Briose cu nuci, cacao si glazura




De curand mi-am cumparat hartiute pentru briose. Sunt pur si simplu adorabile si foarte practice. 

Asa ca am decis ca in toamna aceasta sa avem un nou desert favorit: briosele.

Prima data am facut briose cu multa nuca, putin marmorate cu cacao si musai glazurate cu cioco :) Au fost asa de bune incat le-am facut de 2 ori intr-o saptamana, in portie tripla :)

Am avut o tava cu 12 forme, asa ca treaba a mers repede.

Va sfatuiesc sa le incercati, merita!! Se fac usor, repede, ingrediente ieftine si rezultat ultra gustos! Si da, ingrasa, dar nu mai mult decat alte deserturi. :P

Am folosit:
  • 6 oua, 6 linguri de ulei, 10 linguri de zahar, 12 linguri lapte, 14 linguri faina, 80-100 g nuca macinata fin, 2 lingurite cacao, 1 praf de copt, 1 esenta de rom, 50 g ciocolata, 1 lingura unt, un praf de sare.
Pentru ca briosele sa iasa perfecte trebuie sa tinem cel putin o ora toate ingredientele la temperatura camerei.

Ouale se separa si albusurile se bat mai intai spuma cu un praf de sare. Apoi se pune zaharul treptat si se mixeaza pana cand devin consistente si nu se varsa daca intoarcem castronul :D

Se adauga peste ele galbenusurile, apoi uleiul, laptele si se mixeaza.

Incepem apoi sa punem faina, cate 1/2 linguri si mixam bine. Adaugam esenta si praful de copt.

La final oprim 3-4 linguri din compozitie intr-un castron si le amestecam cu cacao.

Compozitia de baza se omogenizeaza cu o spatula si se amesteca usor cu nuca macinata (am pus 80 de g, restul 20 le-am pastrat pt decor).

In formele pt briose asezam hartiutele pt copt si le umplem pana la jumatate cu aluatul pt briose.

Peste fiecare punem cu lingurita si putin amestec cu cacao si cu o scobitoare facem cerculete in aluat (cerculete, triunghiuri, valuri, floricele, cam ce va trece prin minte).

Punem tava la cuptorul preincalzit la foc mic, timp de maxim 20 de minute.

Dupa primele 10 min ele deja se umfla, iar in urmatoarele 10 min prind o culoare rumenie frumoasa.

Este bine sa nu deschidem cuptorul in primele 10 min, dar apoi trebuie sa le supraveghem, sa nu cumva sa se arda, in functie de flacara cuptorului vostru.

Se scot usor din tava cu ajutorul unei manusi de bucatarie si se aseaza pe o alta tava normala sau pe un gratar sa se raceasca.

Glazura o pregatim simplu din 50 g ciocolata topita pe bain marie si omogenizata cu 1 lingura de unt nesarat.

O punem calda peste briosele care s-au racit intre timp. Mai presaram putina nuca macinata desupra si gata desertul.

Va doresc pofta buna si un weekend minunat!

In curand si o transformare in "Fancy muffins" :)

12 Response to "Briose cu nuci, cacao si glazura"

  1. Cristina says:

    Sunt fan muffins cu nuci!

    Pai te pot eu refuza cand vine vorba de ciocolata?
    Te pup!

    Danutza says:

    Si eu Cristina! :)

    Mi-ai facut pofta de muffins, asa ca am devenit si eu fan :D

    Pup :*

    Danutza says:

    Mihaela, nici nu accept un refuz :)

    Te invit sa servim impreuna! Pupici :*

    Ce bune si frumusele sunt!

    Danutza says:

    Multu mult, draga mea! Pup :*

    ce pufoseni delicioase!!

    Danutza says:

    Multumesc Alice! Te invit la o pufosenie :) :*

    adnia says:

    mi-ai dat o idee tare buna! multumesc!

    Danutza says:

    Cu mare drag! Pup :*

    Tocmai mi-a facut Sidy pofta de prajitura cu nuca si acum ma ademenesti si tu:)

    Danutza says:

    Nuca este vedeta sezonului :) Plus ca-i asa de buna, mai ales in deserturi :D

    Pup :*

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.