Tort cu crema de afine, lamaie si unt


By http://retetegg.blogspot.com

In ultimul an am tot experimentat retete noi pt torturi sau prajituri, pentru ca eram cumva blocata pe crema de ciocolata sau de mascarpone si frisca si era cazul sa mai vin cu idei noi. 😄

De Sf Ion am facut un tort micut pt sotul si mama mea. Am vrut sa fie ceva delicios, fructat, dulce dar si putin acrisor, cremos. A iesit perfect, desi e prima data cand fac o crema de acest fel.

Am inceput cu o crema clasica, fiarta ca pt Alba ca zapada, iar apoi am introdus afinele, lamaia si untul. 

Am folosit:

  • 1 blat de vanilie facut in casa - reteta
  • Crema: 400 ml lapte, 200 g zahar, 4 linguri de faina sau amidon, 1/2 lamaie, 200 g unt gras, 200 g afine
Intr-un vas antiaderent am pus la fiert laptele si am topit in el zaharul. Cand a inceput sa fiarba am adaugat afinele si am lasat sa dea cateva clocote.

Am luat vasul de pe foc si am amestecat pana afinele s-au inmuiat si s-au zdrobit usor.

Am pus din nou pe foc si am adaugat faina. Am amestecat timp de cateva minute cu un tel pana am obtinut o crema consistenta.

Am trecut crema printr-o sita fina. E un procedeu absolut necesar pentru a obtine o crema foarte fina.

Am lasat-o aprox 30 min sa se raceasca, apoi am mixat-o impreuna cu untul si am adaugat treptat zeama de la o jumatate de lamaie.

Inainte de a asambla tortul am lasat crema 1 ora in frigider. Se poate lasa si mai mult daca nu va grabiti.

Blatul l-am insiropat cu sirop de afine diluat cu apa minerala, dar e ok si sirop simplu din apa si zahar.

A iesit un tortulet super delicios, cu note dulci si acrisoare si cu o culoare minunata!

Enjoy!



0 Response to "Tort cu crema de afine, lamaie si unt"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.