Gem de prune






By http://retetegg.blogspot.com/

Intotdeauna gemul de prune imi aminteste de copilarie. Aveam la tara foarte multi pruni asa ca gemul nu lipsea niciodata din camara. Imi aduc aminte ca mama facea gemul afara in curte intr-un tuci imens, iar eu ajutam la culesul prunelor (operatiune care acum nu-mi mai place asa cum imi placea atunci).

Mama n-a mai facut gem de prune de muuulti ani, insa eu il prefer in continuare la clatite, pe paine cu unt dimineata sau cu biscuiti:), asa ca m-am gandit sa-i acord o sansa anul acesta. Este minunat!

Am folosit:
  • 2 kg de prune foarte bine coapte, 700 - 800 gr zahar, 150 - 200 ml apa
Prunele le-am spalat si le-am scos samburii.

Le-am pus intr-un tuci (merge si-o cratita, insa in tuci e recomandat sa facem gemul caci nu se lipeste), am adaugat zaharul si apa.

Am pus tuciul cu prunele la fiert. Am amestecat din cand in cand cu spatula de lemn prin gem. Focul este recomandat sa fie mai mic si putem lasa gemul sa fiarba aproximativ 2 ore.

Cand gemul a fost gata l-am pus in borcane (de aprox. 400 gr am folosit eu), am inchis bine borcanele cu capace si le-am lasat o noapte la temperatura camerei. Apoi le-am depozitat in beci.

Gemul e delicios consumat chiar si dupa 2 ani caci se mentine destul de bine. La noi nu o sa apuce nici jumatate de an, eu deja mi-am desfacut un borcanel sa-l degust:)

Yuuumi-yuum!


11 Response to "Gem de prune"

  1. sarah says:

    delicios!imi plac mult prunele nu foarte coapte,un picut acre:)
    gem de prune facea mami in cantitati industriale,atat de mult ne placea.pupici

    Gemul de prune e nelipsit si la noi,cu sau fara poza:)Adevarul este ca ne place tocmai ca ne aduce aminte de copilarie!
    Cine trebuia sa fie cuminte azi?Pup!

    Danutza says:

    Sarah, eu am avut prunele foarte coapte pt gem. Cand le mananc asa simple nu le prefer foarte coapte ci putin acrisoare:) Si mama facea mereu gem, dar s-a lasat de 'sportul' cu bucatareala cu ani in urma:))

    Danutza says:

    Pupici si weekend fain in continuare!

    Danutza says:

    Teo, eu mi-am amintit si de gemul de prune cu nuci, era si el la mare cautare la noi:)
    Azi am reusit sa stau departe de pc pana la ora 18:30, dar am facut o curatenie generala in bucatarie si mai mult asta a fost motivul:))Pupici!

    Antonina says:

    bun bun !! gemul de prune cred ca e nelipsit din orice familie... ;) e bine ca-i sambura mare.. ca daca erau ca ciresele nu cred ca mai facea maica-mea ever 50 borcane dintr-o lovitura ;))

    Danutza says:

    Antonina, ai dreptate cu samburii...eu abia am rabdare sa-i scot si pe astia:))Mama avea si varianta in care fierbea prunele intregi si strecura gemul cumva...dar n-am mai vrut sa ma complic!

    Cristina says:

    Imi place mult! Este delicios! Pup

    Danutza says:

    Asa-i Cristina! Pupici!

    vaaaaai, cu asta m-ai terminaaaaat.. e preferatul meu....nimic nu merge mai bine la clatite decat gem de prune cu nuci coapte :X

    Danutza says:

    Asa-i, parca e cel mai buuun!:)

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.