Ţelina


Ţelina, sau apium graveolens, este o plantă din familia apiaceae. Poate atinge o înălţime de până la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei având culoarea albă. Fructul său este achenă. Poate rezista până la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de înflorire este la începutul toamnei. Este o plantă hidrofilă.

Ţelina este folosită în întreaga ca legumă , fiind consumată atât radăcina cât şi tulpina.

În ţările cu climă temperată, ţelina este crescută şi pentru seminţe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului şi farmaceutică. Seminţele se pot folosi şi pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de ţelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri (notabilă este contribuţia la cocktail-ul Bloody Mary).


100 grame

Calorii

16
Proteine 0.7
Lipide 0.2
Carbohidrati 3
Fibre 1.6

0 Response to "Ţelina"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.