Pastrama de berbecut la cuptor


Toamna aduce mereu frig si ploaie, dar ne aduce si o multime de bunatati. Legume si fructe, must, muraturi, toate ma fac sa accept mai usor acest sezon, care vine dupa vara calduroasa si placuta :)

In fiecare an merg la festivalul organizat pentru Ziua Recoltei si imi cumpar must proaspat, fructe de sezon, legume de toamna numai bune de facut muraturi gustoase, cas afumat, branza de burduf, iar anul asta am luat si pastrama. 

Este prima data cand gatesc pastrama de berbecut si chiar am vrut sa iasa bine, mai ales ca aveam must rece si gogosari umpluti cu varza care asteptau sa fie servite langa. Am facut desigur mamaliga si n-a lipsit nici mujdeiul :)

Am folosit:
  • 1 kg pastrama de berbecut, 200 ml vin (rosu, sec), 2-3 catei de usturoi, cimbru, maghiran, boia dulce, piper, 2 foi de dafin, 2 linguri ulei.
Am luat un kg de pastrama de berbecut. Fiindca era sarata bine, am lasat-o aprox 30 de min in apa rece.

Am portionat-o in bucati. Am condimentat cu piper proaspat macinat, boia dulce, maghiran si cimbru.

Am uns o tava de yena cu ulei si am asezat in ea bucatile de pastrama. Am pus usturoi taiat felii, atat printre bucatile de carne, cat si in tava. Am pus si 2 foi de dafin.

Am turnat vinul in tava, am acoperit tava cu capac si am pus-o in cuptor la foc mic.

Am lasat aprox. 2 ore si jumatate, timp in care am intors o data bucatile de carne pe cealalta parte.

Vinul din tava scade aproape complet la finalul celor 2 ore si jumatate.

Am servit pastrama alaturi de mamaliga calda, mujdei si gogosari umpluti cu varza. Neaparat si o cana cu must rece sa aveti langa ea :)

Pentru toti cei care nu au mai gatit pana acum pastrama, recomand reteta aceasta. Noi nu suntem consumatori de carne de oaie/miel/berbec, insa pastrama pregatita astfel este foarte buna.

1. Nu are miros - condimentele si vinul ii dau o aroma deosebita;

2. Este frageda, exact ca si carnea de porc sau vita pregatita in cuptor;

3. Nu este foarte sarata, mai ales daca o lasati putin in apa rece, iar apoi o pregatiti in vin.


Pofta buna!

8 Response to "Pastrama de berbecut la cuptor"

  1. Cristina says:

    Ce pofta mi-ai facut!!!

    Danutza says:

    Mai am o bucata la congelator, musai sa o fac zilele astea :) Te invit :P

    Pup :*

    Anonim says:

    Dc ai condimentat pastrama?Mai bine lăsa gătitul sau nu mai posta aberații.

    Danutza says:

    Ma bucur ca dintre toate site-urile culinare tu l-ai vizitat pe al meu. Te mai astept ;)

    Unknown says:

    Multumesc frumos! Eu credeam ca pastrama se face doar pe gratar. Chiar acum e la cuptor...

    Danutza says:

    Cu mare drag! Cand nu avem gratar ne adaptam la situatie :) O zi buna va doresc!

    Buna seara, la cuptorul electric, la ce temperatura recomandați, si la ce pozitie "arzatoarele" : cu ventilatie, sus si jos, sau numai sus? Multumesc

    Unknown says:

    Chiar acum am pus si eu , sa bedem ce va iesii. ;)

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.