Cum se fac clatitele?


Clatitele sunt desertul cel mai usor de pregatit! Sunt pe placul tuturor, sunt disponibile in zeci de combinatii care mai de care mai delicioase si nimeni nu le refuza.

Pe mine m-au atras de cand eram mica, nu doar sa le mananc cu pofta, ci si sa le pregatesc. Imi placea foarte tare sa le intorc aruncandu-le in sus din tigaie, chiar daca nu intotdeauna imi reusea 100 %, de cele mai multe ori erau perfecte :)

Acum cativa ani am descoperit ca ele se pot face si in varianta aperitiv sau fel de baza, sarat asa ca au devenit rapid nu doar desertul preferat ci si aperitivul ideal.

Desi imi plac foarte mult si clatitele pufoase (americane, Pancakes), la noi in casa sunt la mare cautare cele clasice, subtiri (crêpes, cum le spun francezii).

Pentru clatitele clasice (crêpes) eu folosesc de obicei cantitatile nemasurate, ci apreciez cam cat am nevoie pentru ca aluatul sa aibe consistenta dar sa fie destul de lichid. Intotdeauna il compar cu o smantana pentru gatit, care are cam aceeasi consistenta.

Folosesc de obicei faina alba, ce calitate, chiar daca ele nu sunt asa pretentioase ca o prajitura si se pot face si cu faina mai slab calitativa.

Pentru vreo 20 de clatite folosesc 5-6 oua, pe care le bat bine cu un tel (in general nu folosesc mixerul fiindca nu am nevoie sa fie batute spuma).

Adaug intotdeauna un praf de sare si 1-2 linguri de zahar. Daca pregatesc din cele sarate, pun cam 1/2 lingurita sare si nu mai pun zaharul.

Pentru a subtia amestecul folosesc lapte dulce, apa minerala sau sifon. In lipsa uneia dintre ele e ok si apa plata.

Pentru aroma pun esenta de lamaie, vanilie sau rom, coaja de lamaie sau portocala, zahar vanilat, etc.

Faina o adaug cu o lingura si amestec bine dupa ce pun fiecare lingura. Atunci cand aluatul are compozitia de smantana (pentru gatit, adica mai lichida) e perfect.

Pentru copt este ideal sa folosim o tigaie antiaderenta, caz in care nu mai trebuie sa o ungem. Eu am o tigaie speciala pt clatite si o ung doar inainte de prima clatita, cu putin unt sau ulei. O las sa se incinga bine si apoi pun aluatul.

Clatitele se pot fac mai groase sau mai subtiri, in functie de preferinte. Se toarna cu un polonic sau o lingura mare aluat in tigaie, in mijloc. Se inclina tigaia pe toate partile pentru ca aluatul sa se intinda omogen.

Cand s-a rumenit pe partea de jos, clatita se intoarce. Fie cu o spatula, fie prin aruncare :)

Se coace si pe cealalta parte pana devine usor rumena.

Eu nu prea apuc sa fac toate clatitele si apoi sa le umplu, fiindca pofticiosii mei "fura" din ele.

Umplutura poate sa difere in functie de preferinte, de la gem si dulceata, ciocolata, pana la branza dulce cu stafide, inghetata, crema de vanilie, etc.

Clatitele merg foarte bine cu topping-uri de fructe, cu bucati de fructe deasupra, cu miere si nuci.

Daca vrem sa pregatim clatite sarate, procedeul si aluatul sunt la fel. Doar ca nu le vom aroma cu esente sau zahar vanilat, ci putem pune in aluat putin piper, boia, oregano, verdeturi de Provence.

Pentru umplutura putem alege un mix de pui si legume cu sos, le putem umple cu branza si verdeturi si le rumenim frumos in cuptor. Merg foarte bine umplute si cu sos de carne tocata si rosii.

Pentru cele cu pui si legume, este ideal sa alegem piept de pui si sa-l asortam cu ciuperci, dovlecei, rosii, ardei pe care le feliem si le calim in putin ulei impreuna cu pieptul taiat cubulete sau fasii. Condimentam dupa gust, adaugam putin sos de rosii pt a lega ingredientele si umplem clatitele cu aceasta compozitie.

Daca dorim clatite cu multa branza si verdeturi, le vom umple cu branza, smantana si verdeturi proaspete si le vom gratina la cuptor cu oua si smantana.

O alta varianta de clatite sarate o reprezinta cele cu aluat din bere si cu mult cascaval, ideale ca o gustare langa o bere rece.

In aluat se pune bere in loc de lapte sau apa si putin cascaval ras. Le coacem si radem deasupra cat sunt calde, mult cascaval.
Daca nu va plac asa de mult clatitele subtiri, clasice, puteti opta pentru pancakes, clatite pufoase si moi cu diverse topping-uri.

Eu am descoperit un aluat de pancakes care mi se pare foarte bun si usor de pregatit.

Folosesc pentru 10 clatite pufoase, 3 oua pe care le bat bine intr-un bol.

Adaug un praf de sare, 3 linguri de zahar pudra si 1 plic praf de copt.

Se pot aroma dupa preferinte si in functie de topping.

In mixul de oua si zahar, adaug de obicei un iaurt de baut de aprox 350 ml sau 2 iaurturi simple de cate 150 g. Se poate pune si kefir sau lapte batut.

Pun intotdeauna si putina grasime: fie 50 ml ulei, fie 50 g unt pe care il topesc.

Dupa ce omogenizez amestecul, incep sa pun treptat faina.

De obicei nu o masor, ci adaug pana cand compozitia devine groasa si consistenta. Trebuie sa curga de pe lingura, dar sa fie mai groasa decat cea pt clatitele normale.

Nu ung tigaia cu grasime, fiindca au ele deja in compozitie.

Pun doar cate 1-2 linguri in mijlocul tigaii. Fiindca aluatul este gros, nu se va intinde in tigaie ci va ramane pe mijloc, formand o clatita micuta. Ea se umfla in timp ce se coace.

Lasam pana cand se rumeneste frumos, apoi intoarcem cu o spatula si rumenim si cealalta parte.

Si clatitele pufoase merg servite cu diverse topping-uri, cu fructe, siropuri, crema, inghetata.

Eu pregatesc aluatul seara si il pun la frigider. in asa fel incat a doua zi de dimineata sa pot face rapid cateva clatite si sa le pun in pachetel pt serviciu. Se pot pune in pachetel si seara, insa nu mai sunt asa de bune reincalzite sau reci. Sunt foarte bune proaspete si calde:)

Ce faina folosesc: faina 000 sau 650 (Baneasa, Dobrogea, Boromir);
Ce praf de copt folosesc: Dr Oetker;
Ce lapte/iaurt folosesc: lapte integral (cu 3,6 % grasime)/ iaurt de baut Zuzu, iaurt simplu Zuzu, Napolact etc;
Umplutura: gem, dulceata, peltea, inghetata, crema de ciocolata, crema de vanilie, branza dulce, stafide, miere, nuci, etc. 
Topping: fructe de padure, banane, capsuni, visine, cirese, portocale, kiwi, sos de fructe, inghetata, ciocolata topita, etc.

Va invit sa vedeti mai multe poze in postarile mele de pe blog, in care am vorbit despre clatite:
Clatite dulci
Clatite sarate
Pofta buna si gatiti cu spor!

2 Response to "Cum se fac clatitele? "

  1. Anonim says:

    wow arata delicious fuarte bine facute , nu stiam ca poti face mai multe feluti de clatite
    :)

    Anonim says:

    wow ! fuarte bine facute nu stiam ca se pot face diferite feluri de clatie :)

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.