Sunca cu usturoi si boia


Am facut pentru prima data sunca, fix pe gustul meu, adica fiarta in zeama de varza si apoi condimentata cu usturoi si boia dulce.

De la tara am primit vreo 10 bucati de slanina cu sorici. Pentru ca nu am posibilitatea sa o afum in apartament solutia a fost sa o fac fiarta.

Mi-a amintit de copilarie, caci asa faceau si ai mei sunca si era cea mai buna. E adevarat ca-mi place si afumata, dar daca as alege o varianta cel mai mult imi place tot fiarta :)

Fiindca a fost slanina cam fara carne, am fiert-o si am condimentat-o bine ca sa fie cat mai subtire si frageda.

Am folosit:
  • 10 bucati subtiri de sunca de porc, 1 litru zeama de varza, 2 cani (cana de 200 ml) cu apa, 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper, 1 plic boia dulce, 10-15 catei de usturoi, sare (doar daca mai e cazul).

Cum aveam 1 litru de zeama de varza am decis sa-l folosesc sa fierb sunca. Am mai completat cu 2 cani de apa. Si pentru ca nu era suficient lichid sa acopere sunca la fiert, dar si pt ca zeama de varza era cam sarata.

Am pus in oala sunca, boabele de piper si foile de dafin.

Am acoperit cu un capac si am lasat sa fiarba. 

Dupa o ora si 10 min am testat partea cu sorici cu o furculita. Am considerat ca e suficient de frageda asa ca am oprit focul, am scos feliile de sunca si le-am lasat deoparte sa se raceasca.

Am curatat usturoiul si l-am maruntit. 

Fiecare bucata de sunca am uns-o bine cu boia si usturoi. Am asezat suncile una peste alta intr-o tava, am acoperit cu capac (asta ca sa nu aveti miros de usturoi in tot frigiderul) si am pus la frigider timp de cateva zile.

O parte din sunca am servit-o de Revelion si in zilele urmatoare, iar ceea ce nu am servit am asezat in pungi, in congelator. Vom scoate cate o bucata de fiecare data cand avem pofta de sunca :)

Daca nu aveti cantitati mari si se consuma in 2-3 zile merge tinuta si in frigider.

Este ideal sa fie si putin afumata, daca aveti conditiile necesare, pentru un plus de gust.

Noua ne place cu mustar, mai ales la micul dejun langa omleta si branza :)

P.S. Pozele nu sunt artistice deloc, dar sincer chiar nu stiu cum sa fac o sunca artistica :))

Pofta buna!!

12 Response to "Sunca cu usturoi si boia"

  1. Simona says:

    O bunatate de sunca ai facut!!! Eu fac asa si gusa de porc. O alta varianta daca vrei sa incerci, "unge" slanina cruda cu usturoi pisat, cimbru si sare mare din abundenta (sunca isi trage sare atat cat are nevoie, iar inainte de a o consuma oricum o vei curata/spala). O poti pastra la loc racoros cat vrei in amestecul asta. Este bestiala!!

    Danutza says:

    Ce idee buna Simona!!! Data viitoare am sa incerc asa.
    Pup :*

    Nu e artistica sunca dar e foarte buna! Asa o face si mama!

    Danutza says:

    Da, si ai mei cam la fel o faceau. Am vrut sa-mi amintesc de copilaria la tara :)

    Pup :*

    Stiu ce buna este ca eu tot asa o fac,bravo Danutza!!

    Danutza says:

    Pup cu drag :*

    numa buna pt de dimi:)

    Danutza says:

    Daa, cu putin mustar si c-o ceapa rosie si niste branza langa :P

    Anonim says:

    Acum am pus slanina la fiert in zeama de varza.Din pacate aici (in Canada) fermierii nu parlesc porcul,il oparesc cu apa fiarta...ca atare nu avem sorici,dar incerc sa ma descurc.am slanina fara sorici.Am gasit slanina afumata deja ,asa ca am pus 2 bucati la fiert impreuna cu slanina cruda.sper doar sa-i dea putin gust de afumatura. va voi spune ce a iesit :). Va pup fete harnice.Cu drag Ada

    Danutza says:

    Draga Ada, ma bucur tare mult ca incerci sunca :) Sper sa iti placa asa de mult cum mi-a placut si mie :P

    Anul trecut am avut sunca de la tara, cu tot cu sorici (subtire si parlit bine), dar anul asta am luat de la macelarie. Am luat tot fara sorici, insa cu ceva carnita deasupra, ceea ce e si mai bine ca mie asa imi place :)

    Te pup! Sarbatori fericite!!

    Anonim says:

    Nu am zeama de varza.In ce pot sa o fierb?

    Danutza says:

    Poti incerca in vin si apa. Si vinul sa nu fie dulce sau demidulce.

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.