Rulada de ciocolata


Astazi de 1 Mai - Ziua Muncii, ne rasfatam cu un desert cremos: rulada de ciocolata. Un desert fin si rapid, delicios si savuros.

Numai bun de incercat si de Pasti, fiindca se face usor si economisiti mult timp.

Am folosit:
  • Pt blat: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina, 1 lingura si jumatate de cacao, cateva picaturi esenta de rom, un praf de sare;
  • Pt crema: 350 ml lapte, 150 g zahar, 3 linguri faina, 2 linguri cacao, 100 g ciocolata cu lapte, 100 g unt, 1/2 lingurita scortisoara, 1 zahar vanilat;
  • Decor: zahar pudra.
Blatul

Pentru o rulada mare eu folosesc de obicei 8 oua si pastrez proportia la numarul de linguri de zahar si faina.

Tava mea are: 32 x 35 cm.

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

Separam albusurile de galbenusuri.

Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cu cat sunt mai bine batute albusurile cu atat este mai pufoasa rulada.

Galbenusurile le amestecam cu cele 6 linguri de zahar si le frecam pana devin crema.

Amestecam apoi albusurile cu galbenusurile crema si treptat cu faina, cacaua si esenta de rom.

Omogenizam bine cu mixerul cateva minute.

Punem in tava hartie de copt, apoi aluatul.

Tava o introducem la cuptorul preincalzit, foc mic.

Nu deschidem usa cuptorului decat dupa primele 10 minute.

Verificam ca blatul sa fie doar usor rumen pe fund, nu trebuie sa devina crocant.

In general dupa 15 minute blatul este la consistenta perfecta si il putem scoate din cuptor.

Il desprindem usor de hartia de copt, apoi il asezam pe un prosop curat, usor umed, din bumbac.

Rulam blatul cu grija sa nu se rupa la margini si lasam in prosop cateva minute.
Crema
Intr-un vas cu fund dublu punem laptele si il amestecam bine cu zaharul. Cand laptele a inceput sa fiarba, adaugam cacaua, faina si scortisoara si omogenizam bine cu un tel. 
Compozitia incepe sa se ingroase, asa ca trebuie sa amestecam in permanenta.
Adaugam si ciocolata rupta in bucati si o incorporam bine in crema. Punem si zaharul vanilat.
Luam crema de pe foc si o lasam sa se raceasca.
Cand e complet rece o mixam impreuna cu untul moale. O punem la frigider sa se intareasca putin, apoi o putem pune pe blatul de rulada.

Eu am facut crema de seara si am lasat-o peste noapte, dar nu este necesar fiindca se intareste in aprox. 30 de minute datorita untului.
Asamblare rulada

Tot cu ajutorul prosopului, readucem blatul la forma initiala, asezam uniform crema de ciocolata si rulam din nou, presand usor rulada cu mainile.

O punem in alt prosop, nu umed ci uscat si o pastram asa pana se raceste. Evitam astfel sa se intareasca blatul.
Cand s-a racit, o decoram cu zahar pudra. Apoi o punem la frigider cel putin 1 ora inainte de servire.

Este foarte pufoasa si usor de taiat.

Este o prajitura fina, delicioasa si ideala pentru multe ocazii speciale, sarbatori sau doar ca sa va satisfaceti pofta de ceva dulce si bun!

Pofta buna si gatiti cu spor!

9 Response to "Rulada de ciocolata"

  1. mirela says:

    Woauuu,dai si la pofticiosi?pup!

    Danutza says:

    Sigur ca da, Mirela! Pupici :*

    Paradis says:

    Minunate rulade!Hristos a înviat!Sarbatori Fericite!

    Simona says:

    Ce-mi ploua in gura...

    Haplea says:

    Grozava rulada!!Cu ciocolata cum imi place mie!

    Danutza says:

    Multumesc Paradis! Paste fericit!

    Danutza says:

    Simo, Haplea multumesc mult!!

    Paste fericit va doresc! :*

    Un deliciu!!

    Danutza says:

    Merci mult :*

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.