Prajitura cu pere


Am lipsit cam multicel si eram, evident, datoare cu ceva retete noi. Astazi, fiindca e inceput de weekend si afara s-a racorit bine, am aprins cuptorul si am facut o prajitura cu pere.

Este o prajitura simpla, rapida, delicioasa, cu pere parfumate, de la tara. Merge de minune in zilele mai friguroase cand tot ce ne dorim langa ceasca de cafea/ ceai este o felie de prajitura gustoasa. E ok si in zilele calduroase, cu o cupa de inghetata deasupra, dar eu o prefer usor pudrata cu zahar fin.

Portii: 10-12
Timp de preparare: 30-35 min
Timp de coacere: 25 min 
Dificultate: usor

Am folosit:
  • Aluat: 250 g margarina, 700 g faina, 150 ml lapte, 100 g zahar pudra, 3 oua, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 1 esenta de lamaie, 2 lingurite otet, 1 praf de sare;
  • Umplutura: 1 kg pere, 100 g zahar, 2-3 linguri gris, 1 zahar vanilat cu scortisoara;
  • 50 g zahar pudra
Pentru aluat se amesteca intr-un bol mare faina cu zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de sare.

Se adauga margarina rece, taiata cuburi. Se amesteca pana incepe sa se formeze un aluat sfaramicios. (Se poate amesteca in robot sau cu mana)

Se adauga, pe rand, ouale, laptele, esenta de lamaie si praful de copt stins in otet. Se omogenizeaza bine pana obtinem un aluat tare. 

Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se pune la frigider 10-15 min (daca nu va grabiti se poate tine la frigider si cateva ore).

Perele de spala, se curata de coaja si se rad pe razatoarea mare. Se pun intr-o cratita, impreuna cu zaharul si se tin pe foc mic, aprox. 10 minute. Se adauga grisul si zaharul vanilat cu scortisoara. 

Se lasa 6-7 minute sa se raceasca, timp in care grisul absoarbe siropul dulce lasat de pere.

Aluatul se imparte in 2 bucati. Se intinde fiecare pe masa infainata.

Prima foaie de aluat se aseaza in tava, pe folie de copt. Se inteapa usor cu o furculita.

Se adauga umplutura de pere si se acopera cu a doua foaie de aluat, intepata si ea usor.

Se pune prajitura in cuptorul preincalzit, la foc mic in primele 10 minute, apoi se creste focul spre mediu.

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se portioneaza si se pudreaza cu zahar. 


Pofta buna si spor la bucatarit!

0 Response to "Prajitura cu pere"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.