Sarailie


Nu sunt eu cel mai mare fan al dulciurilor extra dulci, dar sunt mare fan al dulciurilor cu multa nuca, asa ca dupa ce am testat baclavaua a venit timpul sa fac sarailie.

Tot un desert turcesc, cu ingrediente aproximativ la fel ca pentru baclava, insa cu o alta forma de prezentare.

Pentru ca imi place intotdeauna sa mai modific eu cate ceva la reteta de baza, am facut aceasta prajitura fara sa ma mai complic s-o rulez pe un bat asa cum zice Sanda Marin, ci am rulat-o pur si simplu ca la pachetelele de primavara

In compozitia de nuca am adaugat si albus de ou, fiindca la baclava cand am taiat-o s-a cam imprastiat nuca prin tava si n-am mai vrut sa am surprize :) De aceasta data totul a iesit conform planului :))

Am folosit:
  • 1 pachet foi de placinta, 400 g nuci si migdale (migdale doar asa cateva de gust), 2 albusuri de ou, 200 g zahar, 100 ml ulei, 200 g miere, scortisoara, cuisoare.

Foile de placinta le-am decongelat si le-am impartit astfel incat sa am cate 2 foi pt fiecare rulou.

Cele 2 foi le-am uns cu ulei cu ajutorul unei pensule si le-am suprapus.

Am procedat la fel cu toate foile.

Am maruntit nuca si migdalele. Albusurile le-am batut cu zaharul si un praf de sare pana au devenit o spuma consistenta (care nu mai curge de pe vas).

Am pus nucile peste albusuri si am omogenizat.

Am umplut foile cu aceasta compozitie, am rulat exact ca la pachetelele de primavara si am pus in tava pe hartie de copt. Am lasat spatiu intre fiecare rulou.

Eu am facut 5 rulouri mari, am calculat unul pt fiecare persoana, insa se pot taia foile de placinta pe jumatate si se pot face rulouri mai mici, in functie de preferinta.

Le-am pus la copt la foc mic 25-30 de minute (pana au devenit rumene deasupra). 

Siropul l-am preparat din 100 ml apa calda in care am topit mierea si am pus scortisoara pudra si cuisoare. 

Cand au fost gata le-am scos hartia de copt si le-am pus siropul. Le-am lasat 5-10 minute in sirop, apoi am servit.

Sunt foarte aromate si dulci, ideale pentru o dupa-amiaza cu prietenii langa o cafeluta la ibric :)

Enjoy!

8 Response to "Sarailie"

  1. Eu vreau o portie de sarailie, dar cu muuulllte migdale... as papa multe portioare dulci, daca nu s-ar "legana" cintarul... Am papat dupa ziua Isabellei o portie buna de baclava, nu ca eu nu as sti sa fac, dar aici nu gasesc foi de placinta, iar vecina mea are niste muncitori turci care ii aduc mereu baclava... norocul meu, ca asa mi-a mai trecut o tirica pofta... Pupici !

    Danutza says:

    Ehe, daca-i facuta de turci, ca la mama ei, cu siguranta e si mai delicioasa ;)

    Daca doar se leagana cantarul e bine ... e important sa nu se rupa :)) Asa ca ia o portie cu migdale, te servesc cu drag :*
    Pupici!

    Simona says:

    Foarte faina ideea cu pachetelele. Ca si tine, si eu ador dulciurile cu nuca.. iar baclavaua este una din preferate :)
    Pupici

    Danutza says:

    Daa, n-am mai vrut sa ma complic la rulat pe bat si am zis ca nu-i bai daca rulez simplu, ca-s la fel de buuune la gust :)
    Pupici!

    Sotul meu este mare amator.Daca vede acum,sigur vrea si el.
    Te pup!

    Danutza says:

    La mine acasa nu-i inghesuiala mare la genul asta de dulciuri, al meu prefera dulciurile cu frisca, fructe sau branza dulce :))

    Pupici!

    Cristina says:

    Bune cu siguranta!

    Danutza says:

    merci Cristina!

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.