Retete cu nuci/migdale/caju
De cele mai multe ori cand spunem nuci si/ sau migdale, ne gandim la toamna. Ele de fapt sunt fructe uscate pe care le gasim prin magazine tot timpul anului si pe care le putem folosi in numeroase retete delicioase.
Cel mai des le folosim in deserturi, insa eu le ador si in salate, feluri principale, combinatii inedite :)
Nucile constituie o bogata sursa de energie, continand
multi nutrienti, minerale, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o
buna functionare a organismului.
De ce sunt atat de valoroase nucile? Miezul lor e o uzina de substante
benefice: apa (3-5%), grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%)
din grupa globulelor (de natura celor din lapte si oua), saruri minerale
(nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc), provitamina A,
vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F,
P.
Valoarea energetica a miezului de nuca este in medie de 700 kcal la 100 g. Acesta are efect laxativ, mai ales prajit.
Intrucat
contine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scaderea
continutului de colesterol din sange si are o cantitate foarte redusa de
hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor.
Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avand o toxicitate de cateva ori mai mica.
Miezul
de nuca este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente
cunoscute si o minune pentru organism in timpul anotimpului rece.
Migdalele sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante.
Migdalele sunt bogate în vitamina E. Antioxidanţii, precum vitamina E,
pot juca un rol în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi a
cancerului, şi în încetinirea procesului de îmbătrânire.
Magneziul din
migdale ajută la întărirea oaselor şi joacă un rol în diferite procese
enzimatice din organismul nostru. Migdalele sunt, ca toate alunele,
bogate în grăsimi nesaturate.
Caju este un aliment minunat ce poate fi folosit in diverse forme si are o multitudine de beneficii.
Caju au un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci si majoritatea
sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si
in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima
sanatoasa.
Studiile arata ca acidul oleic imbunatateste sanatatea
sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor ale caror
nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord.
Caju
nu contine colesterol iar magneziul gasit in el ajuta la coborarea
presiunii arteriale si astfel previne bolile de inima.
Eu va vin in ajutor cu cateva retete care sa va inspire. Sper sa va placa si sa le incercati :)
Pofta buna si gatiti cu spor!