Prajitura cu mere (rasturnata)

By http://retetegg.blogspot.ro/

Prajiturile "rasturnate" imi plac la nebunie. Se pot face cu fructe de sezon sau cu fructele preferate si sunt foarte simple si gustoase.

Desi procedeul de preparare poate sa para usor complicat, prajitura rasturnata cu mere se face tare usor si rapid. Si este delicioasa!

Are blat pufos, mere dulci caramelizate si topping racoros de inghetata. Este combinatia perfecta!

Portii: 6
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • Blat: 8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri ulei, 8 linguri lapte, 18-20 linguri faina, 1 praf de copt, 1 esenta de lamaie, coaja de lamaie, 1 praf de sare;
  • 3 mere mari dulci, 150 g zahar, 1 lingura unt topit, 1 lingurita esenta de lamaie;
  • inghetata
Merele le-am taiat pe jumatate, le-am scos cotoarele si le-am feliat.

Le-am pus intr-un bol si le-am stropit cu esenta.

Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri.

Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am pus zaharul si am mixat pana au devenit tari ca o bezea.

Am pus galbenusurile, uleiul, laptele si esenta.

Am continuat sa mixez si am adaugat treptat faina amestecata cu praful de copt.

Intr-o tava rotunda am pus 150 g zahar si l-am lasat pe foc mic pana cand s-a topit. Am pus 1 lingura de unt topit, am amestecat si am inclinat cratita astfel incat sa am putin caramel si pe margini.

Am oprit focul si am pus feliile de mere in caramelul din cratita. Aveti grija, fiindca vasul e inca foarte fierbinte, la fel si caramelul! Trebuie sa lucrati rapid ;)

Am pus aluatul peste mere si caramel si am bagat cratita in cuptor la foc mic. 

Cuptorul trebuie sa fie preincalzit, iar usa nu trebuie deschisa in primele 10-15 min. Focul trebuie sa fie in acest interval pe treapta 1, iar dupa cele 15 minute putem creste la 2. Lasam inca 15 minute.

Cand blatul devine usor auriu deasupra, prajitura este gata. Verificati cu o scobitoare daca nu sunteti siguri.

Imediat ce am scos prajitura din cuptor, am pregatit o farfurie intinsa pe care am asezat-o peste cratita.

Cu o miscare rapida am rasturnat prajitura pe farfurie. Fructele si caramelul trebuie sa fie deasupra prajiturii.

O lasam aprox jumatate de ora sa se raceasca, apoi o portionam si servim :) Este ideala cu inghetata deasupra.

4 Response to "Prajitura cu mere (rasturnata)"

  1. Preferata mea!

    Danutza says:

    Si mie imi place foarte mult!
    Abia astept sa o incerc si cu fructe de sezon :)

    Stefy says:

    arata foarte bine, pentru o prajiturica asa simpla. si clar e gustoasa!

    Danutza says:

    Stefy, cand am facut prima data prajitura rasturnata chiar am avut emotii ca n-o sa iasa din tava :)) Dar e fost ok, la fel si cea cu mere...chiar e o prajitura simpla :)

    Te pup :*

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.