Gogosari in otet (cu zahar)


Reteta de gogosari in otet cu zahar este preferata mea. Intotdeauna mi-au placut gogosarii mai mult dulci decat acrii :) De fapt, imi plac dulci-acrisori! Ii ador langa fripturi de tot felul, langa diverse mancaruri si tocanite, in salate de iarna. Uneori ii mananc direct din borcan, cand am pofta de ceva dulce-acrisor :P

Reteta pe care o foloseam de obicei la prepararea gogosarilor presupunea fierberea borcanelor, dar anul acesta am incercat alta reteta, fara sa mai fierb borcanele. Gogosarii in otet, preparati dupa aceasta reteta nu au nevoie de conservant si se mentin bine 2-3 ani, daca sunt depozitati intr-un loc corespunzator. 

Singura parte care nu-mi place la gogosari (comparativ cu prepararea castravetilor in otet) este faptul ca trebuie sa scot cotoarele, semintele, sa-i tai si sa-i gust sa nu fie iuti :) Dar rezultatul merita din plin munca depusa!

Portii: 10 borcane de 800 ml
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: medie

Am folosit:
  • 7 kg gogosari, 3 l apa, 1 l otet, 1 kg zahar, 3 linguri sare grunjoasa, boabe de mustar, boabe de piper, optional (foi de dafin, hrean, frunze de visin)
Gogosarii se spala bine, se curata de cotoare, seminte si se taie in sferturi (daca sunt mari se pot taia si in 6-8 bucati).

Intr-un vas mare se pun la fiert apa, otetul, zaharul si sarea. Se lasa pe foc mic si se amesteca pana se topeste bine zaharul si amestecul incepe sa clocoteasca.

Se adauga boabele de mustar si de piper, apoi se pun gogosarii.

Se lasa cateva minute, se scot cu o paleta si se aseaza in borcane. (Sunt fierbinti, asa ca aveti grija la manute! Eu folosesc manusi de bucatarie.)

Se toarna peste ei lichidul in care au fost opariti. Se infileteaza bine capacele si se aseaza borcanele unul langa altul, sub o patura groasa sau un prosop.

Se lasa acolo pana se racesc, apoi se depoziteaza in camara sau beci. 

Spor la treaba!

Castraveti in otet (dulci-acrisori)

By http://retetegg.blogspot.ro/

Este sezonul muraturilor si conservelor pentru iarna si toti vrem sa umplem camara cu bunatati la borcan.

La mine pe primul loc sunt gogosarii si castravetii, fiindca ne plac foarte mult alaturi de mancaruri diverse. 

Anul acesta am incercat o reteta noua de castraveti in otet, cu gust dulce-acrisor. Am schimbat putin si metoda de preparare, fata de reteta de castraveti in otet pe care o faceam de obicei. Rezultatul este delicios!

Portii: 10 borcane de 800 ml
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: medie
 
Am folosit:
  • 5 kg castraveti, 2.5 l apa, 1 l otet, 1/2 kg zahar, 5 linguri sare grunjoasa, boabe de mustar, 10 catei de usturoi, 10 crengute de marar uscat
Castravetii se spala bine si se scurg de apa.
 
Se aseaza in borcane si se pun boabe de mustar printre ei. In fiecare borcan se pune cate un catel de usturoi si deasupra castravetilor o crenguta de marar uscat.
 
Intr-o oala se pune la fiert apa, impreuna cu otetul, zaharul si sarea. Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba.
 
Se aseaza borcanele pe lama unui cutit sau pe o coada de lingura si se toarna in ele compozitia lichida.
 
Se infileteaza si se strang bine capacele.
 
Intr-o oala mare se pun cu prosoape umede peste care se aseaza borcanele de castraveti, unul langa altul (eu n-am oala chiar mare, asa ca am fiert cate 5 borcane).
 
Se completeaza oala cu apa pana la 3/4 din inaltimea borcanelor.
 
Se fierb la foc mic pana ce castravetii incep sa devina usor galbui.
 
Se scot borcanele (cu grija, de preferat cu o manusa de bucatarie sau prosop) din apa fierbinte, se sterg si se aseaza pe un prosop gros. Se acopera cu o patura si se lasa acolo pana se racesc.
 
Se verifica daca toate capacele s-au lasat in jos si s-au sterilizat. Daca aveti probleme cu un capac este bine sa il schimbati si sa mai fierbeti cateva minute borcanul.
 
Se depoziteaza in camara sau beci. La loc racoros castravetii in otet tin si 3-4 ani.  

Spor la treaba!

Tocanita de ciuperci pleurotus cu pui


Ce mult imi place tocanita de ciuperci, asa de mult ca as face zilnic :) De obicei o prepar fara carne si folosesc ciuperci champignon fiindca se gasesc prin toate magazinele.

Am vrut sa incerc si altceva, asa ca am cumparat ciuperci pleurotus, mari si carnoase. Atat de bune incat nici nu mai era nevoie de carnita, dar am pus totusi (la cerere) putin piept de pui. A iesit o tocanita excelenta, sa te lingi pe degete! :P

Portii: 4
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • 500 g ciuperci pleurotus, 300 g piept de pui, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi, 150 g pasta de tomate, 2 linguri faina, 3 linguri ulei, sare, piper, boia dulce, marar.
Ciupercile se spala bine si se taie bucati. La fel si pieptul de pui.

Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Cand incepe sa devina aurie se adauga carnea de pui si se lasa 2-3 minute.

Se adauga ciupercile, 1 pahar cu apa si condimentele. Se acopera cu capac si se lasa 30-35 de minute la foc mediu. 

Se pun apoi usturoiul tocat marunt, pasta de tomate si faina dizolvata in putina apa.

Se lasa inca 10 minute pe foc, fara sa mai acoperim vasul cu capac.

La final se pune mararul tocat.

Se serveste cu mamaliguta! Pofta buna!

Placinta cu branza dulce si stafide

By http://retetegg.blogspot.ro/

Astazi am facut o placinta cu branza sarata si verdeturi. Am facut cam mult aluat asa ca surplusul l-am folosit la o placinta dulce, cu branza si stafide. O idee excelenta fiindca nu aveam nimic dulce si a mers la fix cu o cupa de inghetata deasupra :)

Reteta mea de aluat pentru placinta este potrivita atat pentru placinta sarata cat si pentru placinta cu umplutura dulce. Cel mai mult imi place ca se poate congela si ma scuteste de o munca in plus cand am pofta de-o placinta rapida :) Este un aluat fraged si usor de modelat!

Dar sa revenim la desertul de astazi, la placinta cu branza dulce si stafide. Este o placinta delicioasa, gata in vreo 20 de minute si usor de pregatit.

Portii: 4
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • Aluat: 100 g margarina, 250 g faina, 1 ou, 1/2 plic praf de copt, 1 lingurita otet, un praf de sare;
  • Umplutura: 200-220 g branza dulce, 100 g zahar pudra vanilat, 1/2 esenta vanilie, 2 linguri stafide.
Intr-un bol punem faina cernuta. Adaugam cubulete de margarina si amestecam pana obtinem un aluat nisipos. 

Punem praful de sare, oul si praful de copt stins cu otet. Framantam bine pana obtinem un aluat omogen. Il putem pune la frigider 5-10 minute sau il folosim imediat.

Pregatim umplutura din branza dulce amestecata cu zahar pudra, esenta de vanilie si stafide.

Impartim aluatul in 2 bucati si intindem fiecare bucata cu un sucitor. Nu trebuie sa obtinem foi prea subtiri, ci potrivite.

Asezam prima foaie in tava, adaugam umplutura si punem deasupra a doua foaie. O intepam usor cu varful unui cutit, din loc in loc.

O punem in cuptorul preincalzit, la foc mic, 18-20 de minute.

O lasam sa se raceasca, apoi o scoatem din tava si o pudram cu zahar.

Se poate servi si calda, alaturi de o cupa de inghetata.
 
Pofta buna!

Ratatouille


Intotdeauna denumirea de "Ratatouille" ma duce cu gandul la filmul cu acelasi nume si la simpaticul Remy, personajul principal. Pentru cei ce n-au vazut inca filmul, ( eu l-am vazut de vreo 5 ori ) Remy e un bucataras iscusit, iar specialitatea lui este o reteta delicioasa de ratatouille.

Asa ca mi-am dorit foarte mult sa incerc acest fel de mancare, oarecum banal, dar foarte gustos! E momentul potrivit, fiindca ratatouille e un fel de mancare cu legume, iar in piata gasim legume proaspete din belsug. 

Este un fel de mancare simplu, la cuptor! Nu este un fel de mancare scump si nici pretentios si se poate prepara si in varianta de post, fara cascaval sau parmezan deasupra :)

Portii: 4
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Am folosit:
  • 2 vinete mici, 2 dovlecei, 6 rosii, 3 ardei kapia rosii, 2 ardei kapia verzi, 2 cepe rosii, 2-3 catei de usturoi, cateva fire de patrunjel, oregano, sare, piper, 3 linguri ulei de masline, 50 g cascaval ras, fulgi chilli (optional)
Legumele se spala bine si se indeparteaza cotoarele. 

Intr-un bol punem 1 ardei kapia verde, 1 ardei kapia rosu, 3 rosii, 3 catei de usturoi, 2 fire de patrunjel, sare, piper, chilli si oregano. Le pasam bine cu un blender vertical si omogenizam. Punem sosul obtinut in frigider cateva minute.

Vinetele, dovleceii, ardeii, rosiile si ceapa se taie rondele. Se aseaza in tava feliile de legume, alternandu-le dupa preferinta si culori :)

Deasupra se toarna sosul de rosii si ardei, uleiul de masline si se mai pune sare dupa gust. 

Se lasa la cuptor, la foc mic, 20-25 de minute. Se presara deasupra cascavalul ras si putin patrunjel tocat marunt si se mai pune 5-7 minute in cuptor.

Se serveste ca fel principal sau ca garnitura langa friptura. Mie mi se pare excelent ca fel principal!

Pofta buna!

Pancakes cu pere

By http://retetegg.blogspot.ro/

Daca ai pofta de ceva dulce, poti incerca o reteta foarte usoara de pancakes, cu fructe de sezon. Eu am ales perele, dulci si zemoase, numai bune in aluatul de clatite pufoase :)

Portii: 6
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • 2 oua, 2 linguri de zahar, 3 pere, 1 esenta rom, 4 linguri de lapte sau iaurt de baut, 10 linguri faina, 2 linguri ulei sau unt topit, 1/2 plic praf de copt, 1 praf de sare, zahar pudra vanilat
Intr-un bol am batut cu un tel cele 2 oua, cu zaharul si un praf de sare. Nu trebuie batute foarte mult, doar cat sa se omogenizeze.

Am adaugat laptele rece, untul topit, esenta, zaharul vanilat si am batut din nou pana s-au amestecat bine.

Am adaugat faina impreuna cu praful de copt. Compozitia incepe sa devina consistenta pe masura ce adaugam faina. 

Am incins bine o tigaie antiaderenta pentru clatite. Am pus pentru fiecare clatita cam 2 linguri de compozitie. Nu este nevoie sa o intindem fiindca se lasa ea usor, atat cat este nevoie. 

Clatitele pufoase se coc foarte repede, asa ca dupa aprox. 1 minut le intoarcem pe cealalta parte si mai lasam putin pana devin aurii.

Asezam clatitele pe farfurie si le pudram cu zahar.

Salata de rosii cu fasole si masline verzi


Chiar si noi, super gospodinele, mai inventam din cand in cand cate o salata cu ce avem prin casa :) Eu am ales cateva ingrediente pe care le ador si uite-asa a iesit o salata de rosii cu fasole rosie si masline verzi cu gogosari!

O salata foarte, foarte simpla si gustoasa, ideala cand n-ai timp sa gatesti si numai buna daca tii post. Iar daca vrei musai carnita in ea ii poti pune ton, somon, pui sau curcan pe gratar. Dar e foarte buna asa simpla, doar cu 2-3 feliute de paine prajita langa. 

Portii: 2
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • 4 rosii prunisoare, 6-8 rosioare Yellow Pearshaped, 100 g masline verzi cu gogosari, 1 conserva (400 g) fasole rosie, 1 ceapa, cateva fire de patrunjel, dressing (ulei de masline, otet balsamic sau zeama de lamaie, sare de mare)
Rosiile se spala bine, se curata de cotoare si se taie. Se pun intr-un bol.

Peste ele se pun maslinele, ceapa taiata, fasolea rosie (bine scursa si clatita) si patrunjelul tocat marunt.

Se prepara un dressing simplu din ulei de masline, zeama de lamaie sau otet si sare. Se adauga peste salata si se amesteca.

Pofta buna! 


Conserve si muraturi pentru iarna

By http://retetegg.blogspot.ro/

Am inceput treptat pregatirile pentru iarna. Nu, nu vine (inca) iarna, ba chiar e canicula si la 1 septembrie, insa eu am inceput sa umplu camara din vara si voi continua cu spor pana toamna tarziu.

Acum este sezonul potrivit pentru a incepe "productia" de conserve si muraturi pentru iarna. Eu nu pregatesc niciodata prea multe, dar imi doresc sa am cate putin din fiecare. Un compot, o dulceata sau gem, bulion de rosii, castraveciori, gogosari, ardei iuti, muraturi asortate, etc.

Desi nu reusesc an de an sa fac tot ce mi-am propus, am strans o mini-colectie de retete de conserve si muraturi. Pe unele le-am facut dupa bunul plac, pe altele cu indicatii de la mama sau mama-soacra. 

Intotdeauna am fost multumita de rezultate si nu am avut surprize neplacute (sa nu tina vreo conserva). Conteaza foarte mult calitatea legumelor/fructelor folosite pentru conserve si conteaza si modul de depozitare. Este ideal sa le pregatim doar cu legume si/sau fructe bio, de la tara. Desi, in aceasta perioada, gasim produse romanesti si in piete.

Am grupat retetele in 2 categorii: dulce si acru/sarat. In cea dulce gasiti retete de compot, gem, dulceata, peltea, sirop, iar in cea cu gust acru/sarat am grupat retetele de zacusca, castraveciori, gogosari, muraturi, ardei iuti etc.

Conserve dulci:







Conserve sarate, acre, dulci-acrisoare, picante:











Congelate:


Mult spor la bucatarit!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.