Gradina - update

By http://retetegg.blogspot.ro/

Zilele astea a fost foarte cald, parca prea cald. Chef foarte putin de stat prin bucatarie, am facut doar cateva compoturi de cirese si visine, am pus niste corcoduse acre la borcan (pt ciorbe) si ma tot gandesc daca sa fac sau nu gem de visine. Astept sa mai scada putin temperaturile, probabil voi face cateva borcane, fiindca e preferatul meu :)

Gradina mea este inca "in viata". Nu ii face foarte bine caldura excesiva, dar o racoresc in fiecare seara cu apa. Rosiile au crescut mari si probabil ca se vor coace in 1-2 saptamani. Ardeii cresc tot incet, doar cei iuti au fructe.

Vinetele au inflorit, salata e deja mare, au crescut si morcovii, verdeturile. 

Florile nu sunt prea incantate de caldura, asa ca niste petunii si panselute s-au uscat. Dar le-am inlocuit cu flori de piatra si craite noi. Se pregatesc sa infloreasca si craitele puse de mine, din seminte, prin aprilie. Sunt curioasa ce culori au, va arat poze imediat ce infloresc.

Am si un pisoi - gradinar care e indragostit de rosii. Toata ziua se ascunde printre ele si isi face culcus la umbra, desigur cand nu e preocupat sa se tolaneasca sau sa se joace fix peste ardei :)) 

Asteptam ploaia sa ne racorim putin si sa putem aprinde cuptorul, pentru cateva bunatati aromate. Intre timp ne racorim la umbra cu multa limonada si fructe proaspete.

Weekend minunat va doresc!

Prajitura cu ciocolata, menta si caise


Va mai amintiti menta din ghiveciul meu? Creste pe zi ce trece si m-am gandit ca e timpul sa o si consum, acum cat e inca verde si proaspata.

Am facut cea mai buna prajitura cu ciocolata ever!! Cea mai buna si cea mai aromata prajitura, in care am folosit si parfumata menta din ghiveci. O idee excelenta sa combin ciocolata cu menta, mai ales ca menta nu se simte intens in prajitura, ci ii da doar o aroma placuta.

Si pentru ca nu aveam lapte am gasit un inlocuitor gustos: zeama unui compot de caise. Dulce si bun, perfect in mixul cu ciocolata pe care l-am facut. Fructele din compot se pot manca sau se pot pune si ele in prajitura. Eu va sugerez sa le puneti, sunt dulci si parfumate ;)

Portii: 10
Timp de preparare: 20 min
Timp de coacere: 80 min 
Dificultate: medie

Am folosit:
  • 5 oua, 400 g zahar, 50 g cacao, 100 ml ulei, 250 ml zeama de compot, 400 g faina, 1/2 plic praf de copt, 10-12 frunze menta, caise din compot, zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 1 praf sare de mare;
Albusurile se separa de galbenusuri. Se pun in vasul robotului si se mixeaza spuma cu un praf de sare de mare.

Se adauga zaharul si se mixeaza la viteza mare pana obtinem o bezea consistenta. 

Adaugam galbenusurile, apoi zeama de compot, uleiul si zaharul vanilat. Mixam la viteza mica 1-2 min.

Punem faina, praful de cacao si praful de copt si mixam de cateva ori pana se omogenizeaza. 

La final punem menta tocata marunt si amestecam cu o spatula.

Pregatim o tava cu pereti detasabili, pe care o ungem cu ulei si tapetam cu faina.

Caisele din compot (scurse intr-o strecuratoare aprox 30 min) le tavalim prin faina si se punem in tava.
 
Turnam peste ele aluatul, nivelam si punem in cuptorul preincalzit.

Lasam prajitura la 180 grade, 25 - 30 minute, apoi reducem temperatura la 150 si o lasam inca 50 min.

Cand se raceste putin pudram cu zahar si servim. Este excelenta cu o cupa de inghetata deasupra si un pahar de limonada cu menta langa :D

Pofta buna!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.