Retete cu mango/ Retete cu avocado
Fructul exotic pe care il prefer cel mai mult este mango. Imi place foarte mult si ananasul, insa mango are o aroma aparte pe care o ador.
Pentru ca il iubesc asa de tare, incerc sa-l folosesc la diverse retete, fie ele dulci sau sarate, fiindca e perfect in multe combinatii.
Avocado nu e chiar prietenul meu cel mai bun, dar nu mi-e nici antipatic. Nu am pregatit multe retete cu el fiindca nu e nici in topul preferintelor la noi in casa, insa e foarte sanatos si fac eforturi sa-l includ cate putin prin retete cu iz exotic.
Mango
Pulpa
unui fruct de mango crud contine aproximativ 15% zahar, 1% proteine si
cantitati semnificative de vitamine (A, B si C), beta-caroten, minerale
(calciu, fosfor, fier) si fermenti. Fructele de mango au actiune directa
asupra sistemului nervos central, exercitand, prin continutul lor de
fosfor si acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Prin aportul
sau de potasiu, acest fruct favorizeaza echilibrul activitatatii
musculare si, implicit, al activitatii cardiace. Datorita continutului
bogat de enzime, fructele de mango stimuleaza digestia, ele putand fi
astfel folosite in dieta celor care doresc sa slabeasca. Fructele contin si compusul numit mangiferina - antiinflamator,
antidiabetic si antioxidant. In plus, acidul galic din pulpa fructului
are rol de protectie a organismului.
Este ideal in combinatii dulci si sarate, merge bine in preparate cu pui si porc, in salate de legume si fructe, in prajituri si torturi.
Se poate consuma in stare cruda sau gatit.
Avocado
Fructele de avocado sunt foarte valoroase prin continutul bogat in
vitaminele A, B, C, E (reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti si neutralizeaza efectele radicalilor liberi), in vitamina K, in acid folic dar reprezinta si o buna sursa de fibre alimentare.
Reprezinta unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre - 75% fibre insolubile si 25% fibre solubile.
Avocado contine acid oleic, acid care se regaseste si
in uleiul de masline. Acest acid are rolul de a controla nivelul
colesterolului. In domeniul alimentar, uleiul de avocado are actiune propice in protejarea si tonifierea sistemului cardio-vascular precum si in diminuarea colesterolului din sange.
Avocado se consuma in salate, supe
reci, sosuri si nu lipseste nici din deserturi. Aroma sa este una
usoara.
Se poate consuma in stare cruda sau gatit.
Retete cu mango/ avocado
Pofta buna si gatiti cu spor!
ce idei minunate!
Multumesc Adnia! Mai am cateva in minte, trebuie doar sa-mi fac timp sa le aplic :D
Pup:*
Imi plac retetele tale!! <3
Merci mult Cristina :* :*
am văzut un articol unde se recomandă avocado cardiacilor
Da, este foarte sanatos!