Sarmale


Sarmalele sunt unul din felurile de mancare reprezentative pentru tara noastra, cu ele ii impresionam pe straini, dar tot cu ele ne potolim mereu pofta de mancare traditionala.

De cele mai multe ori sarmalele sunt la mare cautare de sarbatori, insa ele sunt bine venite oricand langa o mamaliguta fierbinte, o lingura de smantana si un ardei iute.

Eu am omis mereu sa fac poze atunci cand preparam sarmalute si m-am trezit ca-mi lipseste de pe blog aceasta reteta, asa ca azi ma tin de promisiune si va invit la masa! :)

Am folosit:
  • 1 varza murata medie, 800 g carne tocata (eu am avut 500 g porc si 300 g vita), 3 cepe, 400 g bulion (sau pasta de tomate), 150 g orez, 1 legatura de marar, boia dulce, piper macinat, piper boabe, foi de dafin, cimbru, sare, 100 g muschi de porc afumat, 1 varza cruda mica (optional - noua ne place sa avem si multa varza langa sarmalute), 2-3 rosii, 2-3 linguri de ulei, apa.

Multe gospodine (mai ales cele mai putin experimentate) au impresia ca pentru sarmale ai nevoie de o zi intreaga si ca e foarte migalos tot procesul de preparare, dar de fapt nu e asa de greu :)

Eu nu am mai pozat toti pasii de urmat fiindca ii gasiti in poze la sarmalele de post.

Varza murata se desface cu grija foaie cu foaie sa nu se rupa. Se indeparteaza cotoarele.

Fiecare foaie se mai poate taia apoi in 2 sau 3 foi mici in functie de dimensiunea pe care o dorim. Eu fac de obicei sarmale mici spre medii. 

Se pun toate foile pe o farfurie, pregatite pentru umplut.

Carnea tocata se amesteca intr-un bol cu orezul, ceapa tocata marunt, 150 g pasta de tomate, 1/2 legatura de marar, cimbru, boia, piper macinat, sare. Se poate adauga optional si un ou, insa orezul tine destul de bine legata compozitia.

Pregatim o cratita/ oala incapatoare in care adaugam 2-3 linguri de ulei si un strat de varza cruda tocata fin.

Pe o margine a foii de varza asezam 1-2 linguri de umplutura, rulam foaia pana la jumatate, apoi tragem marginile peste sarmaua deja formata si rulam pana la capat (nu le strangem foarte tare pentru ca orezul se mai umfla la fierbere). 

O alta metoda este sa rulam pana la capat sarmaua, apoi sa introducem capetele ramase din varza cu ajutorul degetului spre interior.

Ambele metode sunt la fel de eficiente. Gasiti poze in detaliu la reteta de sarmale de post.

Asezam sarmalele in oala pe mai multe randuri si straturi. Intre fiecare strat punem varza tocata, pasta de tomate si muschi afumat.

Deasupra asezam inca un strat de varza, foi de dafin, boabe de piper si felii de rosii.

Punem apa in oala cat sa acopere sarmalele si lasam la fiert (foc mic) 2 ore.

Dupa 2 ore, mai adaugam un strat de rosii, marar tocat si punem 20 de minute la cuptor.

Servim sarmalutele cu varza alaturi, cu mamaliga, smantana, ardei iute si mareee pofta! :)


Spor si pofta mare va doresc!

12 Response to "Sarmale"

  1. Fac orice altceva,numai sa nu trebuiasca sa invelesc sarmale,nu-mi place deloc.
    Ti-au iesit foarte frumoase.
    Te pup!

    Daniela says:

    Chiar daca am terminat aseara ardeii si rosiile umplute, nu refuz o portie de sarmalute cu foi de varza murata, ca de astea cred ca am mincat acum vreo 9 ani ultima oara, la mama acasa, bineinteles... Pupici si o duminica minunata sa ai !

    Danutza says:

    Pe mine ma relaxeaza treaba cu sarmalele:) Pornesc tv-ul si ma apuc de invelit. Bine, daca trebuie sa fac vreo 200 devine plictisitor:))

    Pupici!

    Danutza says:

    Eu cel mai mult le ador cu varza murata...imi plac si cele cu vita de vie, dar varza parca e cea mai buna :)

    Pupici si dupa-amiaza frumoasa si tie!

    ce frumoase sarmalute ai facut. Mi-e dor de ele! pup

    Danutza says:

    Multumesc mult! Pup!

    Simona says:

    Cat de mult imi plac... si n-am mai facut de mult timp..

    Danutza says:

    Nici eu nu fac des, doar asa cand ma apuca pofta :) Pup!

    sarmalute!!! mai ai????vreau....

    Danutza says:

    Pe astea le-am terminat repede, dar nu-i bai ca mai fac :))
    Pup!

    Invelesc la sarmale de nu am treaba :)

    Danutza says:

    Bine ai venit in club :D

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.