Tort cu nuca



Cel mai bun tort pe care l-am facut pana acum este acest tort cu nuca, multa, multa nuca! Este asa de bun incat sunt convinsa ca-l voi face la toate ocaziile viitoare, in locul celui cu fructe, frisca sau chiar ciocolata :)

Da, da e aproape mai bun decat ciocolata, pe cuvant! :)

Cum aveam nuci multe aduse de la tara m-am pus pe cautat retete de tort cu nuca. Primele cautari m-au condus catre blogul Laurei Sava, la tortul ei de nuci. Am facut blatul my way, insa am preluat reteta pentru crema! O minunatie si vreau sa-i multumesc pt inspiratie!!

De asemenea eu am si insiropat putin blatul, desi cred ca era foarte ok si neinsiropat :) Oricum, va garantez ca merita sa incercati macar crema, in alte combinatii de dulcegarii, findca e nemaipomenit de buna si fina!

Am folosit:
  • Pentru blat: 8 oua, 8 linguri de zahar, 4 linguri lapte, 8 linguri de faina, 100 g nuci macinate fin, 1 zahar vanilat, 2-3 picaturi esenta de vanilie, 1/2 plic praf de copt, un praf de sare;
  • Pentru sirop: 100 ml apa, 4 linguri de zahar, 1 esenta de vanilie;
  • Pentru crema si decor: 6 oua, 10 linguri de zahar, 200 g unt, 200 g nuci macinate, zahar vanilat, frisca.
Ouale nu trebuie sa fie reci, asa ca musai le scoatem cu o ora inainte din frigider si le tinem in bucatarie.

Separam albusurile de galbenusuri.

Mixam bine albusurile cu un praf de sare pana devin consistente ca o spuma, apoi adaugam cate o lingura de zahar si tot mixam vreo 4-5 minute la viteza mare.

Adaugam si galbenusurile, esenta si zaharul vanilat.

Urmeaza sa adaugam laptele, apoi treptat faina, praful de copt si nucile macinate fin.

Nu e nevoie sa mixam foarte mult spre final, doar cat sa omogenizam compozitia.

Punem aluatul intr-o forma de tort (cratita in cazul meu) tepetata cu hartie de copt.

Punem tava in cuptorul bine preincalzit si lasam la foc mic, 25-30 de minute, dupa caz.

Daca e nevoie putem verifica simplu cu o scobitoare, dar in general in 30 de minute blatul este gata.

Scoatem din cuptor, apoi din forma si lasam la racit. Eu l-am facut cu o zi inainte sa il umplu si decorez.

Pentru crema punem ouale intregi intr-o cratita si le batem bine cu un tel 2-3 minute. Adaugam zaharul si iar le mai batem cateva minute cu telul (nu e nevoie de mixer).

Punem cratita pe bain marie si continuam sa batem bine timp de 10 min aprox. pana incepe sa se ingroase.

Luam de pe foc, adaugam zaharul vanilat si nuca macinata.

Lasam crema sa se raceasca, apoi o mixam bine cu untul. Fie punem untul peste crema cu o lingura, fie adaugam cate o lingura de crema peste untul pus intr-un bol. Eu am pus untul peste, cred ca asa mi-a fost mai usor, oricum nu e mare diferenta :)

Am pus crema timp de vreo 15-20 de minute la frigider si m-am ocupat de sirop.

Punem apa la fiert intr-un vas, adaugam zaharul si esenta. Lasam sa dea 2-3 clocote, oprim focul si racim siropul.

Blatul meu fiind facut cu o zi inainte s-a taiat perfect in 3 felii orizontale.

Fiecare felie am insiropat-o, nu excesiv, si am adaugat un strat generos de crema de nuci peste.

Am imbracat tot tortul in crema, am uniformizat si am decorat cu putina frisca.

Este un tort foarte bun, nu se face greu si merita din plin fiindca e senzational de yummy! :D

La multi ani tuturor de Sf Mihail si Gavriil, multa bucurie in suflete si multa inspiratie va doresc!!

16 Response to "Tort cu nuca"

  1. Stefy says:

    vin fuga pana la tine, sa mai prind si eu o feliuta de tort!!

    Servesc cu mare placere o feliuta din tortul tau,imi place muuuult!
    Te pup!

    Cristina says:

    Cu nuca... hmmm!!! Tare bun!

    Danutza says:

    Stefy, hai repede, te astept! :)

    Pup :*

    Danutza says:

    La multi ani, Mihaela! Serveste chiar si doua, sarbatoritii au voie :)

    Pupici :*

    Danutza says:

    Cristina, prea bun, prea cu nuca :))

    Pup :*

    Și eu l-am făcut.

    Danutza says:

    Deci stii cat de bun este :P

    Pup :*

    Imi imaginez cat de bun este,de aceea cat de curand il voi face si eu!!
    Pup Danutza si Duminica placuta in continuare!!

    Danutza says:

    Pupici si Duminica minunata :*

    Anonim says:

    Dar cat lapte se pune?

    Danutza says:

    Scrie clar in reteta:
    " Am folosit:
    Pentru blat: 8 oua, 8 linguri de zahar, 4 linguri lapte, 8 linguri de faina, 100 g nuci macinate fin, 1 zahar vanilat, 2-3 picaturi esenta de vanilie, 1/2 plic praf de copt, un praf de sare."

    Si data viitoare iti voi raspunde doar daca te si semnezi ;)

    Unknown says:

    A devenit,tortul nostru preferat! :) in compozitia cremei,am razuit si ciocolata.Este cel mai bun tort! :)

    Danutza says:

    Cred ca e si mai bun cu ciocolata :)

    Ralu says:

    Ce diametru a avut oala in care ai facut tortul?

    Danutza says:

    20 cm

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.