Negresa cu nuci si ness
sâmbătă, 3 noiembrie 2012
13:05:00
,
10 Comments
Etichete: cacao , ciocolata , faina , lapte , margarina , negresa , ness , nuci , rom , zahar
Etichete: cacao , ciocolata , faina , lapte , margarina , negresa , ness , nuci , rom , zahar
Cred ca toata lumea cunoaste prajitura negresa sau a gustat cel putin o data aceasta minunatie. Nasa mea o facea intotdeauna de sarbatori si cand mergeam la ei mancam negresa pe saturate :)
Eu am facut acum pentru prima data si m-am gandit sa o fac in 2 variante: negresa cu nuci si ness si negresa super ciocolatoasa cu frisca :)
Reteta de baza este aceeasi doar ca difera ingredientele extra :) Cea cu nuci si ness este super delicioasa, eu cel putin o prefer fiindca imi plac atat ness-ul cat si nucile foarte mult.
Este la fel de gustoasa si cu alune, arahide, fistic sau caju ... dar si cu nuca de cocos ... dupa preferinte.
Am folosit:
- Unitate de masura este o cana de 200 ml:
- 2 cani lapte, 3 cani zahar, 2 cani faina, 400 g margarina, 3-4 linguri cacao, 5 oua, 1 plic praf de copt, 1 ciocolata cu lapte, 300 g nuci macinate (nu foarte fin), un praf de sare, 1 esenta de rom, zahar vanilat, 2 plicuri de ness.
Cantitatile sunt pentru o tava mare: 32 x 35 cm.
Intr-o cratita pe foc am pus margarina, laptele, zaharul si cacaua. Am tinut pe foc pana a dat intr-un clocot.
Am lasat la racit. Din aceasta compozitie am oprit 10 -12 linguri si le-am pus intr-un vas mai mic.
Cu restul compozitiei am pregatit blatul pentru negresa.
Am adaugat galbenusurile, apoi treptat faina si praful de copt. Am omogenizat bine.
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare si le-am adaugat in compozitie, impreuna cu zahar vanilat si esenta de rom.
La final am pus si 250 g nuci macinate.
Am pus aluatul in tava pe hartie de copt. L-am copt la foc mediu aprox. 30 de minute. Il incercam cu o scobitoare sa vedem daca este gata.
Intre timp am pus vasul cu acea compozitie oprita pe foc.
Am adaugat o ciocolata cu lapte rupta bucati, plicurile de ness si am lasat pe foc pana s-a topit si s-a omogenizat cu crema. Am tinut glazura la loc cald pana cand blatul a fost gata.
Am lasat 10 minute blatul sa se raceasca, l-am portionat in bucati mici (fara sa-l scot din tava), apoi i-am pus glazura si am presarat deasupra 50 g nuci.
Este super delicioasa, cremoasa, pufoasa. O prajitura ideala pt orice eveniment, pentru sarbatori sau pur si simplu cand vrem ceva dulce si bun sa ne rasfatam :)
Enjoy!
Numai cand auzi de negresa te gandesti la ceva bun! Daca are si nuci si ness, inseamna ca e de-a dreptul delicioasa!!
Eu n-am apucat din ea decat un colt, dar a fost mega delicioasa :D
Delicioasa,tare mult imi place!!!
Tot ce-i cu nuca e pe gustul meu, iar daca mai are si ness, jumatate din tava pozata, e a mea... yamiii, buna negresa ta... Pupici !
Multumesc Mirela! Si eu o ador! :)
Daniela, e tare greu sa te abtii sa nu mananci o tava intreaga...e super gustoasa :D
Pupici :*
O feliuta te rog!! :)
Doar una? Hai ca nu spun la nimeni, ia 2-3 ;) :D
Buna praji ai facut!
Merci mult Timi :*