Retete cu nuci/migdale/caju


De cele mai multe ori cand spunem nuci si/ sau migdale, ne gandim la toamna. Ele de fapt sunt fructe uscate pe care le gasim prin magazine tot timpul anului si pe care le putem folosi in numeroase retete delicioase.

Cel mai des le folosim in deserturi, insa eu le ador si in salate, feluri principale, combinatii inedite :)


Nucile constituie o bogata sursa de energie, continand multi nutrienti, minerale, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului.

De ce sunt atat de valoroase nucile? Miezul lor e o uzina de substante benefice: apa (3-5%), grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%) din grupa globulelor (de natura celor din lapte si oua), saruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P.
 
Valoarea energetica a miezului de nuca este in medie de 700 kcal la 100 g. Acesta are efect laxativ, mai ales prajit.
 
Intrucat contine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scaderea continutului de colesterol din sange si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor.
 
Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avand o toxicitate de cateva ori mai mica.
 
Miezul de nuca este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente cunoscute si o minune pentru organism in timpul anotimpului rece. 


Migdalele sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante. Migdalele sunt bogate în vitamina E. Antioxidanţii, precum vitamina E, pot juca un rol în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului, şi în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Magneziul din migdale ajută la întărirea oaselor şi joacă un rol în diferite procese enzimatice din organismul nostru. Migdalele sunt, ca toate alunele, bogate în grăsimi nesaturate.


Caju este un aliment minunat ce poate fi folosit in diverse forme si are o multitudine de beneficii.

Caju au un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci si majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima sanatoasa. 

Studiile arata ca acidul oleic imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor ale caror nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord.

Caju nu contine colesterol iar magneziul gasit in el ajuta la coborarea presiunii arteriale si astfel previne bolile de inima.

Eu va vin in ajutor cu cateva retete care sa va inspire. Sper sa va placa si sa le incercati :)


 
 
 




 Baclava 
 











 


 Pofta buna si gatiti cu spor!

Prajituri de casa



Mai mereu prajituresc, fie pentru cate o ocazie speciala fie pentru noi sa avem un desert dupa masa de pranza sau cina.

Fac mai des prajituri fara crema, rapide si simple fiindca nu-mi permite timpul, insa imi place sa fac si prajituri cu multa crema, cat mai colorate si savuroase :)

Pentru aniversarea celor 29 de toamne :D ale logodnicului meu am pregatit cateva prajituri gustoase, majoritatea pt serviciu, sa isi serveasca si colegii, iar pentru noi, in familie, un tort gustos.

Am facut mai intai o prajitura cu Fanta, apoi una dupa aceeasi reteta dar cu jeleu din suc de portocale rosii, muffins cu nuca, cacao si glazura de cioco/frisca si preferata mea, o praji buna de tot cu multa cioco si fructe de padure.

Tortul de acasa a fost unul cu nuca, si in blat si in crema, o super extra deliciosenie. :D

Abia astept sa va impartasesc retetele, zilele urmatoare fiindca e musai sa le incercati!!

Pana atunci va las cu pozele si va doresc un weekend duuulce si frumos!!

Clatite cu ciocolata si banane



Cateodata ma apuca pofta de clatite si cum sunt desertul cel mai usor de pregatit, ma apuc de treaba repede :)

Apoi partea mai elaborata vine abia la umplutura, fiindca uneori n-am chef doar de gem sau dulceata, ci vreau ceva ..altfel, ceva nou.

Cum aveam in casa crema de cioco Finetti si vreo cateva banane, ideea a picat la fix.. mai ales ca auzisem eu cat de buna-i combinatia :D

Si da, chiar e buna, de fapt, e delicioasa!!

Am folosit:
  • Pt clatite: 4 oua, 300 ml lapte (sau apa minerala), faina cat incape (stiti voi sa devina aluatul mai gros), un praf de sare, un zahar vanilat, 1/2 esenta de rom, 3 linguri de zahar;
  • Umplutura: crema de ciocolata, banane.

Pentru compozita de clatite, treaba e simpla, ca de obicei :)

Se bat bine ouale, se adauga praful de sare, esenta, zaharul vanilat si zaharul.

Apoi urmeaza laptele si faina putin cate putin pana se ingroasa aluatul.

Se coc clatitele in tigaie si apoi se umplu cu crema de cioco si felii de banane.

Simplu, rapid si fooarte bun!!

Muraturi cu struguri







In fiecare an pun muraturi. Imi plac foarte mult si nu vreau sa-mi lipseasca in perioada iernii.

Le pun de fiecare data cat mai asortate si incerc sa le combin astfel incat sa impac toate gusturile.

Anul acesta am avut multi struguri adusi de la tara si dupa ce am papat pe saturate, am decis sa-i incerc si murati.

Fiindca sunt struguri dulci si aromati au iesit extrem de buni murati, alaturi de celelalte legume.

Am folosit:
  • 10-12 gogonele, 3-4 struguri, 1 ardei, 3-4 castraveti, 1 conopida (1.2 kg), 1 varza (1.4 kg), 7-8 morcovi, 1 sfecla rosie, frunze de telina, crengute de marar uscat, 1 lingura de sare grunjoasa pt fiecare litru de apa, boabe de piper, de coriandru, de anason.

Pentru ca aveam borcanul prea mic (5 l) si nu am vrut sa ramana legume, am mai cumparat inca unul de 4,2 l. Daca aveti un borcan de 10 l cantitatea de legume intra la fix :)

Am spalat bine toate legumele. Sfecla si morcovii le-am frecat cu un burete curat (folosit doar pt legume nu pt vase :D) si nu le-am mai decojit asa cum procedam inainte. Sfecla am feliat-o in bucati mai mici.

Conopida am taiat-o in buchetele, varza felii mai maricele. Strugurii i-am spalat bine si i-am lasat ciorchini intregi.

In borcane am asezat frunze de telina jos, apoi am inceput sa pun legumele si strugurii cu grija sa nu-i presam prea tare. Printre legume am pus iar frunze de telina, boabe de piper, anason, coriandru.

In borcanul mare am pus ardeiul si castravetii, in cel mic nu am mai pus.

Deasupra legumelor am pus crengute de marar uscat.

Intr-o cratita am pus apa, masurata fie cu sticla fie cu cana gradata. La inceput am pus 5 l, iar la fiecare litru o lingura generoasa de sare grunjoasa. Am amestecat bine pana ce sarea s-a topit, apoi am pus amestecul in borcane peste legume.

Daca in primul a fost de ajuns, pentru al doilea borcan am mai pregatit 1.5 l de apa cu sare.

Am pus borcanele intr-un loc racoros. Pe cel mare l-am acoperit cu o farfuriuta, celui mic i-am pus capacul.

Am vrut ca cel mare sa fie gata mai repede, de aceea l-am "grabit" :)

In primele zile apa mai scade asa ca vom mai completa pe parcurs. Daca aveti un pai din plastic mai suflati din cand in cand in apa din borcane, eu anul asta n-am avut paie :)

Dupa 3-4 zile muraturile incep sa devina roz, apoi rosii de la sfecla. In 2 saptamani ale mele au fost gata de "atac".

Strugurii sunt excelenti murati, merita sa testati, nu o sa va para rau :)

Pofta buna si mult spor!

Ardei copti pentru iarna


Astazi continuam tot cu ardeii, de aceasta data copti.

Eu sunt innebunita dupa salata de ardei copti, as manca langa orice preparat din carne si nu m-as satura.

Fie ca e simpla doar din ardei copti cu ulei, otet si sare, fie cu rosii coapte, cu usturoi si verdeturi etc, tot la fel de mult imi place. Imi plac de asemenea si o serie de alte retete cu ardei copti, ii ador intr-o portie generoasa de paste, in mancaruri cu multe legume, etc.

Asa ca musai sa am ardei copt si iarna, cand e gerul mare afara. Ma face sa ma simt ca-n miezul verii fiindca simt aroma lor si asa trec mai usor de zilele friguroase.

Se pun pentru iarna tot congelati, la fel ca si cei tocati, insa se pot pune si la borcan cu putin ulei si sare. Mie varianta congelata mi se pare cea mai usoara si convenabila.

Am folosit:
  • 2-3 kg ardei (de preferat kapia, nu gras), pungi.
A. da, si multa rabdare va trebuie caci dureaza pana ii coacem.:)

Eu nu i-am mai spalat inainte ci i-am pus direct pe grill la copt. Acum cativa ani foloseam cuptorul, dar de la o vreme ii fac direct pe grill pe aragaz.

Dupa ce s-au copt bine ii scoatem intr-un castron cu apa rece, ii curatam de coaja, apoi ii spalam pe fiecare in parte.

De preferat se lasa apoi la scurs, cel putin o ora, apoi se aseaza in pungi si se pun la congelator.

Eu ii las intregi, cu cotor, dar daca vreti se pot scoate cotoarele si semintele si se pun fara in pungi. Sau, se pot pune direct tocati in pungi, daca ii vrem pt mancaruri si nu pt salata.

Cand am pofta de-o salata, scot punga din congelator cu 2-3 ore inainte, o las la temp camerei sa se dezghete si apoi ii consum.

Mult spor!!

Ardei tocati pentru iarna



Deschid astazi lista cu "provizii" pentru iarna si daca am in plan sa va arat bunatati pentru pus in camara si beci, am pe lista si cateva metode de conservare prin congelare :)

Vinetele stau deja de o luna frumos asezate in pungute in congelator, insa ardeilor abia acum le-a venit randul.

Am primit de la tara multi ardei asa ca pe cei rosii, frumosi si dulci i-am copt si i-am pus la congelator (vin maine cu poze), iar pe cei mai mici si draguti i-am tocat.

Am folosit:
  • 1-1.5 kg ardei, pungi.

Eu folosesc pungi normale de sandvis, de preferat mai micute.

Ardeii ii spal bine (caci sunt bio, deci asa cum i-a lasat natura, plini de pamant, praf etc). 

Ca sa fiu sigura ca vor ramane curati, dupa ce ii spal, curat de cotoare si seminte ii pun intr-un vas cu apa, 10-15 min.

Apoi urmeaza operatiunea tocat si uite asa toc si toc si iar toc la ei. Nu am mania si nici pretentia sa ii toc marunt, caci imi plac mai mari si-n ciorbe si in tocanite.

Ii asez tocati in pungi, pana la jumatatea pungii, iar partea ramasa libera o pliez si apas bine sa iasa aerul.

Asez pungile in congelator una langa cealalta. Nu scriu in general pe pungi fiindca nu ingheata asa de rau incat sa nu mai disting ce am in ele :))

Folosesc ardeii tocati toata iarna la tocanite, ciorbe, mancaruri de tot felul.

Scot punga de ardei din congelator fix cand am nevoie de ea, tai cu un cutit sau rup cu mana cate o bucata din ardeii tocati congelati si o pun in mancare. Se dezgheata repede asa ca nu stati pe ganduri ci asezati punga la loc in congelator pana la urmatoarea utilizare.

Exista si metoda de rulare a pungii sub forma unui sul, dar nu-mi place sa ma complic cand treaba merge asa de bine in felul acesta de cativa ani :)

Cand vor 'exploda' preturile la ardei, undeva la 12 lei au fost anul trecut, nu veti regreta ca i-ati pus la congelator in acest fel :)


Mult spor!!

Prajitura cu pepene galben


Da, stiu, toata lumea intreaba: prajitura cu pepene galben? In octombrie?! 

Pai da, de ce nu? Daca ai un pepenas frumos si bio din gradina, unul care a refuzat sa fie gata prin august cand ii era sezonul, e perfect sa-l trasformi intr-o prajitura :)

Ce-i drept am facut prajitura vinerea trecuta, dar abia acum am putin timp sa va impartasesc reteta.

Este facuta aproape 100 % din ochi, fara masuratori deosebite si cu tot ce aveam prin casa. Este pufoasa, fina, aromata de la pepene si dulce :) Am fost cam sceptica initial, fiindca pepenele era oarecum zemos si mi-a fost teama ca nu v-a creste pandispanul, dar dupa cum vedeti a iesit exact asa cum trebuie.

Am folosit:
  • 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri unt topit, 6-7 linguri lapte dulce, 15 linguri faina, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 1/2 pepene galben, un praf de sare, zahar pudra.

Am separat albusurile de galbenusuri.

Am batut albusurile cu un praf de sare si cand au devenit tari si spumoase am adaugat zaharul si am continuat sa mixez.

Au devenit o spuma densa si lipicioasa ca pentru bezea.

Am adaugat pe rand galbenusurile, apoi untul topit, laptele, zaharul vanilat.

Am inceput apoi sa adaug faina, mi-au intrat 13 linguri cu varf.

Nu am pus-o pe toata deodata ci cate 2 linguri. Am alternat cu praful de copt.

Pepenele decojit, taiat cubulete mici si lasat 10-15 min la scurs, l-am trecut apoi prin 2 linguri de faina si l-am pus in aluatul de prajitura.

Am tapetat o tava rotunda cu hartie de copt, am pus amestecul si am bagat tava in cuptorul preincalzit, la foc mic.

Am lasat prajitura in cuptor aproximativ 1 ora, neaparat la foc cat mai mic .

La inceput pare lichida, in primele 20 de minute, apoi incepe sa se inchege si sa creasca rumena si frumoasa.

In bucatarie este un parfum minunat pe tot parcursul coacerii :)

Cand a fost gata, am lasat prajitura pe un tocator de lemn sa se raceasca, apoi am pudrat-o cu zahar.

Pentru ca e frig si nor, va recomand sa o serviti langa o cana cu vin fiert aromat, asa cum am facut noi!

Este o prajitura ideal de preparat si cu: mere, gutui, piersici, prune, struguri, nuci, migdale, etc. 


Pofta buna si weekend frumos!

Retete cu gutui



Toamna este sezonul gutuilor si putem sa pregatim o multime de bunatati cu ele. De la conserve, gen compot, peltea, dulceata, pana la deserturi, feluri principale, salata etc.

Trebuie doar sa ne lasam imaginatia libera si sa fim deschisi la gusturi si combinatii noi :) 

Gutuile sunt bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.

Mancata dimineata, pe stomacul gol, gutuia iti intareste gingiile si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa scapi de oboseala.

Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.

Sucul de gutuie, cate un pahar, zilnic, timp de o luna, ajuta ficatul in caz de hepatita. Sucul se recomanda ca tratament si in bolile pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.

Sub forma de salata in combinatie cu mere, morcov si miere de albine, gutuile se recomanda dimineata, la micul dejun, in caz de probleme hepato-biliare.

Gutuia are proprietati antidepresive. Suferinzilor li se recomanda cate o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. 

Eu astazi va propun cateva retete gustoase cu gutui, sper sa le incercati si voi :)

Retete cu gutui
 














© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.