolat-ovală, sunt netede şi au un miros specific. Cimbrul se aseamănă întrucâtva la înfăţişare cu rozmarinul.

Este întrebuinţat în diferite preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar şi la prepararea cărnii de porc si de vânat. Frunze şi tulpini întregi cimbru se introduc uneori în borcanele în care se murează varza şi castraveţii. Se foloseste, de asemenea, la prepararea sarmalelor.


0 Response to "Cimbrul"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.