Limonada cu menta

By http://retetegg.blogspot.ro/

In zilele calduroase de vara o limonada cu menta este alegerea perfecta! O bautura racoritoare, dulce acrisoara si usor mentolata este pe placul oricui intr-o dupa-amiaza calda de vara.

Eu nu sunt iubitoare a mentei, o consum rar si de obicei in ceaiuri, dar in limonada se potriveste la fix. Am adus menta proaspata de la tara si am vrut neaparat sa o incerc intr-o bautura racoritoare. Iar limonada a fost prima alegere :)

Portii: 4
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • 3 lamai mari, 3-4 linguri miere, apa plata sau minerala, frunze menta, gheata (optional)
Intr-o carafa punem 4 pahare de apa si adaugam peste ele sucul si pulpa de la 3 lamai, 3-4 linguri de miere si o mana de frunze de menta. Amestecam bine pana se topeste mierea.

Eu am folosit apa plata, rece. Daca aveti apa la temperatura camerei puteti pune cateva cuburi de gheata in limonada.

Enjoy!

Prajitura cu visine


O prajitura foarte simpla si usoara, de sezon, este prajitura cu visine. Intotdeauna mi-a placut combinatia dulce-acrisor, iar prajitura cu visine se incadreaza perfect in aceasta categorie.

Este o prajitura rapida, simpla, de vara. Se poate face cu fructe de sezon, dupa preferinta. Eu am ales visine proaspete culese din visinii de la tara, insa e delicioasa si cu cirese, zmeura, caise sau piersici.

Portii: 10-12
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 10 oua, 10 linguri zahar, 5 linguri ulei, 10-12 linguri faina, 1 praf de copt, 1 praf de sare, 2 plicuri zahar vanilat, 3-4 picaturi esenta de lamaie, 300-350 g visine
*Este primul aluat de prajitura pe care l-am facut in intregime la robot, dar daca aveti un mixer bun rezultatul este acelasi.

Albusurile se separa de galbenusuri. Se pun in vasul robotului si se mixeaza bine cu un praf de sare pana devin spuma. Se adauga zaharul si zaharul vanilat, apoi se mareste viteza si se mixeaza pana devin spuma tare (care nu pica din vas cand il intoarcem).

Se adauga uleiul, galbenusurile si esenta. Se mixeaza la viteza mai mica si se adauga treptat faina impreuna cu praful de copt.

Aluatul obtinut se intinde uniform intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Visinele se trec prin putina faina si se pun peste aluat, in tava.

Se pune tava in cuptorul preincalzit si se lasa la foc mic 40 minute.

Se scoate din tava, se lasa sa se raceasca si apoi se portioneaza. Cand prajitura e complet rece se poate pudra cu zahar.

 Pofta buna!

Tocana de legume cu vita


Tocana de legume, fie ea simpla, de post sau cu bucati de carne este un fel de mancare consistent si gustos. Legumele de sezon sunt ideale pentru a prepara o tocana sanatoasa si rapida. Sunt legume proaspete si crude, care au timp redus de gatire asa ca tocana se prepara foarte usor.

Eu am ales sa ii pun si carne, de vita. Desigur, puneti alege carne de pui, curcan sau porc, dupa preferinte. Dar este delicioasa si de post, doar cu legume si verdeata. 

Portii: 6
Timp de preparare: 1h 20min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 800 g pulpa de vitel, 1 ceapa rosie, 1 leg ceapa verde, 3 morcovi noi, 3 dovlecei, 1 ardei kapia rosu, 2 ardei grasi, 500 g pastai late, 1 kg cartofi noi, 4 rosii, 1 leg patrunjel, busuioc, oregano, boia dulce, sare, piper, 2-3 linguri ulei.
Pulpa de vitel se taie cuburi. Se pune la calit in ulei si se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se lasa 2-3 minute la foc mare, apoi se adauga 1 ceasca de apa si se acopera cratita cu un capac. Se da focul mic si se lasa 20-30 de minute, sa fiarba inabusita.

Intre timp se spala legumele si se taie. Mie imi place sa tai legumele mai mari, mai ales ca sunt crude si se gatesc repede.

Ordinea in care se pun in tocana, peste carne: ceapa, morcovii, ardeii. Se lasa 10 minute, se amesteca, apoi se continua cu pastaile, cartofii, dovleceii.

Spre final se pun rosiile taiate cuburi, se condimenteaza mancarea dupa gust si se lasa pe foc, fara capac.

Patrunjelul tocat marunt se pune la final, dupa ce am oprit focul sau in farfurie.
Se serveste cu salata sau cu muraturi.

Iced coffee


Pentru ca e vara si e cald v-am adus o bautura excelenta pentru weekend: iced coffee.

De fapt, asa i-am spus eu fiindca nu am reusit sa gasesc o denumire mai buna pentru ea. Este o cafea cu lapte, sau un lapte cu cafea ... dar cafea inghetata :)

Internetul este o sursa continua de inspiratie si eu am mania sa incerc tot ce vad mai interesant :) Iar paharele racoritoare cu lapte si cuburi de cafea au fost un must-do pentru mine!! Si merita sa le testati si voi ;)

Portii: 2
Timp de preparare: 10 min
Timp congelare: 2-3 h
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 500 ml lapte, 300 ml cafea (eu o prepar la ibric, cu zahar)
Cafeaua o puteti face dupa propriile preferinte. Eu o prepar la ibric, imi place tare si nu foarte dulce. 

Am pus cafeaua (rece) in tava pentru cuburi de gheata. Am lasat-o la congelator 2-3 ore.

Am pus cuburile de cafea congelata in pahare si am turnat lapte rece peste ele.

Am servit imediat, unii dintre noi cu putina vodka (obtineti un cocktail white russian ;) ).


Easy peasy! :) Sa aveti un weekend excelent!

Cosulete cu salata de cruditati


Astazi v-am adus un aperitiv usor si bun: cosulete cu salata de cruditati. Este o combinatie intre aluat crocant de placinta si salata fresh de cruditati.

Nu e deloc sofisticat, ingredientele sunt la indemana oricui si timpul de preparare este redus. Sunt aperitivele ideale cand aveti musafiri, eu le-am facut de ziua mea :)

Portii: 24 bucati
Timp de preparare: 35-40 min
Dificultate: usor
 
Am folosit:
  • cosulete: 1 foaie aluat de placinta;
  • salata: 1 telina, 3-4 morcovi, 3 mere, 2-3 linguri maioneza, marar, sare, piper, zeama de lamaie  
Foaia de placinta de decongeleaza la temperatura camerei si se portioneaza in patrate. Se aseaza cate un patratel de aluat in cupele tavii pentru briose si se formeaza un cosulet.
 
Se pun la cuptor la foc mic 6-7 minute. Dupa ce s-au copt se scot usor cosuletele din forme si se lasa sa se raceasca.
 
Pentru salata se toaca fin telina, morcovii si merele. Eu am folosit robotul, dar se pot da pe razatoarea mica.
 
Se stropeste salata cu zeama de lamaie, apoi se pune maioneza. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust si se amesteca bine.
 
Se umplu cosuletele de aluat cu salata si se decoreaza cu marar verde.
 
* Se pot umple si cu alta salata preferata de voi sau cu o crema fina de branza cu verdeturi.
* Eu le-am copt intr-o forma de briose, nu de cupcakes. Daca le vreti mai mici, folositi alta tava.
 
Pofta buna si gatiti cu spor!

Retete de vara/ Retete de sezon

By http://retetegg.blogspot.ro/

Intotdeauna am iubit vara! Cand eram copil o iubeam pentru ca ea aducea vacanta cea mare, 3 luni luni frumoase pe care le petreceam la tara. De fapt, erau cele mai frumoase luni!!! Nu ma deranja caldura, caci fugeam imediat la umbra ciresului din curte. Am atatea amintiri frumoase din vacantele de vara petrecute la tara si imi pare asa de rau ca nu am o casuta mica, undeva la tara, unde sa fug in fiecare weekend si sa ma ascund sub copacei, pe o patura, la umbra.

Vara, masa mea preferata se compunea din rosii cu branza, eventual niste castraveti, ardei, 2-3 frunze de salata verde. In rest, fructe pe saturate, de prin toti copacii. Preferatele mele erau dudele :) Nu imi faceam absolut nici o grija cand trecea sezonul lor sau al cireselor, caci apoi aveam visine, caise, piersici... nu ramaneam niciodata fara "provizii".

Anii minunati ai copilariei s-au dus de mult, dar am ramas cu cele mai frumoase amintiri. Acum imi fac griji zi de zi ce sa mai mancam, ce sa mai improvizam?! Vara insa imi pune la dispozitie o multime de legume si fructe proaspete, si chiar daca nu le mai am in gradina, ca in copilarie, la gasesc in piete si magazine.

Astazi vreau sa incep o rubrica noua pe blog, cu retete de sezon. Si pentru ca vara e abia la inceput, am facut o selectie cu retetele mele preferate in acest sezon. Sper sa le gasiti si voi utile si sa le incercati atunci cand nu mai aveti idee ce sa gatiti.

Aperitive/ Gustari




Salate


Feluri principale






Deserturi



Bauturi



Cheesecake cu cirese


Din seria deserturilor delicioase cu fructe de sezon, astazi va prezint: cheesecake cu cirese! O prajitura simpla, rapida, usor de preparat si foarte buna!

Contine ingrediente putine si accesibile oricui, iar rezultatul este minunat. De aceea, trebuie sa o incercati si voi! Fuguta la piata sau la ciresul din gradina si apucati-va de treaba :)

Portii: 6
Timp de preparare: 20 min
Timp de coacere: 35-40 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 350 g biscuiti sfaramiciosi, 125 g unt, 500 g branza dulce, 100-150 g cirese, 2 oua mari sau 4 oua mici, 100 g zahar pudra, 1 zahar vanilat, un praf de sare, coaja de lamaie
Biscuitii i-am maruntit in robot si i-am amestecat cu untul topit.

I-am pus in tava si am presat usor cu o spatula.

Branza dulce am amestecat-o cu praful de sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie si 2 galbenusuri (am folosit oua de rata si am pus doar 2 fiindca sunt mari).

Am batut albusurile spuma cu zaharul pudra si le-am pus peste branza. Am omogenizat bine cu o spatula si am turnat amestecul peste blatul de biscuiti.

Ciresele le-am asezat peste compozitia de branza, insa se pot amesteca direct cu ea.

Am pus tava in cuptorul preincalzit. Am lasat prajitura 35 de minute la foc mic.

Am lasat-o sa se raceasca, apoi am scos-o din tava, am portionat-o si am servit.

I-am pus cate o cupa de inghetata deasupra, dar este ok si pudrata cu zahar sau glazurata cu ciocolata.


Pofta buna si gatiti cu spor!

Lichior de capsuni/ Capsunata


Ce minunata e vara, cu fructele ei aromate si cu parfumul imbietor! 

In mai-iunie fructele mele preferate sunt capsunile, ciresele si visinele. Anul trecut am facut visinata si de atunci m-am tot gandit sa incerc reteta si cu alte fructe: capsuni/ afine/ mure etc. Dar cum le-am ratat pe toate anul precedent, in acest an n-am mai stat pe ganduri si am facut capsunata din timp, cu capsuni proaspete si dulci.

Capsunata sau lichiorul de capsuni se face pe acelasi principiu ca si visinata, nimic greu sau sofisticat. Iar rezultatul este o licoare frumos colorata, parfumata, dulce si gustoasa. Asa de gustoasa incat trebuie sa puneti deoparte o sticluta, doar pentru voi si momentele voastre de relaxare :)


Cantitate: 2 l
Timp de preparare: 30 min
Timp de asteptare: 2 saptamani
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 1,5 kg capsuni, 700 g zahar, 1,5 l tuica, 2-3 felii de lamaie;
Capsunile se spala si se curata de cotoare. Daca sunt mai mari se taie pe jumatate.

Intr-un borcan se pune 1/3 din cantitatea de zahar, apoi un strat de capsuni, altul de zahar, inca unul de capsuni si la final zahar.

Se acopera borcanul cu un capac si se lasa asa 24 de ore.

Dupa cele 24 de ore se amesteca bine in borcan, fara sa striviti capsunile.

Se pun cateva felii de lamaie si se acopera din nou cu capac.

Se pune borcanul in frigider sau intr-un loc foarte racoros. Se lasa 4-5 zile, amestecand zi de zi prin el cu o spatula de lemn.

La finalul celor 4-5 zile capsunile se vor ridica deasupra si jos ramane siropul dulce.

Se pune tuica, se amesteca bine si se tine acoperita 7-10 zile. Din cand in cand mai puteti agita usor borcanul sau amesteca fin cu spatula.

Dupa ce au trecut cele 10 zile se pot scoate capsunile si feliile de lamaie, se strecoara licoarea magica si se pune in sticla/sticle inchise bine.

Se poate pastra oricat doriti, dar noi deja am "testat-o" acum cateva zile :D

Se poate aroma si cu diverse mirodenii, gen scortisoara, ghimbir, cuisoare etc. Mie imi place foarte mult asa, simpla, cu aroma intensa de capsuni dulci, parfumate.

Noroc!

Clafoutis cu capsuni


Un desert foarte bun, de sezon, este acest clafoutis cu capsuni. E o prajiturica simpla si foarte usor de pregatit. 

Eu am facut deliciosul desert cu ingredientele pe care le aveam in frigider, mai ales ca am cumparat cam multe capsuni si nu mai puteam sa le mananc asa simple :P 

Pentru portii mai mari sau mai multe este ideal sa dublati cantitatile. :)

Portii: 6
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 500 g capsuni, 3 oua mari, 200 g zahar, 300-350 g faina, 100 ml lapte, 1 zahar vanilat, 1/2 esenta lamaie, un praf de sare, 1 lingurita unt.
Capsunile se spala, se curata si se taie pe jumatate.

Intr-un bol se bat bine ouale cu un praf de sare, apoi cu zaharul. Se bat pana ce zaharul incepe sa se topeasca.

Se adauga esenta, zaharul vanilat, apoi faina si laptele. Se omogenizeaza bine aluatul.

Se unge o tava cu unt si se aseaza capsunile.

Se toarna aluatul peste ele si se pune tava in cuptorul preincalzit. Se lasa 30-35 de minute la foc mic.

Se scoate prajitura si dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar.
Se serveste simpla sau cu o cupa de inghetata deasupra.


Pofta buna!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.