Cum se fac sarmalele?

By http://retetegg.blogspot.ro/

Sarmaua este preparatul culinar traditional pentru tara noastra. Atunci cand vorbim despre gastronomia romaneasca cu cineva din afara tarii ii spunem prima data despre sarmale, mamaliga, mici etc.

Sarmaua este un preparat culinar din carne tocata (porc, vita, oaie, pasare sau chiar peste), amestecata cu orez, ceapa, pasta de tomate si cu alte ingrediente si condimente, apoi rulata in foi de varza (proaspata sau murata), de vita de vie sau de stevie. Se serveste de obicei cu mamaliga si smantana, cu ardei iute, etc.

Se pot face sarmale si de post, inlocuind carnea din umplutura cu orez, ciuperci, soia, legume tocate, pasat de porumb, etc.

De obicei se pregatesc de sarbatori si zile importante fiindca simbolizeaza preparate ceva mai deosebite pe care le servim la o masa mare in familie. Desigur, se pot face oricand si oricum, insa necesita consum de timp, asa ca multi prefera sa le faca mai rar.

Sarmalele necesita, asa cum am spus, timp si rabdare. Pentru ca sarmalele sa iasa cat mai bune avem nevoie de ingrediente bune, condimentele potrivite, foi de varza cat mai bune (adica nu rupte sau foarte moi fiindca nu putem obtine sarmale frumusele :D ), un vas potrivit pentru fierbere, eventual le putem pune si la cuptor spre final.

Pentru ca timpul sa nu devina o problema, trebuie sa ne pregatim toate ingredientele pe masa langa noi, ne asezam pe un scaun confortabil si purcedem. 

Pentru gospodinele cu experienta de ani de zile in pregatirea sarmalelor acest procedeu devine foarte usor si evident si mai rapid. Insa pentru noi, cele mai tinere, la inceput pregatitul sarmalelor este o mica aventura si tocmai de aceea vreau sa va ajut sa invatati cum sa pregatiti sarmale cat mai usor si mai simplu.

Pentru sarmalele din carne avem nevoie in primul rand de carne tocata (de porc, pui, vita, oaie, peste, curcan, etc). Fiecare alege carnea care ii place cel mai mult.

Carnea poate sa fie cumparata deja tocata sau puteti cumpara pulpa sau fleica si sa o tocati voi acasa. In general carnea de porc este ceva mai grasa, cea de pui, curcan, vita este mai slaba si este recomandata atunci cand gatiti pentru copilasi sau daca doriti sa reduceti colesterolul.

Eu folosesc in general carne de porc sau amestec porc-vita. Mie sincer imi plac sarmalele mai grasute, dar am avantajul ca le consum rar asa ca nu-mi fac griji nici pt silueta :))


Orezul - la 1 kg de carne pun 150-200 g - pe care il folosesc nu e musai sa fie cu bob rotund sau lung, trebuie doar sa fie un orez alb, curat, fara impuritati. Poate sa fie si spartura de orez. Il spal bine in vreo 2 ape si il las foarte putin (10-15 min) la inmuiat. Nu il fierb!

Ceapa (alba, rosie sau chiar ceapa verde) o toc marunt. Folosesc la 1 kg de carne 2-3 cepe medii.

Unele persoane pun si ou ca sa lege compozitia, eu nu pun si e foarte ok si fara. Daca va place cu ou puneti 2-3 oua la 1 kg carne.

Pun cateva linguri de pasta de tomate sau ketchup de casa pentru culoare si gust.

Condimentele difera in functie de gustul fiecaruia, eu pun in general: cimbru uscat maruntit, busuioc, boia dulce sau iute, piper macinat, sare, maghiran, marar.

Pregatesc asadar umplutura din carne tocata, peste care adaug orez, ceapa tocata marunt, pasta de tomate sau ketchup de casa, condimente.

Pentru sarmalele de post folosesc orez in proportie de 60 % si adaug peste el ciuperci, ceapa, morcov, ardei, suc de rosii sau pasta de tomate, condimente.

Orezul il spal de asemenea foarte bine si il las 1-2 ore la inmuiat.

Toc marunt (cu robotul) ceapa, morcovul, ardeiul.

Le pun la calit in putin ulei si cand s-au inmuiat adaug ciupercile taiate in bucati mici.

Cand legumele au devin moi, pun orezul, condimentele (sare, maghiran, oregano, cimbru, boia dulce) si o ceasca cu apa. Amestec permanent sa nu se lipeasca, iar spre final adaug suc de rosii si marar tocat marunt.
Las apoi compozitia 20-30 de minute sa se raceasca.

Cel mai des fac sarmale cu foi de varza murata, insa ies delicioase si invelite in foi de vita de vie sau de stevie.

Frunzele de varza le aleg sa fie cat mai intregi si fara rupturi. Daca am frunze mari le tai pe jumatate si fac 2 sarmalute.

Le tai cotoarele si asez foile una peste alta pe o farfurie ca sa le am la indemana cand incep sa le umplu.

Cand am toate ingredientele gata pregatite pe masa, ma asez confortabil pe scaun, pornesc tv-ul :)) si trec la treaba.

Pe un tocator asez cate o frunza de varza, iau cu lingura sau cu mana din amestecul de carne sau de orez cu ciuperci, etc si asez pe marginea frunzei de varza. Rulez apoi usor pana la jumatate, apoi trag marginile peste sarmaua deja formata si rulez pana la capat (nu strangem foarte tare pentru ca orezul se mai umfla la fierbere).

O alta metoda este sa rulam pana la capat sarmaua, apoi sa introducem capetele ramase din varza cu ajutorul degetului spre interior.

Ambele metode sunt la fel de eficiente.

Daca fac in foi de vita de vie, oparesc putin foile in apa cu sare si apoi le folosesc la fel ca si pe cele de varza.

Rulez pe rand fiecare sarmaluta. Nu dureaza chiar asa mult, mai ales ca dupa ce deprindeti miscarea o sa inceapa sa va placa :))

Pregatesc un vas mare, poate sa fie si tuci sau o cratita cu fundul mai gros, un vas roman etc. Eu fac intr-o cratita mare.

Ung cratita cu putin ulei si asez in ea un strat de varza tocata, fie varza murata fie proaspata. Se pot pune si foi intregi de varza.

Asezam sarmalele in oala pe mai multe randuri si straturi. Intre fiecare strat punem varza tocata, pasta de tomate si la alegere muschi, costita, kaizer, slanina afumate.
Daca facem sarmalute de post numai punem carnita pe langa ele :D
 
Deasupra sarmalelor asezam un strat de varza, foi de dafin, boabe de piper si felii de rosii.

Punem apa sau zeama de varza, daca va plac mai acre, in oala cat sa acopere sarmalele si lasam la fiert (foc mic) 2 ore.

Dupa 2 ore, mai adaugam un strat de rosii, marar tocat si punem 20 de minute la cuptor.

Nu e musai sa le mai punem la cuptor, insa devin mai gustoase asa.

Putem alege insa pregatirea sarmalelor numai in cuptor, in vas roman sau coapte in dovleac.

In acest caz recomand sa calim putin umplutura fiindca nu vrem sa avem surpriza sa fie orezul sau ceapa tare la final.

Eu intotdeauna le fierb si le pun la cuptor doar la final, cat sa prinda culoare rumenie.

Servim sarmalutele cu varza alaturi, cu mamaliga, smantana, ardei iute si mareee pofta! :)  Daca sunt de post, fara smantana.

Ce foi folosesc: varza murata, vita de vie - oparite, varza cruda - oparite;
Ce carne folosesc: tocata - de porc, vita, amestec vita + porc, pui, curcan, amestec pui + curcan, amestec pui + porc;
Ce orez folosesc: orice tip, in general alb, dar e ok si brun; bob lung, rotund, spartura etc;
Ce sos de rosii folosesc: in general de casa: bulion, suc de rosii, ketchup, pasta de tomate, sau rosii proaspete taiate felii asezate deasupra.
Ce condimente folosesc: cimbru, boia dulce sau iute, piper macinat si boabe, foi de dafin, maghiran, busuioc, marar, sare.


Va invit sa vedeti mai multe poze in postarile mele de pe blog, in care am vorbit despre sarmale.

Pofta buna si gatiti cu spor!

4 Response to "Cum se fac sarmalele?"

  1. Anonim says:

    FOARTE BUN !!!!!!!!!!!!

    Danutza says:

    Multumesc! :)

    Anonim says:

    Foarte bine arata... multumim pentru detalii!
    Veau sa fac si eu!

    Danutza says:

    Multumesc!

    Spor la pregatiri si pofta buna! :)

Trimiteţi un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.