Turta dulce - Casuta de turta dulce


















By https://retetegg.blogspot.com

Este prima data cand fac turta dulce! In fiecare an am vrut sa incerc reteta de turta dulce de sarbatori si am tot amanat.

Acum cateva saptamani am vazut la tv o emisiune culinara de Craciun, unde Merry Berry a facut o casuta de turta dulce, iar sotul meu m-a incurajat sa fac si eu reteta aceasta de turta dulce. Este chiar usor de facut, iar daca nu aveti rabdare si timp pt casuta, taiati cu forme aluatul si obtineti oricum turta dulce delicioasa si aromata, de rontait in preajma sarbatorilor.

Pentru casuta de turta dulce veti avea nevoie si de cateva foi de hartie cu modelul casutei, le puteti descarca si printa de aici: gingerbread_house.pdf

In plus mai aveti nevoie de glazura de zahar pudra, diverse glazuri colorate, mici decoratiuni de zahar si desigur un sot care sa va ajute putin la "constructie" 😂😍

Am folosit:

  • Pt aluat: 200 g unt gras, 150 g zahar brun, 150 g miere, 1 ou, 1 praf de copt, mix condimente pt turta dulce, 1 plic zahar vanilat, 600 g faina
  • Pentru glazura de zahar (royal icing): 3 albusuri, 320 g zahar pudra, 2 lingurite zeama de lamaie
  • Pt decor: glazura colorata, diverse decoratiuni de zahar

Intr-o cratita topim incet untul impreuna cu zaharul si mierea. Nu fierbeti, doar incalziti si topiti, amestecand constant. 

Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu praful de copt si mixul de condimente (ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, anason, etc). 

Adaugam amestecul topit, oul si zaharul vanilat si omogenizam bine pana obtinem un aluat consistent si usor de modelat. Il lasam 15-20 min deoparte sa se odihneasca. 

Intre timp ne pregatim masa de lucru, sabloanele si 2 cutite, unul mare si unul mic. Pregatim si formele de taiat braduti, stele, oameni de zapada, tava cat mai mare, tapetata cu hartie de copt. 

Intindem aluatul cat mai uniform cu un sucitor si punem deasupra sabloanele. Taiam bucatile mari cu un cutit mare cu lama lata, pt taietura dreapta. Cu un cutit mic decupam ferestrele si usa. Le asezam in tava. Le coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 min. Le scoatem din cuptor si le lasam la racit. 

Pregatim glazura din 3 albusuri mixate pana devin spuma tare, peste care adaugam treptat zaharul pudra cernut, iar spre final zeama ds lamaie. Iese o glazura groasa, fina, lucioasa si lipicioasa. 

Cand turta dulce s-a racit putem decora figurinele cu glazura. 

Pentru casuta incepem prin a pune un strat de glazura pe platou. Lipim usor fiecare perete al casei cu glazura. Aici e bine sa aveti un mic ajutor, cateva minute pana se lipeste si sta singura. Am asteptat cam 30 min sa fie stabila, apoi am pus bucatile de acoperis. 

O puteti decora cum doriti pe la ferestre si laterale. Acoperisul il puteti decora cu chocolate chips sau cu glazura cum am facut eu. Lipiti si usa pe care o lasam deschisa. 

Decorati fix cum va place si cel mai important, distrati-va!!😉😘😂

Noi ne-am bucurat de ea cu privirea nu am mancat-o. Am mancat figurinele din aluat. 

De Craciun voi face din nou turta dulce in diverse forme. Iar anul viitor mi-am propus sa fac o casuta si mai frumoasa! 😁

🎄🎄🎄Sarbatori fericite! ⛄🎅☃️

 


Langosi





By http://retetegg.blogspot.com

Este prima data cand fac langosi. Am mancat la Bran niste langosi deliciosi si am vrut sa repet experienta si acasa.

Reteta de langosi e foarte usoara si se pot savura cu ce umpluturi vreti. Eu i-am facut exact asa cum am mancat la munte, cu mujdei, smantana, cascaval, bacon si ceapa rosie. 

Pentru a prepara langosi aveti nevoie de ingrediente simple, fiindca aluatul este unul clasic, de paine. 

In aceasta reteta cele mai importante sunt cantitatile corecte si timpul de dospire. Daca le respectati veti avea langosi pufosi, cu exterior rumen.

Pentru 6 langosi mari, cam cat tigaia de 20 cm aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 650 g faina, 400 ml lapte sau apa, 1/2 lingurita sare, 2 lingurite zahar, 7 g drojdie uscata, 500 ml ulei pt prajit si uns masa;
Intr-un bol am pus laptele cald (nu fierbinte) si am dizolvat in el zaharul. Am presarat drojdia si am lasat 5 min deoparte sa se activeze.

Apoi am pus faina cernuta si sarea. Am framantat un aluat moale si lipicios pe care l-am desprins de pe maini cu putin ulei.

L-am lasat la dospit 2 ore. Eu acopar bolul cu un prosop curat si il pun in cuptor sau in cuptorul cu microunde (fara sa il pornesc!). Este ferit de curentii de aer si creste foarte bine si repede.

Dupa cele 2 ore am pus aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei, l-am modelat in 6 bucati aprox egale si le-am mai lasat 10-15 min sa se odihneasca.

In tigaia cu ulei incins am prajit pe rand langosii modelati cu mana. Se si observa cat de "priceputa" sunt la modelat aluatul cu mainile 🤣🤣 Poate voi aveti dexteritate mai buna, dar in orice caz chiar si imperfecti ca forma sunt deliciosi.

I-am scurs bine pe servetele de hartie. 

I-am servit cu smantana, mujdei, bacon, ceapa rosie si cascaval. Cantitatile dupa preferinta fiecaruia, iar copilul a mancat un langos simplu, cald. 🥰

Pofta buna! 

Noul Fairy Max Power









By http://retetegg.blogspot.com

Imi place sa gatesc si sa mananc bine, dar la spalatul vaselor nu sunt la fel de incantata. 😄

Totusi, am de spalat zilnic vase, iar Fairy este detergentul meu preferat de multi ani.

Acum am primit spre testare si noile variante Fairy Max Power, in sticla cu susul in jos. Au o tehnologie super anti-scurgere, curata bine grasimea de pe vase si detergentul se clateste usor.

Sunt disponibile in 3 variante: Rodie, Lamaie, Arbore de ceai.

Le recomand cu drag!

Clatite cu pui si legume



By http://retetegg.blogspot.com

Imi plac atat clatitele dulci, cat si cele sarate. Pe cele dulci le prefer cu dulceata de visine sau cu ciocolata, iar pe cele sarate le umplu de obicei cu pui si legume in sos delicios.

Daca nu ati incercat pana acum clatitele sarate va invit sa urmariti aceasta reteta si sa le testati si voi!

Am folosit:

  • Clatite: 4 oua, 200 ml lapte, 200 ml apa minerala 500 g faina, 1/2 lingurita sare;
  • Umplutura: 300 g piept de pui, 2 ardei kapia, 1 legatura ceapa verde, 2-3 catei de usturoi, 8 rosii cherry, 1 legatura de marar, sare, piper, boia dulce, ulei de masline, busuioc uscat;

Pentru clatite se bat ouale cu un tel pana se omogenizeaza, apoi se adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine pana obtinem un aluat fluid.

Se coc clatitele intr-o tigaie unsa cu unt sau ulei si se lasa acoperite pe un platou, pana este gata umplutura.

Pentru umplutura se taie pieptul de pui in cuburi mici si se pune la calit in putin ulei de masline.

Se adauga ardeiul taiat julienne, ceapa verde, usturoiul tocat si rosiile taiate pe jumatate.

Se condimenteaza cu sare, piper, boia si busuioc si se lasa 10 min la foc mic.

La final se pune mararul tocat marunt.

Se umplu clatitele cu acest mix de pui si legume.

Optional se pot servi cu putina smantana sau iaurt grecesc. Sau se pot pune intr-o tava unsa cu unt si se presara cu cascaval, apoi 5 min in cuptor sub grill.

Noua ne-au placut simple! 😊

Pofta buna! 



Gogosi pufoase cu unt


By http://retetegg.blogspot.com

Gogosile calde si pufoase sunt desertul meu preferat. Pudrate cu zahar sau servite cu dulceata sunt si mai bune.

Am facut gogosi dupa multe retete, de la cea mai simpla cu aluat de post, pana la cea de azi, cu unt.

Untul cu peste 80 % grasime este ideal in aceasta reteta, pentru a obtine cele mai pufoase si gustoase gogosi.

Am folosit:

  • 750 g faina alba, 2 oua, 2 linguri de zahar, 1 plic drojdie uscata (25 g), 300 ml lapte, 50 g unt gras, 80 g iaurt cremos, cateva picaturi esenta de vanilie si esenta de portocale, 1 praf de sare, 100 g zahar pudra vanilat pt decor, 500 ml ulei pt prajit;

Intr-un bol mare cernem faina si adaugam drojdia uscata si un praf de sare.

Laptele il incalzim si topim in el 2 linguri de zahar.

Topim untul 30 de secunde in cuptorul cu microunde sau intr-un vas pe foc.

Peste faina si drojdie adaugam mai intai laptele cald, apoi untul topit, iaurtul si cele 2 oua. Picuram esentele si omogenizam aluatul bine.

Il framantam 2-3 minute si il punem la dospit minim 1 ora.

Cand si-a dublat volumul este gata de modelat. Il intindem cu un sucitor si decupam gogosile cu forma dorita sau cu un pahar.

Prajim gogosile in ulei bine incins, pe fiecare parte pana se rumenesc usor.

Le scoatem pe servetele de hartie pentru a absorbi surplusul de grasime, apoi le tavalim fierbinti prin zahar pudra vanilat.

Sunt foarte, foarte pufoase! 

Enjoy! 🍩🍩🍩

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.