Retete cu struguri

By http://retetegg.blogspot.ro/

Este sezonul strugurilor si daca va mai raman cativa dupa ce ati facut din ei must, merita sa-i incercati in deserturi gustoase. Eu am rasfoit blogul si am gasit pentru voi cateva retete, dar trebuie neaparat sa mai testez si unele noi in acest an, asa sa astept sugestii de la voi :)

Strugurii constituie o sursa importanta de mangan, vitamina B6, B1, potasiu si vitamina C.  Desi au o valoare calorica foarte mare, de 900 kcal la kilogram, strugurii sunt considerati un aliment-medicament cu efecte dintre cele mai benefice pentru organismul uman.

Astfel, strugurii au efect remineralizant, antitoxic, diuretic, decongestionant hepatic, laxativ, tonic muscular si nervos.

Strugurii pot fi consumati intre mese, ca gustare, in salate sau cu branzeturi. Sunt ideali si in deserturi, conservati sub forma de compot sau se pot stoarce pentru a obtine suc. In general sunt storsi in cantitati mari, devin must si mai apoi prin fermentatie vin, insa putem sa-i stoarcem si acasa intr-un robot de bucatarie si ne putem bucura de un pahar proaspat de suc.

Merg foarte bine si langa feluri principale pe baza de carne si datorita resveratrolului ne ajuta sa reducem nivelul colesterolului.


Retete cu struguri









Pofta buna si gatiti cu spor!

Placinta cu carne

By http://retetegg.blogspot.ro/

Imi plac foarte mult placintele, chiar si ca aperitiv si fel principal, nu doar ca desert.

Dupa cea cu branza sarata a urmat evident una si mai consistenta, placinta cu carne. Si in plus cu verdeturi, ceapa, ciuperci, o bunatate.

Aluatul a fost ramas din cel facut pentru placinta cu branza sarata, l-am congelat pentru vreo 6 zile si apoi in ziua respectiva l-am scos din congelator cu 3-4 ore inainte de utilizare si l-am lasat sa se decongeleze la temperatura camerei.

Am fost extrem de multumita de acest aluat, nu credeam ca o sa-si pastreze gustul si fragezimea insa a fost perfect. De acum voi avea mereu aluat facut in casa pentru placintele mele, cand ma gandesc cati ani am pierdut cumparand aluaturi congelate chiar imi pare rau :)

Am folosit:
  • Pt aluat fraged: 250 g margarina, 3 oua, 600 g faina, 1 praf de copt, 1-2 linguri otet, 1 lingurita sare.
  • Pt umplutura: 600 g carne tocata, 5 ciupercute, 1 ceapa, 1 morcov mic, 1 lingurita pasta de ardei, 1 leg marar, 1 leg patrunjel, 2 oua, 1 lingurita de sare, 1 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita oregano, 1/2 lingurita maghiran, un praf de piper.
Pentru prepararea aluatului, am pus intr-un bol faina si am amestecat-o cu margarina. Obtinem un aluat fainos.

Am adaugat oua, sare, praf de copt stins cu otet si am amestecat pana am obtinut un aluat omogen si tare.
 
Aluatul se tine 10 minute la frigider, apoi se foloseste. Eu l-am congelat timp de 6 zile (invelit bine in folie alimentara) si l-am scos cu 4 ore inainte. L-am tinut la temperatura camerei si s-a dezghetat uniform.
 
Intre timp am pregatit umplutura. Nu trebuie sa o punem prea calda in placinta.

Am incins intr-o tigaie 2 linguri de ulei si am calit in ea ceapa tocata marunt, morcovul ras, ciupercile tocate fin si carnea.

Am amestecat cu verdeata tocata marunt, 1 lingurita de sare, 1 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita oregano, 1/2 lingurita maghiran, un praf de piper si pasta de ardei.
 
Am lasat pe foc pana cand s-au calit bine si carnea si legumele, apoi am pus amestecul deoparte sa se raceasca. Cand s-a racit aproape complet am adaugat ouale si am omogenizat.
 
Aluatul l-am taiat in 2 bucati si pe fiecare am intins-o bine.

Am pus prima foaie in tava, am adaugat umplutura si am acoperit cu a doua foaie de aluat.
 
Cuptorul l-am preincalzit si am introdus tava cu placinta.

Am lasat la foc moderat 45 de minute. Placinta a prins la suprafata o culoare rumena frumoasa.

Am lasat-o 10-15 minute sa se raceasca, apoi am portionat-o si am servit.

Noi am servit langa ea castraveti murati in saramura, dar merg bine si castravetii in otet sau gogosarii in sos de rosii.

Pofta buna si gatiti cu spor!!

File de merluciu cu sos de capere


Pentru ca am vazut in multe meniuri caperele si pentru ca nici macar nu le gustasem pana acum, am decis sa le acord o sansa :) Nu-mi pare rau deloc, ba chiar imi plac, mai ales alaturi de peste!

Sosul pe care l-am facut cu ele nu-i chiar meuniere, ci mai degraba o mica improvizatie, la fel de buna :). Pestele l-am pregatit in cuptor, iar ca garnitura am servit un orez cu legume.

Am folosit:
  • 2 bucati file de merluciu, 100 g capere, 1 legatura de patrunjel, 3 linguri ulei de masline, sare, piper, chilli, 1/2 lamaie.
Bucatile de file le-am spalat, le-am scurs bine de apa si le-am asezat in tava unsa cu o lingura de ulei de masline. Am pus pe ele sare, piper si chilli.

Am pus tava la cuptor timp de 25 de minute.

Intr-o tigaie am incins 2 linguri ulei de masline si am adaugat 1/2 legatura de patrunjel si zeama de la lamaie. Am condimentat cu sare si piper, apoi am pus caperele scurse (eu le-am luat conservate in otet).

Am servit pestele cu sos de capere si garnitura de orez cu legume.

Pofta buna si gatiti cu spor!

Placinta cu branza sarata



Astazi pagina de facebook a blogului meu a ajuns la 5000 de like-uri si vreau sa va multumesc din suflet pentru ca ati facut asta posibil si pentru ca gatiti cu spor dupa retetele mele gustoase si garnisite!! Va astept zilele viitoare cu un desert sa sarbatorim, momentan am o reteta simpla si buna pentru voi!
Placinta cu branza este preferata mea, fie ea in varianta dulce sau sarata. Atunci cand o prepar sarata imi place sa adaug si multe verdeturi in compozitie.

Aluatul este foarte usor de preparat, eu il fac in acelasi mod si pe cel sarat si pe cel dulce, cu diferenta ca in cel sarat adaug putin mai multa sare si nu mai pun zahar, esente, etc :) V-ati prins voi de idee :)

Ce-mi place insa cel mai mult la aluat, in afara de faptul ca se face usor, ca este fraged si bun, este faptul ca se poate pastra 1-2 saptamani in congelator, apoi se poate decongela si putem sa preparam cu el o placintica la fel de buna :)

Am folosit:
  • Pt aluat fraged: 250 g margarina, 3 oua, 600 g faina, 1 praf de copt, 1-2 linguri otet, 1 lingurita sare.
  • Pt umplutura: 700 g branza, 2 linguri de smantana, 1 leg marar, 1 leg patrunjel, 3 oua, 1 lingurita de sare, 1 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita oregano, 1/2 lingurita maghiran, un praf de piper, 1/2 lingurita chilli, 2 lingurite gris.
Pentru prepararea aluatului, am pus intr-un bol faina si am amestecat-o cu margarina. Obtinem un aluat fainos.

Am adaugat oua, sare, praf de copt stins cu otet si am amestecat pana am obtinut un aluat omogen si tare.

Am pus aluatul 10-15 min la frigider, timp in care am pregatit umplutura.

Am amestecat branza rasa cu verdeata tocata marunt, ouale, smantana, 1 lingurita de sare, 1 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita oregano, 1/2 lingurita maghiran, un praf de piper. Am adaugat si 2 lingurite de gris, apoi am omogenizat.

Aluatul l-am taiat in 2 bucati si pe fiecare am intins-o bine.

Am pus prima foaie in tava, am adaugat umplutura si am acoperit cu a doua foaie de aluat. Fiindca mi-au mai ramas cateva margini de la aluat, m-am jucat cu el si am facut 2 mini covrigei deasupra :)

Cuptorul l-am preincalzit si am introdus tava cu placinta.

Am lasat la foc moderat 45 de minute. Placinta a prins la suprafata o culoare rumena frumoasa.

Am lasat-o 10-15 minute sa se raceasca, apoi am portionat-o si am servit.

Este foarte buna calda, dar e perfecta a doua zi, rece. Eu am servit la micul dejun si a fost excelenta :)

Castraveti murati in saramura




Imi plac foarte mult castravetii murati si mereu imi doream sa fac si eu. De obicei, pentru mancarea de castraveti murati cumparam de la piata, dar anul asta m-am ambitionat sa pun si eu in borcan, la urma urmei, nu-i mare lucru :))

Se pun super usor, astepti vreo saptamana jumate si gata magia! Iar mancarea e gata imediat :)

In plus sunt buni si langa friptura, musaca, tochitura, chiar si-n shaorma:) Perfecti!!
  
Am folosit:
  • 2 kg castraveti (mai mari, mai mici, nu prea conteaza), 2-3 crengute de marar uscat, 5-6 catei de usturoi, 2 linguri rase de sare grunjoasa pt fiecare litru de apa.
Eu am pus castravetii in ideea sa-i consum cand sunt gata, asa ca nu am mai pus si alte mirodenii. Daca ii vreti pt iarna puteti pune si boabe de piper, mustar etc.

Intr-un borcan mare, curat si uscat, am pus castravetii intregi, bine spalati si ei.

Pe fundul borcanului am pus crengute de marar.

Intre castraveti am mai pus cate un fir de marar si tot asa pana s-a umplut borcanul.

Am pus apoi cateii de usturoi (curatati de coaja) si am fixat cateva bete de marar mai groase deasupra, in cruce sa tina castravetii.

Intr-un vas mare, eu am folosit un bol, am pus apa, aproximativ 3 litri in care am adaugat 6 linguri rase de sare.

Am amestecat bine pana s-a topit si am pus amestecul in borcan.

Pentru ca era prea putin am mai preparat inca un litru. :)

Oricum proportia e simpla, n-ai cum s-o gresesti :))

Am pus borcanul intr-un colt al bucatariei, sa nu cumva sa-l lovesc si l-am lasat acoperit cu o farfurie mica.

In prima saptamana am folosit un pai si am suflat in apa din bocan, sa mai amestec :) Cam din 2 in 2 zile.

In a doua saptamana nu am mai umblat la borcan.

Acum 3 zile am facut mancare din ei, nu s-au inmuiat ceea ce e perfect, fiindca nu-mi plac foarte moi.

Inca mai am vreo cativa in borcan si ma pregatesc sa pun tura a doua in curand. Prea buni !!! :)


Pofta buna si spor la pregatirile pentru iarna!!

Pulpa de curcan cu sos taranesc


O reteta simpla, gustoasa si de weekend, cu legumele bune care inca se mai gasesc in piata si cu pulpa de curcan.

Eu nu am luat o pulpa intreaga ci 2 bucati de pulpa dezosata si fara piele. Am avut noroc sa arate la fel de bine ca si pieptul, asa ca am gatit-o foarte usor, intr-un sos delicios de legume.

Am decis sa folosesc pentru aceasta reteta cuptorul, fiindca acum deja e mai racoare si afara si in casa :)

Am folosit:
  • 600 g pulpa de curcan dezosata si fara piele, 2 ardei grasi, 1 ardei kapia, 3 rosii, 1 ceapa, 3-4 catei de usturoi, busuioc, oregano, coaja de la 1 lime, sare, piper, 2-3 linguri ulei, boia dulce, 1/2 lingurita pasta de ardei iute (optional).
Pulpa de curcan am luat-o deja portionata, asa ca am avut 2 bucati a cate 300 g aprox.

Am spalat carnea, am scurs-o de apa si am pus-o intr-o tava unsa cu ulei.

Deasupra am pus condimentele, apoi legumele taiate julienne. Usturoiul l-am pus cam la jumatatea timpului de coacere.

Daca rosiile nu sunt suficient de zemoase, mai puteti adauga o ceasca de apa.

Punem in cuptor la foc mediu si lasam aprox 1 ora, timp in care nu uitam sa intoarcem o data carnea pe cealalta parte si sa punem usturoiul si coaja de lime. Am pus coaja de lime pentru ca imi place foarte mult aroma ei, a fost o alegere personala, voi puneti doar daca va place  :)

Este posibil in functie de cuptor sa mai scada sau sa creasca timpul de coacere cu cca 5 min.

Carnea trebuie la final sa fie frageda si plina de arome. O servim cu mult sos si cu busuioc proaspat.


Pofta buna si gatiti cu spor!

Reteta lunii august 2013 pe ReteteGG

By http://retetegg.blogspot.ro/


Astazi se incheie sondajul nostru pentru luna august 2013. Au fost multe retete, care mai de care mai gustoase si garnisite :)

Va multumesc pt voturi si implicare si va astept luna urmatoare sa alegem din nou cea mai buna reteta.

Pentru aceasta luna scorul a fost destul de strans, dar in ultimele zile s-a detasat una dintre retete, cea care devine in aceasta luna premianta :) M-am bucurat sa vad ca a fost si pe placul vostru, fiindca era si cea preferata de mine!

Asadar, reteta lunii august 2013 pe ReteteGG este:
 

Piept de pui in crusta de nuci



Va astept si luna urmatoare la vot! Pofta buna si gatiti cu spor!
 

Salata cu mango si creveti

By http://retetegg.blogspot.ro/

De astazi incepe oficial toamna, dar pentru ca afara sunt inca temperaturi de vara m-am gandit sa servim o salata foarte colorata, gustoasa si sanatoasa.

Este una din favoritele mele desi trebuie sa recunosc sincer ca am o slabiciune pentru toate salatele ce contin creveti, insa combinatia cu mango e geniala!

Trebuie musai sa o incercati si voi, merita din plin ;)

Am folosit (2 portii):
  • 400 g mix de salata(iceberg, creata, rucola, etc) cu morcovi, 300 g creveti decorticati, 1 mango, 1 ardei kapia, 2 rosii mici, 3 linguri ulei de masline, sucul de la 1 lime (sau lamaie), sare, piper, oregano, busuioc, 2 catei de usturoi, chilli.
Pregatim mai intai crevetii. Ii decongelam, spalam si scurgem bine.

Intr-o tigaie incingem 1 lingura ulei de masline si punem cateii de usturoi usor zdrobiti. Lasam 2 minute, apoi ii scoatem si adaugam crevetii.

Sotam 3-4 minute, adaugam oregano, busuioc, sare, piper si chilli. Oprim focul si scoatem crevetii pe o farfurie.

Mixul de salata il punem in farfurii, rapartizat in mod egal.

Curatam mango si il taiem cubulete. Le punem peste patul de salata.

Taiem julienne ardeiul si rosiile, le asezam pe farfurie, iar deasupra punem crevetii.

Adaugam cate o lingura de ulei de masline la fiecare farfurie, o lingura de suc de lime si sare, piper dupa gust.

Servim imediat cu super pofta :)


Va doresc o sapatamana excelenta si zic sa ne bucuram cat mai putem de culorile si aromele verii!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.