Pastrav somonat cu lamaie si legume

By http://retetegg.blogspot.ro/

In weekend ne rasfatam cu peste si legume, o masa gustoasa si sanatoasa, pentru toata familia!

Imi place foarte mult pastravul somonat. Este, in opinia mea, un somon mai ieftin si la fel de gustos :D

In general il prepar la fel cum prepar somonul, adica pe grill (tigaie) sau la cuptor. Nu imi place sa-l condimentez prea mult, pentru ca vreau sa ii simt cat mai bine gustul. Este ideal cu lamaie sau cu portocala!

Portii: 4
Timp de preparare: 25 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • 800 - 850 g file pastrav somonat, 1 lamaie, 1/2 lingurita fulgi chilli, sare, 1 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita oregano+busuioc, mix de legume (eu am combinat 3 tipuri de mix de legume)
Pestele se spala, se sterge usor cu un servetel si se portioneaza. Fiindca am avut un file de pastrav somonat destul de mare am obtinut 4 bucati de aprox. 200 g fiecare.

Se condimenteaza cu chilli, sare si oregano+busuioc. Dupa preferinte, puteti alege si alte condimente care va plac, dar nu combinati prea multe arome.

Intr-o tigaie antiaderenta am pus o lingurita de ulei de masline. Cand uleiul s-a incins am asezat bucatile de peste, cu partea condimentata in jos si pielea in sus.

Am lasat la foc mic 4-5 minute, apoi am intors bucatile de peste si am pus zeama de la 1/2 lamaie peste ele. Am lasat inca 5 minute si am oprit focul. Am intors din nou pestele si l-am lasat in tigaie pana au fost gata legumele (7-8 min). 

Am servit pastravul somonat cu mix de legume, rosioare galbene si felii de lamaie.

Pofta buna!

Supa de gaina cu galuste


Supa/ ciorba de gaina e preferata mea, iar daca are si galuste e perfecta! :)

Desi carnea de gaina fierbe putin mai greu decat cea de pui, gustul e mai bun si mai intens. Depinde cat de "batrana" e gaina, a mea a fost relativ tanara asa ca n-am fiert ore in sir la ea si nici n-a avut carnea tare.

In supa de gaina imi place sa pun galuste de gris sau taietei de casa. Si cum galustele mi se par mai usor de pregatit cand ma grabesc, le-am ales de data aceasta pe ele.

Portii: 6
Timp de preparare: 2.5 h
Dificultate: medie

Am folosit:
  • Supa: 1 gaina (spate, aripi, inima, ficat, pipota, oua), 2 morcovi, 1 telina mica, 2 ardei, 2 cepe, 1 leg patrunjel, 2 rosii, sare, apa;
  • Galuste: 2 oua, 4-5 linguri gris fin, 1 praf de sare, 1 lingura apa.
Carnea de gaina se spala bine si se tine 10-15 min in apa rece. Se pune o oala cu apa la fiert si se adauga bucatile de carne cand apa incepe sa fiarba. Se pune sare dupa gust.

Oala se acopera cu un capac si se lasa pe foc mediu aprox 1h si 20 de minute. (Daca nu vi se pare fiarta carnea, o puteti lasa mai mult - depinde de "varsta")

Legumele se curata, se spala si se toaca marunt. Se adauga in oala peste carne.
 
Pentru galuste se bat cele 2 oua impreuna cu sarea si o lingura de apa. Se adauga grisul, se amesteca bine si se lasa 5 minute deoparte.
 
Se formeaza galuste cu o lingurita si se pun in supa.
 
Se lasa inca 20 de minute sa fiarba, si la final, se adauga patrunjelul tocat marunt. 

Se serveste cu ardei iute.

Pofta buna!

Prajitura cu pere


Am lipsit cam multicel si eram, evident, datoare cu ceva retete noi. Astazi, fiindca e inceput de weekend si afara s-a racorit bine, am aprins cuptorul si am facut o prajitura cu pere.

Este o prajitura simpla, rapida, delicioasa, cu pere parfumate, de la tara. Merge de minune in zilele mai friguroase cand tot ce ne dorim langa ceasca de cafea/ ceai este o felie de prajitura gustoasa. E ok si in zilele calduroase, cu o cupa de inghetata deasupra, dar eu o prefer usor pudrata cu zahar fin.

Portii: 10-12
Timp de preparare: 30-35 min
Timp de coacere: 25 min 
Dificultate: usor

Am folosit:
  • Aluat: 250 g margarina, 700 g faina, 150 ml lapte, 100 g zahar pudra, 3 oua, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 1 esenta de lamaie, 2 lingurite otet, 1 praf de sare;
  • Umplutura: 1 kg pere, 100 g zahar, 2-3 linguri gris, 1 zahar vanilat cu scortisoara;
  • 50 g zahar pudra
Pentru aluat se amesteca intr-un bol mare faina cu zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de sare.

Se adauga margarina rece, taiata cuburi. Se amesteca pana incepe sa se formeze un aluat sfaramicios. (Se poate amesteca in robot sau cu mana)

Se adauga, pe rand, ouale, laptele, esenta de lamaie si praful de copt stins in otet. Se omogenizeaza bine pana obtinem un aluat tare. 

Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se pune la frigider 10-15 min (daca nu va grabiti se poate tine la frigider si cateva ore).

Perele de spala, se curata de coaja si se rad pe razatoarea mare. Se pun intr-o cratita, impreuna cu zaharul si se tin pe foc mic, aprox. 10 minute. Se adauga grisul si zaharul vanilat cu scortisoara. 

Se lasa 6-7 minute sa se raceasca, timp in care grisul absoarbe siropul dulce lasat de pere.

Aluatul se imparte in 2 bucati. Se intinde fiecare pe masa infainata.

Prima foaie de aluat se aseaza in tava, pe folie de copt. Se inteapa usor cu o furculita.

Se adauga umplutura de pere si se acopera cu a doua foaie de aluat, intepata si ea usor.

Se pune prajitura in cuptorul preincalzit, la foc mic in primele 10 minute, apoi se creste focul spre mediu.

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se portioneaza si se pudreaza cu zahar. 


Pofta buna si spor la bucatarit!

10 prajituri simple cu fructe

By http://retetegg.blogspot.ro/

Deserturile de vara sunt cele mai bune. Poti alege sa prepari prajituri simple, cu fructe de sezon, atunci cand ai chef sa savurezi ceva bun.

Eu prefer combinatia de blat pufos cu fructe si imi place sa-i pun neaparat si inghetata deasupra. Sotul meu prefera prajiturile cremoase si fine, cu branza si fructe. In orice varianta as alege sa pregatesc o prajitura in acest sezon, un lucru e clar: nu lipsesc fructele.

Le puteti pune in blat, puteti prepara cu ele un gem sau jeleu pentru topping, le puneti ca atare langa prajitura, pe platou, sau ca decor. In orice caz, prajiturile cu fructe sunt ideale sa va "indulciti" weekendurile lenese de vara :)

Eu am ales pentru voi 10 idei de prajituri simple cu fructe. Am incercat sa le aleg pe cele mai usoare si rapide, care sa nu va solicite foarte mult timp petrecut langa cuptor si nici ingrediente sofisticate.

10 prajituri simple cu fructe



Maioneza rapida

By http://retetegg.blogspot.ro/

De cand am descoperit reteta de maioneza rapida, a devenit preferata mea si o folosesc ori de cate ori am nevoie. 

Maioneza rapida e foarte usor de preparat si e gata in cateva minute. Pentru prepararea ei se foloseste doar ou crud, atat albus cat si galbenus. 

Eu initial am strambat din nas si am crezut ca n-o sa-mi placa, dar gustul este la fel ca al celei clasice, iar timpul de preparare e fenomenal de mic. E maioneza ideala atunci cand esti in criza de timp sau atunci cand n-ai pur si simplu chef sa amesteci 1 ora in bol :)

Trebuie neaparat sa o incercati, fiindca merita! 

Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 400 ml ulei, 4 oua, 2 linguri mustar, un varf de lingurita sare, 1 lingurita zeama de lamaie
* Pentru fiecare 100 ml ulei eu folosesc 1 ou;
 
Intr-un vas adanc (de preferinta gradat, ca sa masurati direct cantitatea de ulei), curat si uscat, punem 400 ml ulei, adaugam ouale, sarea si mustarul.

Introducem in vas blenderul vertical si il fixam pe mijloc.

Il pornim pe viteza mica si il tinem nemiscat aprox. 1 minut. Dupa ce maioneza incepe sa le lege usor, ridicam blenderul si omogenizam pana ce se incorporeaza tot uleiul. 

Adaugam zeama de lamaie si mai mixam jumatate de minut la viteza mare.

Eu am lasat maioneza cateva minute la frigider, apoi am folosit-o la salata boeuf. Se poate consuma imediat ce am preparat-o sau se poate pastra cateva ore la frigider.

Este ideala in salate, hamburgeri, oua umplute, etc si este mult mai buna decat maioneza cumparata.

 
Sursa de inspiratie pentru aceasta reteta: https://www.youtube.com/watch?v=dC4C0JbMeHY
 
 
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.