Reteta lunii mai 2013 pe ReteteGG

By http://retetegg.blogspot.ro/

Astazi se incheie luna mai si s-a incheiat si sondajul nostru din aceasta luna. 

Va multumesc pt voturi si implicare si va astept luna urmatoare sa alegem din nou cea mai buna reteta.

Pentru aceasta luna scorul a fost destul de strans, dar in ultimele zile s-a detasat una dintre retete, cea care devine in aceasta luna premianta :)

Asadar, reteta lunii mai 2013 pe ReteteGG - cu 30 % din voturi este:
 

 Va astept si luna urmatoare la vot! Pofta buna si gatiti cu spor!

Retete cu branzeturi Delaco

By http://retetegg.blogspot.ro/

Asa cum va spuneam cu mai bine de o saptamana in urma, cei de la Delaco m-au cadorisit din nou cu branzeturi delicioase! 

Era musai sa le incerc pe toate in diverse combinatii, dulci si sarate, asa ca saptamana trecuta am pregatit o multime de retete cu branzeturile Delaco.

Pentru gustare/ aperitiv/ salata  am ales sa folosesc atat branza cremoasa de capra, simpla sau cu verdeturi, cat si Miezul de Lapte.

Cascavalul a mers de minune langa cartofii noi si in sandvisuri, iar in deserturi Miezul de Lapte si-a gasit foarte bine locul, alaturi de fructe delicioase.

Astazi va prezint o parada a acestor retete si in saptamanile urmatoare am sa postez retetele pentru fiecare preparat in parte.

Rulouri de zucchini cu branza de capra Delaco
 

Salata cu branza de capra Delaco si rosii cherry


Cartofi noi cu verdeturi si cascaval Sofia de la Delaco 

Sandvisuri cu Miez de lapte si branza de capra Delaco


Musaca de dovlecei cu Miez de lapte


Pancakes cu gem de zmeura si Miez de lapte


Desert rapid cu Miez de lapte


Cupe cu Miez de lapte, fructe si biscuiti


Pofta buna si gatiti cu spor!

Tort cu crema de capsuni


Pentru ziua mea am vrut un tort diferit, ceva ce n-am mai facut pana acum, o combinatie inedita.

Asa ca m-am tot gandit cu o saptamana inainte ce combinatie ar putea sa fie cea mai buna si am decis ca blatul de negresa si crema de capsuni sunt potrivite pentru un tort delcios. Si chiar asa a si fost! :)

Reteta este cat se poate de simpla, atat pentru blat cat si pentru crema, asa ca va recomand cu incredere sa incercati acest tort fiindca nu o sa va para rau. Este cel mai bun dintre torturile pregatite de mine, desi nu e deloc sofisticat. Cred ca asta-i secretul, cu cat e mai simplu cu atat e mai buun :D

Am folosit:
  • Pentru blat: 4 oua, 50 g unt, 200 ml lapte, 300 g faina, 3 linguri cacao, 300 g melasa (in loc de zahar), 1 zahar vanilat, 1 esenta de vanilie, 1 praf de copt;
  • Pentru crema: 300 g capsuni, 200 ml frisca, 5 linguri zahar pudra, 1 plic gelatina, 1 esenta de lamaie;
  • Pentru decor: 300 ml frisca lichida, 100 g arahide nesarate crude, jeleuri fructate.
Blatul este cel de la prajitura negresa. Mie imi place foarte mult asa ca nu am vrut sa ma complic cu altul :)

Am pus intr-un vas laptele, melasa, untul, esenta, zaharul vanilat si cele 3 linguri de cacao. Am pus pe foc si am amestecat de cateva ori pana a inceput sa fiarba. Am lasat 5 minute pana a dat un clocot.

Pentru ca era in graba mare, am pus vasul la racit intr-un alt vas mai mare cu apa rece :) De obicei, se lasa intr-un loc mai racoros pana ajunge amestecul la temperatura camerei.

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare.

Peste amestecul racit am pus galbenusurile, apoi treptat faina si praful de copt.

Cand s-au omogenizat bine, am pus si albusurile si am mixat de cateva ori.

Am pus aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am bagat-o in cuptorul preincalzit, la foc mic, 30 de minute.

Am scos blatul si l-am lasat deoparte sa se raceasca.

*In loc de zahar am folosit pentru blat melasa, m-am gandit ca merge bine la blatul negresa. V-am pus o poza mai sus ca sa vedeti ce fel de melasa am pus eu :)
*La blat se poate pune si margarina in loc de unt.

Crema:

Am ales capsuni mari si dulci pe care le-am taiat in jumatati si apoi le-am pasat putin cu blenderul. Nu trebuie sa devina chiar piure, se pot pastra si bucatele mai mari.

Le-am amestecat cu zaharul pudra, esenta si am pus pe foc sa fiarba, 5-6 minute. Am dat deoparte si am lasat 10 minute sa se raceasca putin.

Intr-un bol mic am hidratat gelatina timp de 2 minute, apoi am pus-o peste sosul de capsuni.

Am lasat sosul deoparte pana s-a racit complet apoi l-am amestecat cu frisca batuta foarte bine.

Am pus la frigider timp de 1 ora. Nu e musai dar eu am avut treaba si am lasat crema sa se raceasca bine si sa se inchege.

Asamblare:

Blatul l-am copt in tava mare de la aragaz si pentru tort l-am taiat in 2 pe mijloc, astfel obtinand 2 dreptunghiuri :) Nu a fost nevoie sa-l tai pe orizontala fiindca nu e un blat prea inalt.

Nu e necesar sa insiropam blatul, dar eu asa il prefer. Merge insiropat cu orice fel de suc de fructe, sirop de zahar sau suc de compot.

Am pus crema intre cele 2 felii de blat insiropat, apoi am imbracat tortul in frisca, obtinuta din frisca lichida batuta foarte bine.

Am macinat cateva arahide si le-am pus pe marginile tortului.

Deasupra am mai decorat cu putina frisca si cu jeleuri "felii de citrice".

Pofta buna si gatiti cu spor!

Sweet 26

By http://retetegg.blogspot.ro/

Astazi este ziua mea asa ca am venit cu tortul sa va servesc pe toti si sa va multumesc pentru ca imi sunteti alaturi mereu!

Fiindca suntem in 26 iar eu implinesc 26 de ani este o zi speciala pentru mine si tortul este la fel de special (improvizat si special :D).

Va pup cu mare drag si va multumesc pentru toata sustinerea!!

Crema de zahar ars cu scortisoara


Va place crema de zahar ars? Eu o ador, mai ales vara, rece :) 

Calda nu prea imi place, insa dupa ce o tin vreo 2 ore la frigider e super buna! In plus, imi place sa-i adaug diverse arome, iar de data aceasta am ales scortisoara :)

Am folosit:
  • 8 oua, 16 linguri de zahar, 1 litru de lapte, 1 esenta de vanilie, 1/2 lingurita scortisoara pudra, 1 baton de scortisoara.
Intr-un bol am amestecat bine ouale.

Am pus pe foc la incalzit laptele cu batonul de scortisoara si am topit in el 8 linguri de zahar. L-am lasat foarte putin, trebuie sa fie doar caldut!

Am scos batonul de scortisoara si am adaugat laptele peste ouale batute. Am pus si esenta de vanilie si scortisoara pudra.

Am omogenizat bine amestecul.

Intr-o cratita am pus celelalte 8 linguri de zahar si le-am caramelizat. Focul trebuie sa fie mic, sa nu se arda zaharul prea tare.

Inclinam cratita pe toate partile astfel incat sa se distribuie zaharul caramel uniform pe peretii ei.

Punem apoi amestecul de ou, lapte, zahar, vanilie si scortisoara, in cratita cu zaharul caramel.

Eu am pus-o in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de 1 ora. 

Difera timpul in functie de cuptorul vostru. Cel mai bine este sa o mai verificam din cand in cand, iar atunci cand este complet inchegata crema si cu o culoare aramie deasupra este gata.

Unele persoane o prefera mai putin aramie, daca va place asa mai reduceti timpul de coacere.

Am lasat-o la frigider aprox 2 ore, apoi am servit crema impreuna cu sosul caramel.

Delicioasa si foarte aromata de la scortisoara!

Pofta buna si gatiti cu spor!

Spaghete cu porumb si pui



Astazi va aduc o reteta simpla si gustoasa: spaghete cu porumb si pui. Se face foarte usor, cu ingrediente accesibile, iar rezultatul este delicios!

Am folosit (2 portii):
  • 200 g spaghete, 100 g porumb boabe la conserva, 1 piept de pui (cam 300 g), sare, piper, 200 ml piure/suc de rosii, busuioc, oregano, 2 catei de usturoi, marar, 2 linguri ulei de masline.
Am pus la fiert spaghetele in apa cu sare. Le-am fiert 8 minute, dar in functie de grosime mai reducem sau marim timpul de fierbere. 

Am taiat pieptul de pui in bucati. Am tocat cateii de usturoi nu foarte marunt. Le-am pus impreuna intr-o tigaie in care am incins 2 linguri de ulei de masline.

Le-am lasat timp de 5 minute, sa se rumeneasca putin puiul.

Am pus apoi boabele de porumb si condimentele. Am mai lasat 3 minute si am adaugat si piure-ul de rosii (eu am folosit o combinatie de passata si suc de rosii fiindca imi place sosul mai lichid).

Am lasat 5 minute la foc mic sa scada putin sosul, am adagat marar proaspata tocat fin si am oprit focul.

Am scurs bine spaghetele si le-am servit cu mult sos deasupra. 

Am ras si putin cascaval peste preparat, doar pt gust. Sunt foarte bune si fara cascaval, alegerea va apartine :)


Pofta buna si gatiti cu spor!

Delaco - Fan Branza


Nu mai este un secret ca sunt Fan Branza si ca o consum si o folosesc cu placere in numeroase retete si preparate!

Delaco este intotdeauna prima mea alegere atunci cand vreau branzeturi bune, gustoase, sanatoase pentru mine si familia mea!

Au o varietate mare de branzeturi delicioase, ideale pentru a prepara diverse combinatii si a le imbina cu numeroase alte arome.

Sunt branzeturi ideale in salate, aperitive, gustari, deserturi si feluri principale.

Cascavalul sau mozzarella merg de minune peste o pizza fierbinte, branzica Miez de lapte este super gustoasa in combinatie cu fructe, intr-o salata proaspata de legume sau in deserturi cremoase, branza de capra cremoasa este ideala pentru aperitive si gustari savuroase, poti prepara cel mai delicios Tiramisu cu mascarpone, iar la micul dejun servim cafeluta alaturi de un sandvis cu cascaval afumat de senvis sau tartine cu o portie de Ceva Fin.

Miez de Lapte a fost declarat Produsul anului si a primit premiul pentru cel mai inovativ produs in categoria branzeturi!

Eu am primit si in acest an un cadou foarte gustos de la Delaco, la fel ca si anul trecut!

A sosit la fix, la inceput de saptamana ca sa am spor la bucatarit! Este si un frumos cadou pentru ziua mea! :)






Multumesc Delaco pentru produsele minunate, pentru cadourile primite si pentru increderea intr-o colaborare cu Retete gustoase si garnisite!


Urmeaza pe blog o multime de retete gustoase cu branzeturile Delaco, asa ca va astept sa le savuram impreuna!

Bruschete cu rosii


Pentru o gustare rapida, o cina de weekend in fata televizorului sau pentru micul dejun nu ezitati sa incercati aceste bruschete cu rosii proaspete, busuioc si chilli. Sunt foarte usor de pregatit si foarte gustoase.

Ideale vara cand nu vrem sa stam prea mult prin bucatarie. Le-am adaptat astfel incat sa nu avem nevoie de cuptor si sa evitam caldura.

Am folosit (1 portie):
  • 3 felii de paine alba, 2 rosii medii, 2-3 lingurite ulei de masline, chilli cu sare de mare, piper, busuioc, oregano, verdeturi de Provence, 1 graunte de usturoi, marar verde pt decor.
Am luat un graunte mai mare de usturoi si l-am taiat pe jumatate. Am frecat cu el feliile de paine pe una din parti.

Am pus apoi peste paine ulei de masline (cate putin doar atat cat sa fie stropite), oregano, verdeturi de Provence, busuioc.

Am pus feliile de paine intr-o tigaie antiaderenta si le-am lasat cate un minut pe fiecare parte, apoi le-am scos pe o farfurie.

Am tocat rosiile in cuburi mici si le-am pus pe feliile de paine, pe partea condimentata. 

Am pus din nou bruschetele in tigaie, doar cat sa le mai incalzesc putin, am rasnit piper si chilli cu sare de mare peste ele, apoi le-am scos pe farfurie.

Am decorat cu frunze de marar si am servit.

Sunt foarte usor de pregatit, gata in 5 minute si foarte gustoase. Pentru noi au devenit gustarea ideala si le-am tot incercat si in alte combinatii de ingrediente si condimente.


Pofta buna si gatiti cu spor!

Cum se fac sarmalele?

By http://retetegg.blogspot.ro/

Sarmaua este preparatul culinar traditional pentru tara noastra. Atunci cand vorbim despre gastronomia romaneasca cu cineva din afara tarii ii spunem prima data despre sarmale, mamaliga, mici etc.

Sarmaua este un preparat culinar din carne tocata (porc, vita, oaie, pasare sau chiar peste), amestecata cu orez, ceapa, pasta de tomate si cu alte ingrediente si condimente, apoi rulata in foi de varza (proaspata sau murata), de vita de vie sau de stevie. Se serveste de obicei cu mamaliga si smantana, cu ardei iute, etc.

Se pot face sarmale si de post, inlocuind carnea din umplutura cu orez, ciuperci, soia, legume tocate, pasat de porumb, etc.

De obicei se pregatesc de sarbatori si zile importante fiindca simbolizeaza preparate ceva mai deosebite pe care le servim la o masa mare in familie. Desigur, se pot face oricand si oricum, insa necesita consum de timp, asa ca multi prefera sa le faca mai rar.

Sarmalele necesita, asa cum am spus, timp si rabdare. Pentru ca sarmalele sa iasa cat mai bune avem nevoie de ingrediente bune, condimentele potrivite, foi de varza cat mai bune (adica nu rupte sau foarte moi fiindca nu putem obtine sarmale frumusele :D ), un vas potrivit pentru fierbere, eventual le putem pune si la cuptor spre final.

Pentru ca timpul sa nu devina o problema, trebuie sa ne pregatim toate ingredientele pe masa langa noi, ne asezam pe un scaun confortabil si purcedem. 

Pentru gospodinele cu experienta de ani de zile in pregatirea sarmalelor acest procedeu devine foarte usor si evident si mai rapid. Insa pentru noi, cele mai tinere, la inceput pregatitul sarmalelor este o mica aventura si tocmai de aceea vreau sa va ajut sa invatati cum sa pregatiti sarmale cat mai usor si mai simplu.

Pentru sarmalele din carne avem nevoie in primul rand de carne tocata (de porc, pui, vita, oaie, peste, curcan, etc). Fiecare alege carnea care ii place cel mai mult.

Carnea poate sa fie cumparata deja tocata sau puteti cumpara pulpa sau fleica si sa o tocati voi acasa. In general carnea de porc este ceva mai grasa, cea de pui, curcan, vita este mai slaba si este recomandata atunci cand gatiti pentru copilasi sau daca doriti sa reduceti colesterolul.

Eu folosesc in general carne de porc sau amestec porc-vita. Mie sincer imi plac sarmalele mai grasute, dar am avantajul ca le consum rar asa ca nu-mi fac griji nici pt silueta :))


Orezul - la 1 kg de carne pun 150-200 g - pe care il folosesc nu e musai sa fie cu bob rotund sau lung, trebuie doar sa fie un orez alb, curat, fara impuritati. Poate sa fie si spartura de orez. Il spal bine in vreo 2 ape si il las foarte putin (10-15 min) la inmuiat. Nu il fierb!

Ceapa (alba, rosie sau chiar ceapa verde) o toc marunt. Folosesc la 1 kg de carne 2-3 cepe medii.

Unele persoane pun si ou ca sa lege compozitia, eu nu pun si e foarte ok si fara. Daca va place cu ou puneti 2-3 oua la 1 kg carne.

Pun cateva linguri de pasta de tomate sau ketchup de casa pentru culoare si gust.

Condimentele difera in functie de gustul fiecaruia, eu pun in general: cimbru uscat maruntit, busuioc, boia dulce sau iute, piper macinat, sare, maghiran, marar.

Pregatesc asadar umplutura din carne tocata, peste care adaug orez, ceapa tocata marunt, pasta de tomate sau ketchup de casa, condimente.

Pentru sarmalele de post folosesc orez in proportie de 60 % si adaug peste el ciuperci, ceapa, morcov, ardei, suc de rosii sau pasta de tomate, condimente.

Orezul il spal de asemenea foarte bine si il las 1-2 ore la inmuiat.

Toc marunt (cu robotul) ceapa, morcovul, ardeiul.

Le pun la calit in putin ulei si cand s-au inmuiat adaug ciupercile taiate in bucati mici.

Cand legumele au devin moi, pun orezul, condimentele (sare, maghiran, oregano, cimbru, boia dulce) si o ceasca cu apa. Amestec permanent sa nu se lipeasca, iar spre final adaug suc de rosii si marar tocat marunt.
Las apoi compozitia 20-30 de minute sa se raceasca.

Cel mai des fac sarmale cu foi de varza murata, insa ies delicioase si invelite in foi de vita de vie sau de stevie.

Frunzele de varza le aleg sa fie cat mai intregi si fara rupturi. Daca am frunze mari le tai pe jumatate si fac 2 sarmalute.

Le tai cotoarele si asez foile una peste alta pe o farfurie ca sa le am la indemana cand incep sa le umplu.

Cand am toate ingredientele gata pregatite pe masa, ma asez confortabil pe scaun, pornesc tv-ul :)) si trec la treaba.

Pe un tocator asez cate o frunza de varza, iau cu lingura sau cu mana din amestecul de carne sau de orez cu ciuperci, etc si asez pe marginea frunzei de varza. Rulez apoi usor pana la jumatate, apoi trag marginile peste sarmaua deja formata si rulez pana la capat (nu strangem foarte tare pentru ca orezul se mai umfla la fierbere).

O alta metoda este sa rulam pana la capat sarmaua, apoi sa introducem capetele ramase din varza cu ajutorul degetului spre interior.

Ambele metode sunt la fel de eficiente.

Daca fac in foi de vita de vie, oparesc putin foile in apa cu sare si apoi le folosesc la fel ca si pe cele de varza.

Rulez pe rand fiecare sarmaluta. Nu dureaza chiar asa mult, mai ales ca dupa ce deprindeti miscarea o sa inceapa sa va placa :))

Pregatesc un vas mare, poate sa fie si tuci sau o cratita cu fundul mai gros, un vas roman etc. Eu fac intr-o cratita mare.

Ung cratita cu putin ulei si asez in ea un strat de varza tocata, fie varza murata fie proaspata. Se pot pune si foi intregi de varza.

Asezam sarmalele in oala pe mai multe randuri si straturi. Intre fiecare strat punem varza tocata, pasta de tomate si la alegere muschi, costita, kaizer, slanina afumate.
Daca facem sarmalute de post numai punem carnita pe langa ele :D
 
Deasupra sarmalelor asezam un strat de varza, foi de dafin, boabe de piper si felii de rosii.

Punem apa sau zeama de varza, daca va plac mai acre, in oala cat sa acopere sarmalele si lasam la fiert (foc mic) 2 ore.

Dupa 2 ore, mai adaugam un strat de rosii, marar tocat si punem 20 de minute la cuptor.

Nu e musai sa le mai punem la cuptor, insa devin mai gustoase asa.

Putem alege insa pregatirea sarmalelor numai in cuptor, in vas roman sau coapte in dovleac.

In acest caz recomand sa calim putin umplutura fiindca nu vrem sa avem surpriza sa fie orezul sau ceapa tare la final.

Eu intotdeauna le fierb si le pun la cuptor doar la final, cat sa prinda culoare rumenie.

Servim sarmalutele cu varza alaturi, cu mamaliga, smantana, ardei iute si mareee pofta! :)  Daca sunt de post, fara smantana.

Ce foi folosesc: varza murata, vita de vie - oparite, varza cruda - oparite;
Ce carne folosesc: tocata - de porc, vita, amestec vita + porc, pui, curcan, amestec pui + curcan, amestec pui + porc;
Ce orez folosesc: orice tip, in general alb, dar e ok si brun; bob lung, rotund, spartura etc;
Ce sos de rosii folosesc: in general de casa: bulion, suc de rosii, ketchup, pasta de tomate, sau rosii proaspete taiate felii asezate deasupra.
Ce condimente folosesc: cimbru, boia dulce sau iute, piper macinat si boabe, foi de dafin, maghiran, busuioc, marar, sare.


Va invit sa vedeti mai multe poze in postarile mele de pe blog, in care am vorbit despre sarmale.

Pofta buna si gatiti cu spor!

Retete cu capsuni

By http://retetegg.blogspot.ro/

Deja prin piete au aparut capsunile (ma refer la cele romanesti, ca turcesti erau de asta-iarna :D) si o data cu parfumul lor se deschide sezonul retetelor cu capsuni.

Eu nu le pot rezista, asa ca in aceasta perioada le folosesc cam prin toate deserturile. Avand in vedere ca nu sunt disponibile decat vreo 2 luni pe an, merita sa profitam din plin de bunatatea lor :)


Nu uitati sa le conservati si pt sezonul rece, in dulceturi, gemuri, compoturi si sirop. Folositi-le in bauturi racoritoare, in smoothie si in salate de fructe.

Asadar sa vedem o mica parada a retetelor cu capsuni de pe blog :)

Retete cu capsuni















 
 








Pofta buna si gatiti cu spor!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.