Năutul


Năutul , cunoscut şi sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mica.

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Având o concentraţie ridicată de proteine (24%), la care se adaugă şi un procent consistent de hidraţi de carbon şi grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât şi boabele prăjite şi măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea.

Năutul este asemănător cu soia şi se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind şi mai gustos decât soia. Boabele de năut fierte, pisate şi apoi amestecate cu pasta din seminţele de susan(denumită şi tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus, un popular fel de mâncare din Orientul apropiat si Balcani. Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel, populare mai ales in Liban şi Israel.

Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de năut prăjite şi măcinate au un efect puternic stimulent digestiv şi nervos. Năutul amestecat cu cafea este asociat uneori cu restricţiile alimentare de pe timpul dictaturii lui Ceausescu, când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare. Cu toate acestea se ştie că din năut şi cicoare se poate realiza o cafea naturală foarte bună pentru copii, pentru a le stimula pofta de mâncare, iar apa de năut care se obţine prin strecurarea boabelor, este un adevarat elixir de sănătate.

Răceala poate fi combătută cu câte un pahar de apă de năut, conferind o stare de vitalitate. Calităţile apei de năut nu se opresc aici, ea fiind apreciată şi ca revigorant masculin, mărind potenţa. Năutul mai este recomandat pentru consum şi datorită faptului că este un aliment nutritiv, diuretic, în astenia fizică şi psihică, şi în convalescenţă.

0 Response to "Năutul"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.