Pilaf cu pui (de tara)


Pilaful de orez cu pui este preferatul meu. Cel mai bun pilaf este cel cu pui de tara, pui adevarat cum imi place mie sa-i spun.

Fac pilaf destul de des, iar in timp am incercat mai multe moduri de preparare. Cel mai bun ramane insa pilaful acela cremos, ca la mama acasa :) Pre gatit cu multa supa de pui, legume si servit cu fripturica de pui! O bunatate! :)

Portii: 4
Timp de preparare pilaf: 60 min
Timp de fierbere pui: 120 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 400 g orez, 4 bucati pui (pulpe, piept, aripi), 2 morcovi, 1 ceapa, 1 ardei rosu, 1 radacina patrunjel, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper, 2 linguri ulei, boia dulce.
Intr-o oala mare cu apa se pun la fiert bucatile de pui. Eu am folosit copanelele si aripile. Se lasa 10 minute sa fiarba, pana fac spuma, apoi se scurge apa si se spala bucatile de pui.

Se pun din nou la fiert, in oala acoperita cu capac.

Se lasa aprox 1 ora, apoi se pune ceapa taiata in sferturi, 1 morcov tocat rondele si o radacina de patrunjel taiata bucati mari.

Se pune sare si se lasa inca o ora la foc potrivit. 

Cand supa de pui este gata, pregatim cratita in care vom face pilaful.

Punem 2 linguri de ulei la incins si calim in el 1 morcov si 1 ardei rosu, tocate marunt.

Lasam timp de cateva minute, apoi adaugam orezul.

Amestecam cu o spatula si incepem sa punem cate un polonic de supa de pui. Procedam asa pana ce orezul este complet fiert. Potrivim de sare, piper, iar la final punem patrunjel verde tocat.

Carnea de pui scoasa din supa, o lasam la scurs cat pregatim orezul, apoi o condimentam cu sare si boia dulce si o prajim putin.

Servim pilaful cu cate o bucata de pui alaturi si cu o salata de verdeturi sau de muraturi.
* Eu am pus in pilaf si rondelele de morcov din supa. Ceapa si radacina de patrunjel nu le-am folosit, dar se pot pune si ele.

*Carnea de pui se poate pune la cuptor, daca nu va place prajita. Sau se poate pune direct in pilaf, spre finalul prepararii.

Pofta buna!

Orez cu dulceata de visine

By http://retetegg.blogspot.ro/

Pentru mine e clar! Cel mai bun desert pentru sambata seara este orezul cu lapte, cu o portie generoasa de dulceata deasupra! Si daca e dulceata de visine, facuta de mine, e si mai bun desertul :)

Nu are rost sa va spun prea multe despre orezul cu dulceata de visine, e un desert simplu, poate chiar banal. Dar e cea mai buna alegere pentru zilele de weekend, cand vrem ceva rapid si bun.

Portii: 2
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 200 g orez, 700 ml lapte, 2 linguri zahar, 1 zahar vanilat, 1/2 lingurita coaja de lamaie, dulceata de visine
Orezul se spala si se pune la fiert in lapte.

Se lasa la foc mic si se amesteca din cand in cand.

Spre finalul fierberii se adauga zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.

Se pune orezul in boluri si se serveste cu dulceata preferata. Eu am ales dulceata de visine, insa e delicios si cu dulceata de capsuni, cirese, caise, nuci verzi, smochine, etc.

Pofta buna!

Oua in sos de rosii


By http://retetegg.blogspot.ro/

O reteta foarte usor de pregatit, simpla si rapida: oua in sos de rosii. Aveti nevoie doar de cateva ingrediente si obtineti un fel de mancare gustos si consistent.

Se poate prepara si in forme de copt individuale, fiind mult mai practica atunci cand aveti invitati. Eu am facut pentru noi si am preparat-o intr-un vas mai mare :)

Portii: 3
Timp de preparare: 20 min
Timp de coacere: 20 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 3 oua, 150 g kaizer, 1 ceapa, 2 ardei rosii copti, 400 g rosii cuburi in sos, 2 catei de usturoi, 2 linguri ulei, sare, piper, boia, busuioc uscat, 1 leg. patrunjel verde
Intr-o tigaie adanca punem uleiul. Cand sfaraie punem kaizerul, ceapa si ardeiul taiate cuburi.

Lasam 3-4 minute sa se caleasca, apoi adaugam rosiile, usturoiul si condimentele.

Lasam aprox 10 minute sa scada sosul, apoi oprim focul. Punem patrunjelul tocat marunt si amestecam.

Transferam amestecul intr-o tava, spargem deasupra ouale si bagam in cuptor pentru 20 de minute. 

Eu am folosit oua de gaina si am calculat cate un ou pentru fiecare persoana (portie). Se pot pune si oua de prepelita, caz in care dublam cantitatea.

Reteta se poate prepara si fara carne.

Pofta buna si gatiti cu spor!

Pasca rapida cu ciocolata

 

De Pasti nu am facut pasca. Am avut deserturi delicioase pe masa, dar am ramas cu pofta de pasca. Cum am ajuns acasa, am planuit-o, mai ales ca am oua de tara pe care trebuie sa le consum. :)

Am vrut sa fie o pasca usoara, rapida, o reteta simpla, fara aluat. I-am adus si un element nou: ciocolata. E prima data cand fac pasca cu ciocolata si imi place la nebunie. Incercati-o si voi!

Portii: 10
Timp de preparare: 20 min
Timp de coacere: 60 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • 550 g branza proaspata grasa, 6 oua, 120 g zahar, 300 g faina, 1 praf de copt, 1 esenta vanilie, 2 plicuri zahar vanilat, 100 g stafide, 100 g ciocolata, 1 lingura unt, un praf de sare.
Branza se pune intr-un bol mare si se amesteca usor cu o spatula. Se pune zaharul si zaharul vanilat si se omogenizeaza energic 2-3 minute.

Se pun apoi galbenusurile, esenta, praful de sare, faina si praful de copt. Se amesteca bine pana la omogenizare.

Albusurile se mixeaza pana devin o spuma tare si apoi se incorporeaza in amestecul de branza.

Se adauga si stafidele.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se toarna aluatul si se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic.

Se lasa aprox 60 de minute, pana se rumeneste pe margini. Se scoate din cuptor, apoi din forma si se lasa sa se raceasca.

Ciocolata se topeste impreuna cu untul. Se pune calduta peste pasca. Se lasa la frigider cateva minute pana se intareste.

Se pot pune bucati de ciocolata sau ciocolata topita si in aluatul de pasca, daca va place mai ciocolatoasa :P

Pofta buna si gatiti cu spor!

Masa de Pasti 2015

 By http://retetegg.blogspot.ro/

Hristos a Inviat!

Sarbatorile de Pasti au trecut foarte repede. A fost o vreme superba, peste tot parfum de flori si de iarba verde, ciripit de pasarele si soare bland.

Am petrecut sarbatorile la tara, inconjurati de natura. Am avut pe masa bucate traditionale, foarte gustoase. Nu le-am fotografiat pe toate, fiindca s-au papat prea repede :) N-am facut excese si nici n-am gatit in cantitati prea mari. Totul cu moderatie si cu placere :)

Am fost 3 gospodine in bucatarie, asa ca mie mi-a revenit sectorul desert :) Mama si mama-soacra s-au ocupat de restul felurilor de mancare si de cozonac.

Am avut pe masa de Pasti: drob (de porc, fiindca nu mancam miel), oua rosii (si albastre), ciorba de cocos, sarmale, friptura (pui si porc), cozonac, tort, eclere si tiramisu. Nu am facut pasca, dar o voi face maine fiindca ne este pofta :)
Drobul l-am facut dupa reteta de aici: http://retetegg.blogspot.ro/2011/04/drob.html


Reteta de cozonac o gasiti aici: http://retetegg.blogspot.ro/2011/04/cozonac.html, iar pe cea de tiramisu aici: http://retetegg.blogspot.ro/2011/04/tiramisu.html

Pentru eclere am fost putin lenesa si am cumparat cojile, pe care le-am umplut cu crema de lamaie si crema de ciocolata.

Tortul a fost "centrul atentiei", mai ales ca a doua zi de Pasti a fost ziua mamei si am sarbatorit "la dublu". Am facut o combinatie noua pe care ma intreb oare de ce n-am incercat-o pana acum?! :)

Va aduc reteta pe final de saptamana, dar va spun cateva detalii: mascarpone, ganache, banane :)


In incheiere cateva poze si un "iepuras" jucaus :)

Salata Nicoise


Salata Nicoise este o salata delicioasa si consistenta. Este ideala mai ales dupa sarbatori, cand va mai raman oua fierte si nu stiti ce sa faceti cu ele :)

Eu am facut-o pentru cina, zilele trecute. Nu i-am pus maioneza fiindca am vrut sa fie cat mai sanatoasa si usoara, dar voi ii puteti pune.

Portii: 2
Timp de preparare: 20 min
Timp de fierbere: 35-40 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 4-5 frunze salata verde, 1 legatura ceapa verde, 4 oua, 2 conserve ton intreg, 100 g masline, 3-4 rosii, 3 cartofi medii, 200 g fasole verde, 3-4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Salata, ceapa si rosiile se spala bine si se pun la scurs.

Cartofii se fierb in coaja, apoi se decojesc si se taie cuburi. La fel procedam si cu ouale, fierte tari, decojite si taiate in sferturi.

Fasolea verde se fierbe 10 minute in apa cu sare, apoi se pune la scurs.

Pe o farfurie se aseaza frunze de salata, apoi masline, rosii taiate felii, cartofii, fasolea verde, ceapa verde taiata mare si tonul scurs de apa.

Eu am incercat sa le asez ordonat, pentru poza. Voi le puteti pune si unele peste altele :) 

Se stropesc cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.

Se amesteca si se serveste salata cu lipie sau crutoane.

Pofta buna!

Chilli con carne


Imi place foarte mult fasolea, preparata sub orice forma! Asa ca atunci cand am vazut intr-o revista o reteta de fasole mexicana a fost musai s-o incerc. 

Este de fapt o reteta de chilli con carne, pe care eu am mai adaptat-o putin dupa gustul nostru. Nu e o mancare prea sanatoasa, insa e foarte gustoasa si satioasa. Pregatita de vreo 2 ori pe an n-are cum sa ne faca rau :)

Desi este un fel de mancare mexican, va asigur ca ingredientele sunt toate romanesti :P

Portii: 4
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: medie

Am folosit:
  • 600 g carne tocata, 2 conserve fasole, 1 legatura ceapa verde, 2-3 catei de usturoi, 1 cutie rosii in bulion, 1 morcov, 1 ardei kapia, 1 lingurita fulgi de ardei iute, 1 ceasca apa, 1/2 lingurita oregano, 1/4 lingurita cimbru, 1/4 lingurita busuioc, 1 legatura patrunjel, sare, piper, 2 lingurite ulei de masline.
Intr-o cratita se pun la incins 2 lingurite ulei de masline.

Se pune morcovul dat pe razatoare, ardeiul tocat cuburi si cateii de usturoi maruntiti.

Se calesc timp de 5-7 minute, la foc mic.

Se adauga carnea tocata si o ceasca cu apa. Se acopera cu capac si se lasa pe foc mic 10-15 minute.

Se pune ceapa verde tocata, se adauga rosiile in bulion si condimentele.

Se lasa inca 15 minute. Apoi se adauga fasolea (eu am luat o conserva fasole rosie si una fasole alba in sos tomat) si se mai lasa 10 minute.

La final se pune patrunjelul tocat.

Pofta buna!

Pizza de casa


Pizza de casa este cea mai buna! Aluatul il faci cum iti place, crocant sau pufos, iar toppingul este cat mai generos. In plus, stii sigur ce ingrediente pui pe pizza si e ideala si pentru cei mici.

Eu am facut pizza pentru "cei mari" asa ca am pus pe ea cam tot ce ne place noua. Nimic nu se compara cu o pizza de casa calda, servita cu pofta dupa o zi lunga :P

Portii: 2
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: medie

Am folosit:
  • Blat: 500 g faina, 25 g drojdie proaspata, 200 ml apa calduta, 3-4 linguri ulei de masline, 1 lingurita rasa sare, 1/2 lingurita oregano, 2 lingurite zahar;
  • Topping: 250 g salam uscat (Sinaia), 300 g ciuperci, 1 conserva mica porumb, 50 g masline, 1 ardei kapia, 1 ceapa, 200 g mozzarella, 4 linguri sos de rosii, ketchup (pentru servit).
Pentru aluat aveti reteta aici: Blat pufos de pizza.

De aceasta data l-am facut cu apa in loc de lapte si am pus oregano uscat.

Am grabit putin procesul de crestere si l-am pus langa o sursa de caldura pentru 30 min.

Intre timp am pregatit ingredientele pentru topping. Am taiat salamul in felii subtiri, ardeiul si ceapa rondele, ciupercile felii. Am scurs bine boabele de porumb si maslinele.

Mozzarella am taiat-o in bucati (se poate pune si rasa).

Am intins aluatul in 2 foi. Am pus pe fiecare sos de rosii, pe care l-am intins uniform.

Am distribuit ingredientele peste aluat, incepand cu salamul, apoi porumbul, ciupercile, maslinele, ardeiul, ceapa si la final mozzarella.

Am copt la foc mediu, in cuptorul preincalzit, timp de 20 de minute.

Am servit pizza de casa cu ketchup dulce si picant.

Pofta buna!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.