Busuiocul


Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o planta ierboasa originara din Asia tropicala.

Busuiocul este considerat "regele mirodeniilor" de multi bucatari si autori de carti gastronomice.

În mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit în stare proaspata. În cazul retetelor culinare de mâncaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face , de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.

Tinut în pungi de plastic, poate fi pastrat proaspat fie în frigider, pentru o perioada scurta, fie în congelator , pentru mai mult timp, dupa ce în prealabil a fost oparit putin. Asezati frunze proaspete într-un borcan uscat, adaugati putina sare si apoi acoperiti cu ulei de masline. Planta uscata îsi pierde mare parte din aroma, ceea ce ramâne având un gust foarte diferit, cu iz slab de iarba proaspat taiata.

Busuiocul este gatit câteodata cu fructe proaspete sau adaugat în gemuri de fructe si sosuri — de obicei cu capsuni, dar si cu zmeura sau prune. Se considera ca busuiocul cu frunza plata folosit în bucataria vietnameza, care are o aroma usor diferita, este mai potrivit pentru felurile de mâncare cu fructe.

Retetele cu specific mediteraneean si asiatic folosesc în mod frecvent busuiocul. În cazul bucatariei mediteraneene, aroma este completata de rosii.

0 Response to "Busuiocul"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.