Ceapa

Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală şi de vest. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la cca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment şi ca legumă.

După metoda de cultivare, există "ceapa de vară" şi "ceapa de iarnă" . Ceapa de vară este semănată primăvara timpuriu şi recoltată în luna august şi septembrie. E poate fi depozitată până în luna martie a anului următor. Ceapa de iarnă, mai zemoasă şi mai puţin iute, este semănată în august, devine adultă numai în primăvara următoare şi poate fi recoltată în luna iunie, însă nu poate fi depozitată pentru o perioadă de timp îndelungată.

În bucătărie este folosită ca şi condiment. În medicină, împreună cu usturoiul, ajută la restabilirea şi normalizarea circulaţiei sanguine. Are o acţiune antimicrobiană, reglează metabolismul şi mai ales a lipidele, stimulează sistemulu imunitar, ajută la combaterea răcelii.
  • Părţi utilizate: bulbul şi sucul lui.
  • Principalii constituenţi cunoscuţi: fructani, vitaminele A, B, C; săruri minerale - sodiu, potasiu, fosfat şi nitraţi calcaroşi, fier, sulf, iod, siliciu; acizi - fosforic şi acetic; disulfură de alil şi de propil; ulei volatil; glucochinină; oxidaze diostaze (acestea din urmă sterilizate; prin căldură); principii antibiotice.

100 grame

Calorii

42
Proteine 0.9
Lipide 0.1
Carbohidrati 10.1
Fibre 1.4

0 Response to "Ceapa"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.