By http://retetegg.blogspot.com/
Am spus de numeroase ori ca la peste sunt pretentioasa, mai exact: nu mananc orice fel de peste si pregatit oricum. Mai intai trebuie sa fie un peste de buna calitate, fara multe oase, proaspat si mai apoi trebuie sa fie gatit astfel incat sa iasa excelent (de obicei la cuptor) :)
La sprot (noi le ziceam hamsii, nu stiu daca e unul si acelasi, dar seamana) nu e chiar asa o mare filosofie, caci e mititel si nu se simt oasele, iar atunci cand il prajesc se face super crocant si bun.
Deci se incadreaza pe lista mea cu peste la "asa da!"
Acum e prima data cand fac acasa, de obicei il mancam pe la terase, sau pe plaja la strand vara langa o bere recee:))
Am folosit:
Am spus de numeroase ori ca la peste sunt pretentioasa, mai exact: nu mananc orice fel de peste si pregatit oricum. Mai intai trebuie sa fie un peste de buna calitate, fara multe oase, proaspat si mai apoi trebuie sa fie gatit astfel incat sa iasa excelent (de obicei la cuptor) :)
La sprot (noi le ziceam hamsii, nu stiu daca e unul si acelasi, dar seamana) nu e chiar asa o mare filosofie, caci e mititel si nu se simt oasele, iar atunci cand il prajesc se face super crocant si bun.
Deci se incadreaza pe lista mea cu peste la "asa da!"
Acum e prima data cand fac acasa, de obicei il mancam pe la terase, sau pe plaja la strand vara langa o bere recee:))
Am folosit:
- 500 gr sprot (hamsii), 100 gr malai, ulei pentru prajit, 1/2 lamaie.
Am pus malai pe o farfurie mai intinsa si am tavalit pestele prin el pe ambele parti.
L-am pus la prajit in ulei incins (chiar baie de ulei). L-am lasat pana a devenit crocant.
L-am scos pe servet sa se absoarba grasimea in surplus.
Am servit cu lamaie stoarsa deasupra.
Iubitul meu si-a facut si mujdei cu smantana si a servit pestisorii cu mujdei.
Nu uitati de bere, caci hamsiile sunt sarate si avem nevoie de berica sa ne potolim setea:))
Pofta buna!
Al meu barbat e indragostit de hamsii, cica sint cei mai buni pestisori din categoria turor pestilor, sint sanatosi, gustosi si... am sa public intr-o zi salata care si-o face el cu hamsii cruzi, eu inca n-am avut curajul sa gust... Pupici !
RăspundețiȘtergeresotul meu e fan asa ceva. pot sa il trimit la voi pt o portie?
RăspundețiȘtergereeu doar nuuu, nuuu..e cu ochi draciile alea...si se uita urit la mine direct din farfurie...
:))) pup
Daniela, al meu mananca orice fel de peste, e innebunit dupa peste. Am facut si noi o salata cu hamsii crud...de fapt e pregatit cumva de ei, fiert si sarat cred dar pare crud...si cu ulei, otet e buun:) Ii rupem codita si capul si il dam prin sosul de ulei si otet:)Pupici!
RăspundețiȘtergereAlice, trimite-l cu mare placere ca s-ar intelege bine cu iubitul meu ca si el e fan:)) Nu trebuie sa-ti fie frica de pestisorii astia, sunt mici si nu se opun prea tare:)), iar la prajit nu li se mai vad ochii bine:))Pup!
RăspundețiȘtergerehai ca m-ai pus pe ganduri cu sprot vs hamsie.
RăspundețiȘtergereeu stiam ca sunt 2 pesti diferiti.
prima oara am auzit de hamsie, pe plaja, terase... la bere, dupa cum bine ziceai :)
apoi am vazut si sprot prin supermarket-uri. pe acestia din urma i-am vazut totusi a fi niste pesti de dimensiuni putin mai mari.
dar pana la urma, ai dreptate, nu are prea mare importanta, au exact acelasi scop si sunt la fel de deliciosi preparati in felul asta :)
varianta cealalta despre care vorbeati, hamsii cruzi, cred ca este vorba despre hamsii marinati, cu ceapa, ulei, otet :)
mie imi plac la nebunie ambele variante si hamsii prajiti si hamsii marinati ;)
Da, cu sprot si hamsie inca mai am si eu o dilema, care cum sunt?! Am cumparat din Cora sprot in urma cu un an si era congelat, mai mare intradevar si nesarat.
RăspundețiȘtergerePe punga de acum scria tot sprot insa era de mici dimensiuni pestele si sarat.
Cred ca e mai mult o problema a comerciantilor ca nu prea stiu cum sa-l numeasca, nu a consumatorilor:) Eu ca sa fiu sincera l-am cumparat fiindca era mic si mi-am imaginat ca o sa iasa crocant, si chiar asa a fost:)
Cel 'crud' e marinat dar n-am stiut eu sa ma exprim mai sus:)) Ambele variante sunt yummi, ai dreptate!
Aduc berea,Danutza!Imi place!
RăspundețiȘtergereTeo, te astept cu drag! Pup!
RăspundețiȘtergerela mare nu le pot rata niciodata , iar acasa le prepar si eu de multe ori , le pap cu mare pofta alaturi de mujdeiul de usturoi ;) ...
RăspundețiȘtergereDa, mujdeiul merge foarte bine cu ele, desi eu le prefer si doar cu lamaie ... in orice combinatie sunt bune:) Pup!
RăspundețiȘtergereImi aduc aminte de mare, de port... Imi plac mult!
RăspundețiȘtergereSi mie tot de vara si de mare imi aduc aminte:)
RăspundețiȘtergereVai cat de bine arata! Mi-e asa dor de gustul lor! Super bune!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Iulia, sunt intradevar buune!!
RăspundețiȘtergereCopila si sotul sunt fani.Eu pentru ei fac.Pupici!
RăspundețiȘtergereSi eu in general cand fac peste, fac mai mult pt iubitul meu, insa hamsii pap mereu ca-mi plac la nebunieee!Pupici!
RăspundețiȘtergerea la costinesti si cu o bere alaturi:)
RăspundețiȘtergereCa bine zici Ella!!
RăspundețiȘtergereChiar si ASA mic il poti curata si rupe si capul, eu nu Pot minca imaginindu-mi intestinele si tot ce are inauntru ,iti ia un pic de timp ma dupa il maninc Cu pofta ca stiu ca ii maninc numai carnea.....si iese crocant si fara oase...
RăspundețiȘtergere:))nu as avea rabdarea necesara sa-l curat:)) Asa il mananc de cand ma stiu.
RăspundețiȘtergere