Retete diversificare


By http://retetegg.blogspot.com

Bebe a ajuns la marea etapa a diversificarii. Nu stiu pe unde au trecut 6 luni si inca nu realizez uneori ca baiatul meu e deja mare si papa legume si carnita :) Desigur, pentru mine este inca o munca in plus, sa gatesc si mesele lui, dar imi doresc sa manance cat mai sanatos si bun.

Voi incepe o rubrica noua pe blog, dedicata celor mici si parintilor, in care voi posta retete pentru bebelusi si copii. Momentan suntem in prima luna a diversificarii asa ca retetele de baza sunt piure de legume, supa crema de legume si piure de legume cu carne de pui si vita.

Diversificarea este una dintre etapele foarte importante din viata bebelusului, dar si a voastra, a parintilor. 

Momentul inceperii acestei etape depinde foarte mult de dezvoltarea bebelusului, dar si de modul in care a fost hranit bebelusul, de intolerantele alimentare pe care le are, in general, de starea lui de sanatate din primele luni.

Specialistii recomanda inceperea diversificarii la varsta de 6 luni. Bebelusul trebuie sa fie suficient de mare incat sa isi sustina bine gatul/ capul, sa stea deja inclinat intre perne sau pe scaunul auto/balansoar, sa stie sa deschida gura astfel incat sa il puteti invata sa accepte lingurita, sa poata sa mestece mancarea solida (chiar daca e pasata fin).

Pentru copiii hraniti cu formula de lapte diversificarea se poate incepe de la 4 luni, dar numai cu acordul pediatrului. Ideal este sa asteptati pana la 6 luni, sau macar pana la 5, pentru ca bebe sa fie cat mai bine dezvoltat.

Bebelusul meu a inceput pe la 4 luni sa nu mai manance formula de lapte, asa ca l-am dus la control si ni s-au recomandat analize, inclusiv pentru alergia la proteina din lapte de vaca. Din fericire, nu este alergic si a putut sa consume formula de lapte, fara sa fie nevoie sa grabim diversificarea. Are totusi o carenta de fier, asa ca a ramas putin cu greutatea in urma si o vom recupera treptat.

Pe la 5 luni mi s-a recomandat sa ii introduc cereale in formula de lapte. Am renuntat momentan la ele pentru ca l-au constipat prea tare. La noi povestea e mai lunga, fiindca am schimbat tot la 5 luni si formula de lapte. Voi scrie si un articol despre laptele praf si cam ce probleme am avut noi cu el.
In acest moment bebe mananca Lactana de la Topfer si pare sa fie formula de lapte ideala pt el, fiindca il digera bine, nu regurgiteaza si nu mai este constipat.

La 5 luni si jumatate am inceput diversificarea. Am inceput-o in momentul in care am avut toate analizele facute si cand bebe a fost pregatit sa accepte mancarea solida. Daca bebe nu avea probleme cu greutatea, nu era nevoie sa incepem diversificarea si puteam probabil sa asteptam pana la 6 sau 6 luni jumatate. 

Fiind o etapa importanta ne-am informat si ne-am pregatit cu tot ce aveam nevoie pentru a face lucrurile sa functioneze cat mai bine. Am cumparat un aparat de gatit cu aburi care are si functie de blender, de reincalzire a alimentelor, de sterilizare, etc. E un aparat mic, pe care am dat in jur de 200 ron si este tot ce va trebuie pentru inceputul diversificarii. Gateste sanatos, repede, paseaza in acelasi bol ca sa nu fie nevoie sa tot spalati vasele.

Am mai cumparat un castronel cu capac etans, fiindca nu ii gatesc zilnic ci la 2 zile, si asa pot pastra mancarea la frigider fara probleme. Am luat in plus cateva lingurite, de plastic, silicon, etc, fiindca nu stiam ce "pretentii" are bebe si am vrut sa ii fac pe plac in cazul in care nu accepta una dintre ele. Apoi mai aveti nevoie de cateva bavete, de preferat lavabile si impermeabile. 

Desigur, trebuie sa va pregatiti cu muuulta rabdare, sa nu il fortati niciodata pe bebe sa manance daca el chiar refuza, sa nu renuntati o data ce ati inceput. Al meu desi deschidea gura larg inca din prima zi cand a vazut bolul cu papica, atunci cand simtea gustul legumelor se stramba, scuipa etc. Dar dupa primele lingurite s-a invatat care e treaba si nu mai scuipa mancarea. Inca nu e extraordinar de incantat, insa nu refuza si asta ma multumeste.

Ora cea mai potrivita pentru introducerea legumelor este undeva in intervalul 12-16, de preferat la cel putin 3, daca nu 4 ore dupa ultima alaptare/ hranire cu biberonul. 
Bebe trebuie sa stea cat mai vertical posibil, ca sa nu existe riscul de inec. Chiar daca nu sta inca in fundulet, il puteti pune sprijinit intre perne sau in scaunul auto. Noi am cumparat deja si scaunul lui special de masa, dar e devreme sa il folosim, vom astepta pana pe la 7 luni.

Am inceput diversificarea cu radacinoase: morcov, pastarnac, telina, patrunjel. In primele 6 zile am gatit primele 3 radacinoase, iar apoi am inlocuit telina cu patrunjelul. Urmeaza sa introducem dovlecelul si apoi carnea de pui, dupa a 15-a zi.

Pentru prima luna vom introduce doar: morcov, pastarnac, telina, patrunjel, dovlecel + carne de pui. Dupa ce copilul testeaza cel putin cate 3 zile fiecare leguma, acestea se pot combina in diverse moduri, dar nu mai mult de 3 legume impreuna.

Proportiile pe care le-am gatit eu au fost 1 morcov/ o jumatate pastarnac/ un sfert telina sau patrunjel. (Voi proceda la fel si cu dovlecelul.) Eu am gatit legumele timp de 15 min la aparatul cu aburi, taiate cuburi sau felii. Le-am pasat apoi impreuna cu o parte din apa care s-a scurs in timpul gatirii si am mai adaugat in functie de consistenta dorita putina apa plata (fiarta si racita).
Bebe al meu a aceeptat din prima zi sa consume legumele sub forma unui piure mai moale, dar daca bebe nu accepta incercati cu supa/ supa crema.

Schema de diversificare pt legume este urmatoarea:

Primele 3 zile: 3 lingurite piure/ supa de morcov, pastarnac, telina;
Zilele 4-6: 6 lingurite piure/ supa de morcov, pastarnac, telina;
Zilele 7-10: 9 lingurite piure/ supa de morcov, pastarnac, patrunjel;
Zilele 11-14: 12 lingurite piure/ supa de morcov, pastarnac, patrunjel/ dovlecel;

Din ziua a 15-a putem introduce carnea de pui. Aceasta se introduce doar daca bebe a acceptat bine legumele si mananca aprox. 70% din cantitatile mentionate mai sus in schema. Pentru ca puiul se introduce in piureul de legume, trebuie sa va asigurati ca bebe prefera toate legumele de inceput si le va manca la fel de bine. (La noi bebe nu mananca zi de zi chiar toata cantitatea, dar mananca undeva la 80-85 % si le tolereaza bine)

Schema de diversificare pt legume + carne de pui este urmatoarea:
Zilele 15-20: 12 lingurite piure de morcov, pastarnac, patrunjel/ dovlecel + 1/2 lingurita pasta din piept de pui fiert;
Zilele 21-26: 12 lingurite piure de morcov, pastarnac, patrunjel/ dovlecel + 1 lingurita pasta din piept de pui fiert;
Zilele 27-31: 12 lingurite piure de morcov, pastarnac, patrunjel/ dovlecel + 1 lingurita si jumatate pasta din piept de pui fiert;

Eu ii voi da carne de pui de tara, asa ca trebuie sa o fierb foarte bine inainte. Carnea de pui din magazine se poate prepara si la aburi, fiindca se gateste repede. 
In primele 15 zile, dupa fiecare masa puteti sa ii oferiti completare lapte formula sau san. Sebi al meu uneori vrea mai mult lapte, iar alte ori prefera sa ia o pauza si cere dupa 1 ora completarea.

Nu uitati sa ii dati bebelusului si cateva lingurite de apa, necesare mai ales dupa o masa consistenta cu piure in loc de supa.

Inca o data va sfatuiesc sa nu insistati prea mult, daca cel mic nu vrea, nici cu legumele, nici cu laptele completare. In general, la diversificare bebelusii sunt suficient de mari incat sa va transmita semnale clare cand sunt satui sau cand e ceva in neregula. Daca ii fortati sa bea prea mult lapte imediat dupa masa, risca sa vomite tot ce au mancat si posibil ziua urmatoare sa refuze mancarea.

Noi maine mergem din nou la pediatru sa vedem cum stam cu greutatea si vom cere sfaturi noi pentru urmatoarea etapa de diversificare: fructele. 

In cateva zile va anunt cum merge introducerea carnitei de pui si daca bebe o accepta sau stramba din nas :) Daca la finalul celor 31 de zile bebe accepta sa manance toata cantitatea de legume + pui, vom avea o masa completa si eliminam un biberon pe zi.

Pana acum sunt multumita de modul in care merge diversificarea, iar daca bebe nu e pregatit sa introducem fructele din luna de 2-a, voi astepta. Sigur ca imi doresc sa manance cat mai multe lucruri, dar e inca mic si are timp sa le incerce pe toate, fara sa il trec prea repede de la o etapa la alta.
O data cu diversificarea am inceput sa ii dau si cate 5 picaturi de Protectis zilnic, pentru o digestie mai usoara si mentinerea florei intestinale sanatoasa. Sebi a avut probleme digestive pana de curand, asa ca noi am urmat sfatul medicului si incercam sa ii usuram procesul de acomodare cu alimentele solide. Intrebati medicul daca bebe are nevoie sau nu de probiotice!

Spor la gatit, la papat si muuulta rabdare va doresc!

0 Response to "Retete diversificare"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.