Mucenici









By http://retetegg.blogspot.com/

Astazi, pe 9 martie, sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa Sfintii 40 de Mucenici.

"Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie." *

Eu fiind din zona Munteniei ii fac de obicei pe cei fierti cu multa nuca si miere.

Reteta mucenici fierti:
  • 250 g mucenici, 1.2 l apa, coaja de la jumatate de lamaie, 400 gr nuca maruntita, scortisoara batoane si macinata, miere (in functie de cat de dulci ii vreti).
Eu am cumparat mucenici fiindca nu am avut forma sa-i tai si nici timp sa impletesc la ei.

Daca aveti forma (sau rabdare) aluatul pt mucenicii fierti este urmatorul: 250 grame faina, 120 ml apa calda si sare. Se omogenizeaza ingredientele pana se obtine un aluat tare. Se intinde aluatul pe mama infainata si se taie cu forma. Se lasa mucenicii de seara pana dimineata de preferat, sa se usuce putin. Sau se pot pune putin la cuptor daca va grabiti.

Am pus apa la fiert impreuna cu mierea, coaja de lamaie si un baton de scortisoara.

Cand a clocotit am adaugat mucenicii si am lasat sa fiarba 10 minute.

Apoi am adaugat nuca.

La servire am mai pus niste nuca deasupra si putina scortisoara macinata.

Sunt foarte buni si aromati!


*Sursa text

8 Response to "Mucenici"

  1. Foarte buni mucenicii!

    Danutza says:

    Merci mult Silvia! Daa, tare buni! :)

    Je ne connait pas, mais ce petit plat ma l'air bien délicieux!

    Bisous

    Danutza says:

    Beth, c'est un plat typique roumain, mais oui, bien delicieux :)

    Bisous!

    Simona says:

    Am o pofta de macinici... Abia astept sa pap diseara la mama! Pup

    Danutza says:

    Eu am facut de dimineata, sa ma tot satur pana diseara :) Cand eram mica asteptam ziua de Mucenici tot anul :))
    Pup!

    Camelia says:

    Multumiri pentru reteta ! Arata super!

    Danutza says:

    Multumesc si eu Camelia! Ma bucur ca-ti place reteta mea!

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.