La multi ani, 2014!

By http://retetegg.blogspot.ro/

A mai trecut un an. Repede, parca prea repede. Dar plin!

Si cu bune si cu rele, dar pentru noi mai ales cu bune. Am decis sa privim doar partea plina a paharului fiindca optimismul ne vindeca de orice :)

Inceputul lui 2013 (cam primele 3-4 luni) n-a fost deloc bun. Dar prin luna mai parca s-a spart ghinionul si toate au inceput sa mearga numai spre bine :) Ba chiar spre foarte bine, din vara :)

Anul acesta m-am logodit, asa ca nu mai conteaza altceva, asta-i anul care ramane pentru mine memorabil prin faptul ca: m-am logodit!! A, da, si ne-am luat masina :P

E adevarat ca anul asta blogul a fost cumva in plan secund, constat din numarul mic de postari comparativ cu anii trecuti. 169 mai exact ... fata de 263 in 2012. Dar din punct de vedere al vizitelor blogul meu a crescut foarte mult. La fel si numarul fanilor de pe Facebook.

Fiind un blog culinar, el are nevoie de multa atentie din partea mea. Nu doar ca trebuie sa intru si sa postez, editez foto etc, dar spre deosebire de alte bloguri, un blog culinar presupune sa faci mult mai mult: pornind de la rasfoit carti de bucate, facut piata, prepararea mancarurilor, aspectul si prezentarea lor, fotografiere etc.

Toti cei care detin bloguri culinare (ma refer la cei care fac munca efectiv, nu la furaciosii de pe net) stiu ce inseamna! Cu totii s-au fript la degete cel putin de 2-3 ori, s-au julit pe vreo razatoare, ba chiar au mai dat-o in bara cu vreo reteta care n-a iesit cum trebuia si-au luat-o de la capat.

Pe un blog culinar nu poti sa aduci o fotografie cu un cozonac necopt sau ars si sa le spui oamenilor, incercati ca iese sigur! Pentru ca atunci iti pierzi credibilitatea. Trebuie sa incerci pana faci un cozonac rumen, pufos si umflatel, care sa "dea bine in poze' ;) Si evident sa fie comestibil :)) Abia atunci le poti spune cititorilor ca iese bine sigur!

In alta ordine de idei ai nevoie in primul rand de timp, apoi de bani (ca mancarea e al naibii de scumpa!), de o camera foto buna (care costa si aia!), de ustensile de bucatarie profesionale, de rabdare si de pasiune. Trebuie sa crezi in ceea ce faci! Trebuie sa-ti placa!! Si sa ai pe cineva in spate care sa te sustina permanent ... asa ca iubitul meu :P

Intotdeauna vor exista si carcotasi, oameni care fie te invidiaza, te critica, vesnic nemultumiti de faptul ca esti mai bun decat ei! Dar, comentariile rautacioase vin si trec, tu mergi mai departe! Tu iti urmezi pasiunea! Si asa apar fanii! Oamenii aceia care chiar cred in tine, in ceea ce faci, in retetele tale, cei care incearca retetele, cei care iti multumesc!

Prin intermediul blogului mi-am facut o multime de prieteni virtuali, oameni deosebiti, carora acum la final de an vreau sa le multumesc din suflet pentru sustinere, pentru cuvintele frumoase si pentru ca au incredere in mine si in blogul meu!

Pentru 2014, ce-mi doresc??!

Pai n-are rost sa fac o lista, caci nu o voi termina nici dupa Revelion :)) Da, o lista luuunga! Cam asa e in fiecare an, doar ca anul 2014 vine pentru mine cu o semnificatie aparte, una majora!

Anul 2014 este anul in care ma casatoresc! Este un an care se anunta inca de la inceput foooarte ocupat si plin. Cel putin pana in luna mai, cand are loc evenimentul, sunt sigura ca voi avea un program super incarcat si sper doar sa nu neglijez prea mult blogul :)

Stiu deja ce-mi doresc: o nunta de vis (pe care o voi avea! - ca doar am zis ca suntem optimisti, ce naiba!), imi doresc sa fim cu totii sanatosi, sa avem bani [ca si pana acum, nimic deosebit, nici nu joc la loto :)) ], imi doresc sa fim mai buni, sa nu mai existe atat de multa invidie intre oameni. Poate ca nu ar strica ceva mai multa credinta (dar nu pupat de moaste!) si neaparat mai mult optimism!!

Pentru ca urmeaza un an important pentru mine, pentru noi si viitorul nostru, am decis ca in noaptea dintre ani sa urmez si eu cateva traditii. Culinare si non-culinare.

Deja stiti cu totii ca trebuie sa avem musai niste bani prin buzunar, ceva rosu pe noi, sa ne pupam la 12 noaptea sub o crenguta de vasc. Chestii banale dar care nu ne costa mai nimic, asa ca de ce sa nu incercam ?!

La capitolul "d-ale gurii" se zice ca trebuie sa mancam peste, sa trecem mai usor peste greutati in anul ce vine, sa fim ca pestele in apa :) Asa ca eu voi face pentru cina de Revelion din acest an 2 retete cu peste: Somon pe grill cu garnitura de cartofi copti gratinati cu cascaval si Salata de rucola cu mango si creveti aromati. Stiu, suna fancy, dar nu e :)) Da, stiu, pare scump, dar na, o data pe an e Revelionul!

O alta traditie e si cea cu strugurii. Mananci 12 boabe, fiecare simbolizand o luna din anul ce vine. In functie de cat de dulce e boaba de strugure, asa e luna respectiva. N-am incercat pana acum, dar anul asta am luat struguri albi si voi incerca :D

Se zice ca nu-i bine sa mancam pui, asa ca eu l-am exclus. Si asa nu mai avea loc de peste :D Dar o fripturica de porc, nu e interzisa, asa ca nu va faceti griji ;)

In rest, vom avea pe masa aperitive diverse, un tort cu multa ciocolata, cateva cocktailuri, sampanie etc. In ceea ce ne priveste, nu mai vrem sa auzim de sarmale, carnati si salata boeuf, ca am papat destule de Craciun :))

Ca sa nu o mai lungim, ca ne prinde Anul Nou tot pe net, va aduc si urarile pentru un an nou minunat!

Va doresc si voua ceea ce imi doresc si pentru mine, tot binele din lume, un an cu belsug, cu vise implinite, cu realizari marete pe toate planurile, cu spor in toate, sa aveti parte numai de noroc, sanatate si iubire!


La multi ani!! Sa ne vedem cu bine in 2014! Va pup cu drag!

                                                                               Dana

Tort "Negresa"


Acum cateva zile am facut un tort foarte bun, ideal pentru iubitorii de multa ciocolata. Un tort negresa cu multa glazura si cu alune. O nebunie!

Este ideal pentru Craciun, fie ca il pregatiti in forma rotunda sau in tava clasica.

Am folosit:
  • 4 oua, 1 cana (250 ml) lapte, 200 g unt, 4 linguri cacao, 1 ciocolata cu alune, 300 - 330 g faina, 250 g zahar, 1 praf de copt, 1 esenta de rom, un praf de sare.
Intr-o cratita am pus untul, laptele si zaharul. Am pus cratita pe foc si am lasat pana s-au topit si omogenizat. 

Am adaugat cacao si esenta de rom. Am amestecat din nou si am mai lasat 2-3 minute pe foc. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie totul omogen si zaharul bine topit.

Din aceasta compozitie am luat 12-13 linguri si le-am pus intr-un bol.

Compozitia ramasa am lasat-o sa se raceasca, apoi am pus in ea galbenusurile si am mixat bine.

Albusurile le-am batut bine cu un praf de sare si le-am adaugat si pe ele.

A urmat faina si praful de copt. Amestecul trebuie sa aibe consistenta celui de chec la final.

Am tapetat o forma rotunda cu hartie de copt, am pus aluatul si am bagat in cuptor. Trebuie sa fie preincalzit, iar focul lasat pe treapta 2, adica mic spre mediu.

In primele 10-15 minute este ideal sa nu deschidem cuptorul.

In aproximativ 40 de minute blatul este gata, dar depinde si de cuptorul vostru. Faceti un test cu scobitoarea pentru siguranta.

Am scos blatul din forma si l-am pus pe o farfurie mare.

Am incalzit timp de cateva minute amestecul de unt, lapte, cacao si zahar oprit in bol. Cand a inceput sa fiarba am pus in el si ciocolata cu alune rupta in bucatele mai mici.

Cand glazura este omogena si inca fierbinte o putem pune peste blat. Se mai scurge putin pe margini de aceea avem nevoie de o farfurie mare :)

Daca doriti se poate insiropa blatul putin cu un sirop de zahar ars, insa pentru mine glazura a fost suficienta si a intrat destul de bine in blat :)

Alunele din ciocolata vor ramane deasupra tortului dupa glazurare. Daca nu va plac, folositi o ciocolata fara alune, noua ne place sa avem si ceva crocant de rontait impreuna cu negresa :P

Este un tort rapid, usor si bun! Merge decorat si cu frisca daca vi se pare prea multa cioco, insa isi pierde din farmec.


Va doresc mult spor la pregatirile pentru Craciun, multa rabdare si numai reusite in bucatarie!

Branza Fondue


Ieri am primit o surpriza frumoasa din partea prietenilor de la Delaco, un cadou pentru sarbatori.

Un produs nou si deosebit, Branza Fondue, ambalata intr-un mod inedit, in boluri individuale din ceramica. Ideal de pregatit atat in cuptorul clasic cat si la microunde.

Dar eu azi vreau sa va vorbesc despre gustul acestui produs, fiindca a fost prima oara cand am mancat branza fondue. Cum am primit-o a fost musai sa o si incerc, ca doar sunt Fan Branza :). 

M-am gandit ca cel mai bine merge servita pe un platou cu legume coapte si cu pui pe grill. Se poate consuma simplu, doar cu paine, insa cu legume coapte e minunata.

Incercati-o si voi, merita! Este ideala pentru o cina in 2, dar si pentru o seara intre prieteni, neaparat cu un vin bun langa :)

Am folosit (pt 2 persoane):
  • 1 bol (240 g) fondue emmentaler Delaco, 1 piept de pui, 1 dovlecel, 300 g ciuperci mici, 1 ardei gras rosu, 4 felii paine de secara, sare, piper.

Pieptul de pui l-am asezonat cu sare si piper si l-am copt pe grill. L-am taiat apoi bucati potrivite.

Am taiat dovlecelul felii, ardeiul bucati si le-am copt si pe ele pe grill.

Ciupercutele fiind mici le-am pus intregi cu un strop de ulei si un praf de sare intr-o tigaie si le-am sotat putin.

Bolul cu branza este acoperit de o folie de aluminiu. Asa ca am indepartat-o si apoi l-am asezat in cuptor, pe gratar.

Am lasat focul mediu si am tinut bolul 20 de minute pana cand branza s-a topit uniform.

Pe un platou mare am asezat legumele pe margini, bolul cu branza fierbinte in mijloc, iar pe o alta farfurie am pregatit crutoane ceva mai maricele din paine.

Am servit cu furculitele de la setul meu de ciocolata fondue, dar daca nu aveti serviti cu furculitele normale.

Mare grija cand scoateti bolul fierbinte din cuptor sa nu cumva sa curga branza fierbinte! La fel si cand mancati :)

Eu am fost cucerita de branza asta, e foarte buna, are in ea condimente, vin, nu a fost nevoie sa mai adaug nimic.

O voi alege pentru serile mai lenese de weekend cand vreau o cina rapida si gustoasa! Si rafinata!!

10 deserturi pentru Craciun


Mai este doar o saptamana pana la Craciun asa ca trebuie sa ne gandim si la desert, mai exact la ce deserturi vom avea pe masa de Craciun.

Nu este nevoie sa muncim la ele mult sau sa fie sofisticate si scumpe ca sa ne fie pe plac tuturor si sa completeze perfect masa de sarbatoare. Eu am redus lista la 10 tipuri de deserturi care merg foarte bine pentru Craciun, insa le putem prepara si de Revelion.

Din ele putem alege 2 sau 3, fiindca mi se pare suficient, nu avem nevoie de o indigestie, doar de un dulce bun :D

1. Cozonacul este in general prima alegere. Cu nuca, cu stafide, cacao, rahat, ciocolata, pentru fiecare mofturos avem cate o optiune :)



2. Checul este si el o buna optiune, mai ales daca nu avem rabdare sa facem cozonaci. Se poate face in diverse variante: cu cacao, cu fructe, cu fructe uscate, cu aroma de lamaie sau vanilie.
 

3. Cornuletele erau desertul care nu prea lipsea in copilarie de pe masa de Craciun. Fragede, umplute cu rahat, gem, nuca, ciocolata, mai mici sau mai mari in functie de timp si rabdare.
 

4. Fursecurile sunt intodeauna pe lista mea de Craciun. Fie ca le fac in ton cu sarbatoarea, fie pur si simplu in diverse forme, arome si culori. De la biscuiti clasici si pana la fursecuri fine, cu glazura, pudrate cu zahar sau umplute, fursecurile isi au in fiecare an locul pe masa mea.
 

5. Prajiturile cu crema sunt intotdeauna o alegere buna, fiindca multi le prefera. Fiind cremoase si glazurate, devin atractia musafirilor si a copiilor. Nu trebuie sa arate toate ca la cofetarie, caci sunt prajituri de casa, dar merita sa ne incercam talentul si sa le decoram cat mai dragut :)
  

6. Torturile sunt o solutie mai simpla pentru gospodine. Daca te concentrezi asupra unui singur tort mare, din care sa manance toata familia si eventual si musafirii, nu mai este necesar sa faci 3-4 feluri de prajiturele.
Un tort cu 1-2 feluri de crema, cu ceva fructe, sau doar cu multa cioco, cu nuci, iar daca ai talent un tort imbracat in pasta de zahar si decorat in ton cu sarbatoarea :)

 
7. Deserturile in cupe sunt ideale daca vrem ceva rapid si usor. Daca simtim deja ca am exagerat cu sarmalute, carnaciori si piftie, musai la desert servim o cupa fina. Un desert racoritor, profiterol, inghetata sau diverse creme cu fructe ... ba chiar mai indicat, o salata de fructe!


 
8. Bomboanele sunt ceva mai migaloase, mai ales daca alegem sa pregatim vreo 100 de bucati, trebuie sa ne inarmam cu rabdare :) Insa merita rezultatul!
 

9. Ruladele sunt preferatele mele. Au fost singurul desert care mi-a iesit perfect din prima si le fac la orice sarbatoare importanta. Umplute cu tot felul de creme sunt minunate si foarte pufoase.

 
10. Buturuga de Craciun/ Bûche de Noel este un desert traditional la francezi, insa merita sa imprumutam si noi ideea. In sine, acest desert e tot o rulada, ceva mai cremoasa, transformata intr-un tortulet foarte dragut care isi merita locul pe masa de Craciun.


 Va doresc mult spor la cumparaturi si in bucatarie, dar mai ales multa imaginatie si inspiratie :)

Retete pentru sarbatori

By http://retetegg.blogspot.ro/

A sosit din nou luna decembrie, se apropie Craciunul, apoi Revelionul. Cu totii ne gandim deja la retete pentru sarbatori, ne facem planuri, liste si vrem sa facem cele mai bune alegeri pentru masa festiva. Mai ales daca avem si musafiri :)

Ca in fiecare an la noi de Craciun se merge foarte mult pe traditie, pe preparate culinare cu specific romanesc, delicii porcine, etc. De Revelion mai iesim din tipar cu vre-un aperitiv sofisticat, o salata exotica sau un desert international :)

Pentru anul acesta v-am adus o selectie de 60 de retete pentru sarbatori, din toate categoriile, de la aperitiv si pana la desert/ bauturi. Nu sunt toate traditionale, dar nici nu trebuie, caci nu toata lumea prefera sa manance doar sarmale si caltabosi :)

Craciunul nu ar trebui sa fie doar despre mancare, ci si despre familie, daruri frumoase, bradut vesel impodobit, colinde si colindatori. Dar toate astea merg mai bine cand ai si-o masa bogata.

Pentru Craciun de obicei alegem o masa incarcata, mai ales ca la noi si taiatul porcului e o traditie. Nu lipseste salata boeuf, nu lipsesc sarmalutele si clar vrem si toba, lebar, carnati, ca sa nu mai spun de fripturica, musai cozonac si un vin fiert ca sa incheiem masa fericiti :D




4. Piftie 





































Pentru masa de Revelion alegerile sunt mai usoare, fiindca dupa atatea delicii servite de Craciun avem nevoie de preparate mai light, deserturi mai fine si racoritoare, plus cateva cocktail-uri.

Cum traditia spune ca este recomandat sa mancam peste de Revelion, ne conformam si alegem pestele. Poate sa fie orice fel de peste, nu neparat proaspat, pt felul de baza, ci si afumat daca vrem un aperitiv sau o salata. Sau putem alege fructe de mare.





































































60. Frappe



Va doresc mult spor la cumparaturi si in bucatarie, dar mai ales multa imaginatie si inspiratie :)
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.